Polyfoni...

Det lyder kedeligt... Men dér tager du fejl!

Polyfoni er vigtigt, når man taler om elektriske klaverer... MEGET vigtigt.... Polyfonien er et tal, som er oplyst af producenten, og som lidt groft fortalt dækker over, hvor mange toner, klaveret kan spille på én gang. Oversat sådan lidt hurtigt og ret forenklet, så betyder polyfoni" også noget i retning af "mange stemmer". Og det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man skal bruge, før man køber et nyt el-klaver.

Men så tænker de fleste af os: "Jamen, jeg har jo kun to hænder med hver fem fingre, og én af dem har engang været forstuvet... Hvis jeg så også bruger en fod og måske min næse, så får jeg jo aldrig behov for mere end MAX 20 toner samtidig..."?

Men jo... Selvom du skulle ske at mestre ovenstående teknik - hvilket vil være en bedrift i sig selv - får du stensikkert brug for en bedre polyfoni - ja helst så god som muligt!

Overtoner tæller nemlig med... Og sustainede toner... Det betyder, at hvis dit nye el-klaver har en sustain pedal, som gør at tonerne bliver ved med at lyde, også efter at du har sluppet selve tangenten, så tæller ALLE de toner med, som du med sustainpedalen forsøger at få til at vare så længe som muligt. Det samme gælder for toner eller tangenter, du holder nede for at få dem til at resonere med et andet anslag i form af overtoner. På dén måde kan man hurtigt få brug for en bedre polyfoni, end man fra starten ville have regnet med!

Hvad skal jeg så vælge?

El-klaverernes polyfoniske formåen ses oftest som en polyfoni på 32, 64 eller 128 stemmer. Selvfølgelig bør tallet være så højt som muligt, for at give dig de bedst mulige betingelser på dit nye klaver. Men skal man eksempelvis spille barokmusik, for eksempel stykker af J.S. Bach, så har man ikke brug for så høj en polyfoni, da man bruger meget lidt pedal i barokmusik. På den anden side vil meget moderne musik kræve en relativt høj polyfoni af dit el-klaver. Det samme gælder klassisk musik fra den romantiske periode i europæisk kultur, som strakte sig fra cirka år 1800 til 1870. I så fald ved du nu på forhånd, at du får brug for en ret høj polyfoni!

Det er vigtigt at rådføre sig med erfarne undervisere eller vores salgskonsultenter i butikken og på chatten. Spøg din klaverlærer eller os!