Jimmy Page

What can I say? ... Vi taler om "far rock" igen, og hvis du ikke kender Jimmy Page eller Led Zeppelin, så har du lige et stykke arbejde, du skal have gjort på Spotify, Youtube eller hvor du nu finder din musik for tiden. Tag et lyt på Led Zeppelins albums - for nemhedens skyld navngivet frem til det meget, meget berømte "IV" og derefter med "rigtige" navne som "In Through the Out Door" eller "Houses of the Holy" med flere.

Zeps mest berømte nummer er nok "Stairway to Heaven", men der er mange, mange andre, og deres betydning for den moderne rockmusik kan nærmest ikke underdrives. Men lad os lige tage begynderkurset her med Stairway - og læg mærke til, hvordan sangens hastighed langsomt bygges op frem mod crescendoet til sidst i soloen. Årsagen og måden kan der skrives bøger om, og der er da også forskellige udgaver af historien, hvordan én er, at sangskriverne Jimmy Page og forsanger Robert Plant decideret har udnyttet en effekt, som LP-formatet giver på grund af den fysiske udformning, tætheden mellem rillerne eller noget i dén retning. Jeg kan ikke forklare det, men lyt nu bare...


Hvad mange ikke ved er, at den vidt berømte solo ikke er indspillet med den klassiske kombination af en Les Paul gennem en Marshall Stack - men derimod er det en Fender Telecaster gennem en lille combo forstærker med en 12 tommer enhed - eller efterhånden er det nok ved at være alment kendt, at det forholder sig sådan, men engang troede mange, at det var den førstnævnte kombination... Det kom sig nok af, at Jimmy Page er meget kendt for at spille på én af de eftertragtede Gibson Les Pauls, årgang 1959.

Fender Jimmy Page - Mirror og Dragon Telecasters

Jimmy Page er en meget beregnende fætter, som gennem alle årene helt tilbage til midten af 60'erne har forstået at holde kortene tæt ind til kroppen og have helt styr på, hvad han ville med sin musik, bands og eftermæle. Led Zeppelin var for eksempel indledningsvis helt igennem Jimmys projekt, og han vidste nøjagtigt, hvor han ville henad rent musikalsk. Tilfældet ville så, at han med John Bonham, Robert Plant og John Paul Jones havde fået sig nogle musikalske legekammerater, som var i stand selv at leve op til idémandens musikalitet og innovative side.

Nå, men tilbage til Jimmy Pages hemmelighedskræmmeri. Således har han nemlig også gennem mange år holdt en stor del af historien om sin Telecaster for sig selv, indtil nu hvor han i samarbejde med Fender - det store "F" fra Corona, Kalifornien, udgiver to serier af replika'er fra guitarens to perioder som henholdsvis Telecasteren med Spejle og den senere "Dragon" periode, hvor han selv havde fjernet spejlene igen og fjernet malingen, før han selv påførte Telecasteren et dragemotiv i psykedeliske farver - helt i tidens ånd!

Senere gik motivet desværre tabt, da en ven troede, at han gjorde Jimmy Page en tjeneste ved at overmale dragemotivet, mens Page selv var på turné i USA med sin Les Paul, årgang 1959, som han i øvrigt havde købt af Joe Walsh, som er kendt for sit arbejde med bandet The Eagles. Jimmy Page er, som han nu er, hvilket vil sige en bestemt lille fyr - så han valgte derefter at skille guitaren ad og bruge den til reservedele. Halsen satte han på en anden, brun Telecaster, som han sidenhen brugte meget i 1980'erne, mens kroppen ifølge Jimmy - sikkert som følge af hans enorme ærgelse - "aldrig vil blive set igen"...

Historien er lang og kringlet, men guitaren blev først dekoreret af Page i 1967, hvor han påførte den otte runde spejle, som han følte ville kunne reflektere scenelyset og i sig selv være en fed effekt. Som nævnt ovenfor ombyggede han den igen allerede samme år, hvor den fik dragemotivet. Guitaren var i øvrigt oprindeligt en gave fra en anden legendarisk guitarist, Jeff Beck, som tak for, at Jimmy Page havde anbefalet ham som guitarist i pop-blues bandet The Yardbirds, hvor også Eric Clapton en kort overgang spillede!

Kloning af Page's guitar

Temaet for denne tekst var i grunden, at jeg ville dele med historien om de to udgaver af Telecasteren og vise et par spændende videoer med historien om, hvordan Fenders "master builder" og Jimmy Page greb projektet an. Du kan se historien i levende billeder her


... Og en lidt mere syret - men meget moderne reklamevideo fra Fenders side her, hvor der også er original indtaling af Page selv


Hvis du vil vide mere, så kan du læse mere om historien i detaljer ved at klikke her, så du kommer til Fenders artikel om Jimmys "Mirror" og "Dragon" Telecastere, og hvis du vil vide mere om de enkelte guitarer, så finder du dem ved at klikke her. Begge links åbner i nye vinduer...

Få dig en Fender Telecaster

Du kan selv blive en del af historien ved at bestille én af Page-guitarerne hos os på nedenstående telefonnummer, hvor vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe dig. Vi véd dog, at der bliver enormt stor rift om dem, og at de 50 originale og autograferede udgaver allerede er solgt.

Hvis lidt mindre også kan gøre det, så har vi masser af Telecastere på lager!

Vi starter prismæssigt nede ved Squier by Fender, hvis "Classic Vibe" serie til under 3.500 kroner er meget rost og bruges i mange video-anmeldelser af forstærkere og andet godt på nettet. Klik her, hvis det er noget for dig.

Hvis du hellere vil have en Telecaster med det store "F" på, så kan du klikke her og se vores udvalg af dem. De er fede... Så fede!!