Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Jimi Hendrix

... Navnet har spøgt nogle gange her på DanGuitar.dk's blog... Men var han i grunden ikke bare et støvet klenodie, som vores bedsteforældre lyttede til, at da var unge? Og hvad skal vi bruge ham til i dag, hvor vi har festligere ting som autotune og dén slags til rådighed? Hvad skal vi så med en sjusket show-man fra slutningen af 1960'erne, hvor de færreste guitarer stemte, som vi er vant til her i 2022, hvor hver eneste falske tone tilsyneladende bliver korrigeret digitalt, før man så meget som overvejer at udgive musik?

Der kan skrives bøger om Jimi Hendrix og hans bedrifter. Faktisk er der skrevet masser af bøger om Jimi, hans måde at spille guitar på og hans betydning for "modkulturen" i slutningen af 1960'erne, hvor han sammen med mange andre musikalske topnavne spillede en væsentlig rolle for ungdomsoprøret, "The Summer Of Love" i 1967 og demonstrationerne mod USA engament i Vietnamkrigen. Mange regner stadig Jimi Hendrix for den største stjerne på guitarhimlen, selvom der er sket meget med guitarer og måden, vi spiller på, siden Jimi Hendrix desværre afgik ved døden som kun 27-årig d. 18. september 1970.

Men prøv lige at tænke over disse "facts": Rolling Stone Magazine, som nok er verdens førende musikmagasin med verdensberømte skribenter og musik-kendere på lønningslisten har placeret Jimi sådan her på nogle af magasinets berømte top-lister:


  • 6.-største kunstner nogensinde

  • Nummer ét på listen over de største guitarister

  • Alle hans tre studiealbums er på Rolling Stones top-liste over tidernes 100 største albums!

Hvis ikke fine ord kalder på respekt, så ved jeg ikke, hvad der gør. Jimi Hendrix er naturligvis også optaget i Rock'n'roll Hall Of Fame. Jimi Hendrix var og er efter min mening blandt de allerstørste musikere, der nogensinde har levet. At han så tilfældigvis endte med at spille el-guitar, var måske "blot" et udslag af den tid, han levede i. Men dét gjorde han heldigvis - valgte el-guitaren som sit instrument!

Som du sikkert ved, var Jimi Hendrix venstrehåndet, men han spillede på guitarer bygget til højrehåndede, hvor han havde byttet rundt på strengene, så de vendte rigtigt. Mange har spekuleret i, at den specielle teknik var med til at give ham noget af den lyd, som han blev så kendt for. Under alle omstændigheder var der en god historie i de "omvendte" guitarer og det vilde sceneshow.

Lær at spille Hey Joe

Det egentlige ærrinde med denne artikel er, at vi alle sammen skal lære at spille Hendrix' legendariske hit, Hey Joe, indspillet i 1966 sammen med bandet "The Jimi Hendrix Experience". Sangen er et covernummer fra Hendrix' side, men der er tilsyneladende delte meninger om, hvem der har skrevet den. Her på DanGuitar.dk hælder vi dog til dén teori, at ophavsmanden er den kaliforniske folkesanger Billy Roberts. Vi må hellere lige lytte til sangen først, så alle er enige om, hvad det er, vi skal lære

Anyway, "Hey Joe" blev Hendrix' store gennembrud, efter at singlen udkom i Storbrittanien i slutningen af året 1966 og nogle måneder senere i USA. Hendrix' version af Hey Joe, vakte stor opsigt, da han vendte "hjem" til USA og spillede en legendarisk koncert på Monterey Pop Festival d. 18. juni 1967. Blandt mange andre bemærkelsesværdige scene-tricks spillede han den første nummerets første guitarsolo med munden og den anden med guitaren bag nakken, og verden blev aldrig den samme igen!

Udgivelsen af "Jimi Plays Monterey", som albummet fra festivalen kom til at hedde var én af de allerførste CD'er, undertegnede skribent købte, da CD'erne gjorde deres indtog på mit drengeværelse, og den var så stor en inspiration, at jeg mange år senere ikke kunne afholde mig selv fra at købe dén Fender Stratocaster, som blev udgivet for at markere 50-års jubilæet for festivalen.

Guitaren, som Hendrix brændte i afslutningen af sin koncert på Monterey var pyntet og malet i kreative flower-power mønstre af Jimi selv, som angiveligt havde udført kunstværket med neglelak, som han låne sig frem til i backstage-området. Til højre for disse linier kan du se et billede med Fenderen, "guitar face" og et fjollet overskæg på scenen ude i den virkelige verden, hvor musikere kæmper blot for at få et publikum at spille for...

Nå, men det var "Hey Joe", det skulle handle om: Her bringer vi dig Youtube-kanalen Guitareo, som har fået den talentfulde og hårdt-arbejdende unge musiker Ayla Tesler-Mabe til at demonstrere forskellige fremgangsmåder med stigende sværhedsgrad. Læg undervejs mærke til hendes gode råd om rytmen i dit anslag, og selve følelsen i sangen. Hav i øvrigt lidt tålmodighed med undervisningen... Fra cirka 11 minutter begynder der for alvor at ske noget, men jeg vil ikke anbefale at skippe de første minutter, for der er værdiful lærdom overalt i klippet!

Ayla Tesler-Mabe er en ung multi-instrumentalist, som især gør det rigtigt godt på guitar, selvom hun kan spille mange flere instrumenter. Hun har lavet masser af demonstrations- og undervisningsvideoer for Guitareo, men også i eget navn har hun hele 175.000 abonnenter på Youtube.

Hun spiller i det eklektiske band Ludic, men havde allerede forud for sin indtræden i bandet skaffet sig en stor fanskare via Youtube-videoerne. Og nåeh jo... Så har hun været med en musikvideo fra bandet "Weezer". Ayla Tesler-Mabe har stadig sit store gennembrud til gode, men hun har allerede været portrætteret i musikmagasinet Rolling Stone, kvinde-guitarbladet She Shreds og er flere gange blevet omtalt og interviewet i online-medierne, som er knyttet til bladet Guitar World. Hun bor selv i den canadiske by Vancouver, hvor hun skriver og indspiller musik.

Du finder Ayla Tesler-Mabes personlige Youtube-kanal ved at klikke her.

Lad os da se Hendrix

Rettighederne til Jimi Hendrix' arv og musik administreres af et selskab, som nu ledes af hans stedsøster, Janie Hendrix, under navnet "Experience Hendrix Ltd". Der er tale om et imperie af immaterielle rettigheder, som udgør summen og af meget intensiv produktion af musik fra årene 1966 til 1970, hvor Jimi Hendrix konstant turnerede og indspillede musik i vildskab! Rettighederne administreres hårdede end de fleste andre og lignende porteføljer, hvilket betyder at det er stort set umuligt at finde eksempelvis live-optrædende med Jimi Hendrix på Youtube, hvor man ellers normalt ville lede efter den slags.

Hvis du vil opleve ham på din skærm er du derfor nødsaget til at opsøge nogle af de dokumentarfilm, som er lavet i tidens løb eller investere adgangen til at streame de koncertfilm, som er udgivet. For eksempel udkom tidligere i år dokumentarfilmen "Music, Money, Madness. Jimi Hendrix: Live In Maui".

Mere om Jimi Hendrix

Hvis du vil videre mere om Jimi Hendrix, så har jeg mange års erfaring med emnet. På dén baggrund kommer her nogle gode råd til, hvad du skal se, lytte til eller starte med.

Lytningen bør starte med noget, som ikke er alt for fremmedartet for vores moderne 2020-ører. Det umiddelbart mest melodiøse album fra Jimi og bandet "The Jimi Hendrix Experience's" hånd er bandets andet studiealbum "Axis: Bold As Love" fra slutningen af 1967. Albummet rummer kendte numre som for eksempel titelnummeret og det meget berømte nummer, "Little Wing", men også "Castles Made Of Sand" og "Spanish Castle Magic" er med på albummet.

Hvis du er meget interesseret, kan jeg anbefale bogen "Scuse Me While I Kiss The Sky" af David Henderson som kan fås meget billigt på iBooks, hvis du er til dén slags. Bogen starter med et digt, som Hendrix skrev dagen før sin død - et digt, som ironisk nok handler om livets forgængelighed og om kærlighed

"... The story of life

is quicker than the wink of an eye

the story of love is hello and good-bye

until we meet again."

Hvis læsningen skal være lidt mere overskuelig, kan jeg anbefale det danske musikmagasin Gaffas hyldest i anledning af 70-året for Hendrix' fødsel. Artiklen hedder "Jimi Hendrix: Geniet, der kyssede himlen", men dén artikel er desværre efter lang tid ude i det åbne landskab overgået til at være bag en betalingsmur: Du finder den ved at klikke lige her!

Noget andet, som vil oplyse dig om nogle af de ting, som fandt sted i slutningen af 1960'erne og især om Jimi Hendrix' indspilninger og produktionen af hans albums er at gå på Youtube og søge på interviews med tekniker og producer Eddie Kramer, som i flere omgange har været med, der hvor den moderne musikhistorie blev skabt og som havde et særligt forhold til Hendrix i den korte tid, de nåede at få lov at arbejde sammen. Kramer gik dog på ingen måde i hundende efter Hendrix' bortgang og har blandt andet arbejdet med stjerner som Led Zeppelin, Beatles, Rolling Stones, David Bowie, Joe Cocker, Dionne Warwick og mange, mange flere!

Med forbehold for, hvor længe filmen får lov at ligge åbent tilgængelig på Youtube, så rummer Youtube også en biografi lavet af den officielle britiske statsradiofoni, BBC. Der er tale om en lille times tid med en hurtig indføring i Jimis liv og univers, og lad os slutte med den. Se og nyd den - og gerne flere gange!