396.500 dollars for en guitar?

D. 11. november 2017 solgte firmaet Heritage Auctions en legendarisk Martin guitar af modellen D-28, som oprindeligt har tilhørt Bob Dylan. Det vindende bud var på hele 396.500 amerikanske dollars, hvilket svarer til et sted lige omkring 2,5 millioner danske kroner - det samme som et rigtigt flot hus i "Vandkants Danmark"!

Martin D-28

Guitaren, som i kraft af sin historie er endt med at være SÅ værdifuld er en Martin D-28. Det er en model, som i mere eller mindre uændret form og konstruktion har været i produktion siden 1931. D-28 har lavet musik med så store kunstnere som Stephen Stills, Eric Clapton, Elvis Presley og Neil Young for nu blot at nævne nogen enkelte, lysende eksempler.

D-28 er en dreadnought guitar, som er opfundet af Martin, og som har dannet skole for den helt klassiske form, som man kender en westernguitar på. Modellen har lagt navn til "dreadnought" formen, som vi i dag kender fra mange westernguitarer. Den er opkaldt efter krigsskibet HMS Dreadnought, som groft oversat betyder noget i retning af, at det er et skib, som ikke har noget at frygte. Martin følte, at man havde skabt en så solid guitar, at det samme måtte gælde for dén, og den blev derfor opkaldt efter skibet. D-28 er udført med grandæk, sider og bund i østindisk palisander og hals i mahogni - præcis de specifikationer, som giver den lyd, vi alle kender og elsker!

Stephen Stills fra Crosby, Stills and Nash er i øvrigt samler, når det kommer til ældre Martin guitarer. Han fortæller i Martins portrætvideo om Dreadnought guitaren, at sådan én bare bliver bedre og bedre med årene, men at de har en tendens til for alvor at "modnes", når de er omkring otte år gamle!!

Guitarens historie

Dén guitar, som blev solgt på auktionen er fra 1963. Dylan spillede meget på den i 1970'erne. Blandt andet er det lykkedes for Heritage Auctions at sammenligne årerne i træet på guitarens dæk med billeder og optagelser fra perioden. Sammenholdt med en uomtvistelig skriftlig dokumentation ligger det fast, at der er tale om den samme guitar.

Bob Dylan solgte i 1977 guitaren til sin daværende guitar tekniker, Larry Cragg, som derefter ejede den indtil auktionen d. 11. november 2017, hvor den blev købt af en anonym liebhaver. Larry Cragg gav selv 500 dollars, da han købte guitaren.

Cragg fortæller, at han gennem alle årene har opbevaret guitaren korrekt i et tempereret lokale med den helt rigtige luftfugtighed og løsnede strenge, så halsen ikke blev trukket skæv, OG at den guitaren senest blev spillet på af selveste "His Bobness" forud for købet i 1977. Siden har ingen spillet på den.

Ved auktionen medfulgte i øvrigt den originale kvittering fra Bobs egen anskaffelse af guitaren og et underskrevet, højtideligt vidnebyrd fra Bob Dylans juridiske rådgiver om guitarens ægthed.

Se Heritage Auctions præsentation af guitaren her:

 

 

 

Bangladesh Koncerten

Bob Dylan spillede blandt andet på sin Martin D-28, da han deltog i George Harrisons (fra The Beatles) koncert til støtte for flygtningene i Banglash. Koncerten fandt sted d. 1. august 1971 og var den eneste offentlige optræden fra Dylans side i årene fra 1969 til 1974.

Banglash koncerten var arrangeret af George Harrison, som havde fostret idéen sammen med sin ven, den berømte indiske musiker Ravi Shankar. Formålet var at rejse penge til at mildne den humanitære katastofe i Østpakistan, som var ved at løsrive sig fra Pakistan for at skabe den selvstændige stat Bangladesh. Dét førte til borgerkrig og hungersnød i et område, som i forvejen var meget fattigt. Om koncerten fortælles det blandt andet

  • George Harrison havde aftalt med John Lennon, at han også skulle medvirke. Dog havde Harrison udtrykkeligt forlangt, at Lennons hustru, Yoko One, ikke skulle være med. Lennon meldte afbud to dage før koncerten
  • Eric Clapton deltog i sin første offentlige optræden i et halvt års tid. Clapton var på det tidspunkt stærkt afhængig af heroin, og der var op til sidste øjeblik tvivl om, hvorvidt han overhovedet ville være i stand til at spille, og han måtte da også have lægehjælp og Metadon, før han var i stand til at gennemføre koncerten
  • Bob Dylan havde ikke lovet noget udtrykkeligt og deltog ikke i de almindelige prøver. Han dukkede først op til lydprøven, og Harrison var aldrig helt sikker på, om det ville lykkes at få Bob på scenen..

 

Dylan brugte i øvrigt også guitaren på sin turné med "Rolling Thunder Revue", som var en koncertturné med blandt andre Joan Baez og Roger McGuinn - henholdsvis meget kendt folke- og protestsangerinde og grundlæggeren af bandet The Byrds.

Andre Bob Dylan guitarer

I 2013 blev den Fender Stratocaster, som Bob Dylan spillede på ved Newport Folk Festival i 1965 solgt på auktion for 965.000 amerikanske dollars. Dylans optræden på Newport er både berømt og berygtet, fordi det var første gang, at folkesangeren Bob Dylan valgte at optræde med elektrisk forstærkede instrumenter, hvilke udløste buh-råb og rejste et ramaskrig på folkemusik festivalen!

I øvrigt fortælles en skæg historie fra 1970'erne, om at Neil Young var behjælpelig ved at låne en tourbus til Bob Dylan. Da han fik den igen, havde Bob lagt en gave til ham bag i bussen - en Martin D-45, som er Martins topmodel indenfor standardserierne. Neil Young syntes da, at det var en pæn gave og var glad for guitaren. Næste gang, han personligt mødte Bob Dylan sagde han pænt tak, og fik så supplerende oplyst, at der var tale om en guitar, som oprindeligt havde tilhørt country-stjernen Hank Williams!