Taylor og Ibenholt

Ibenholt er noget af det fedeste, du kan have på dit gribebræt! Det er en meget, meget hård træsort, som holder og lyder helt fantastisk godt! Det er samtidig ret smukt - se bare her nedenfor, hvordan det ser ud allerede i "rå" form

 

 

... Dét vidste du sikkert allerede... Men vidste du, at Taylor Guitars er førende indenfor bæredygtighed i produktionen af træ til musikinstrumenter? Firmaets grundlægger, Bob Taylor har kastet sin kærlighed på bæredygtig produktion af Ibenholt og efter, at han har overladt afdelingen for forskning og udvikling af nye guitarer til den nye "master builder", Andy Powers, er Taylor blevet medejer af en plantage og et savværk i Cameroun, hvor man arbejder på at optimere produktionen i retning af mere bæredygtighed og genplantning af de ressourcer, man forbruger. Hos Taylor har man døbt det "The Ebony Project", og der er lavet et helt multimedie-website om arbejdet i Cameroun og hvad man håber at opnå dér. Bob Taylor fortæller blandt andet, at vi er den første generation, der kan se dagslys gennem skoven, og at dét ikke er nogen god ting, fordi det betyder, at der er mindre skov!

Taylor har altid selv fået sin ibenholt fra Cameroun, og på et tidspunkt begyndte han at spekulere over, hvad han selv kunne gøre for at genskabe de ressourcer, hans virksomhed forbruger. Det viste sig blandt andet, at det globale marked for exclusive træsorter kun efterspurgte sort ibenholt, men at mindst halvdelen af alt træ var mere eller mindre blegt eller "mønstret". Dét træ lod man ligge i plantagerne, hvor det rådnede op, for man havde ikke mulighed for at se farven, før træet var fældet!!

Et ibenholttræ skal i øvrigt være mindst 60 centimeter i diameter, før man høster det. Hos Taylor havde master builder Andy Powers altid ønsket sig mønstret ibeholt, mens Bob Taylor på sin side var grædefærdig over det ressourcespild, han konstaterede i plantagerne! På stedet begyndte Taylor derfor omkring 2011 eller 2012 at bruge mønstret ibenholt også i sine "high end" guitarer! Du kan se og høre mere om dén opdagelse her

 

 

Taylors mission har blandt andet været som foregangsmænd på området at vise andre producenter og opkøbere, at man sagtens kan bruge ibenholt som ikke nødvendigvis er helt sort, og at mønstret træ med tydelige årer eller farveforskellige faktisk godt kan være en meget efterspurgt vare på området, fordi mange guitarister søger det individuelle look med det smukke, dybe mønster i træet på gribebrættet!

Også socialt skulle der gøres noget, så Taylor og tømmerfirmaet Crelicam valgte ret hurtigt at begynde at forbedre forholdene for de ansatte og lokalsamfundet - blandt andet ved at øge ferskvandsforsyningen i området og fordoble de ansattes løn allerede fra begyndelsen af projektet! Mange ansatte havde ikke mulighed for at have så meget som en ganske almindelig madpakke med på arbejde, så man iværksatte også opførelsen af et cafeterie med gratis frokost til medarbejderne. Alt sammen ting, som Bob Taylor og hans ansatte fra USA betragtede som ret og rimelighed i stedet for at udbytte naturen og de lokale uden at give noget igen.

Her er Bob Taylor sammen et par af sine medarbejdere i Cameroun i gang med at udvælge træ til gribebrætter

 

 

Bob Taylor er i det hele taget meget interesseret i, hvordan han som erhvervsdrivende kan gøre noget for miljøet, men han er samtidig meget opmærksom på at "vælge sine kampe". Bob er for eksempel ret ked af de ressourcer, der spildes eller forurener som følge af ganske almindelig emballage. Han er klar over, at han selv og Taylor også gør sig skyldige på dét område, men han har altså indtil videre valgt at bruge sin opmærksomhed på andre områder.

Taylor arbejder for eksempel sammen med et sydkoreansk firma, som leverer meget af det abelone, som bruges til indlæg på guitarer og hælper med at skabe forbindelse til bæredygtige leverandører fra området omkring Baja i Mexico. Abelone ser i øvrigt sådan her ud i rå form, før det forarbejdes til brug i instrumentproduktionen

 

 

Fakta om Cameroun, ibenholt og andet godt

Afslutningsvis skal vi da have nogle blandede oplysninger om, hvad det hele handler om

 • Ibenholt i form af støv som for eksempel savsmuld er særdeles brandfarligt og meget giftigt!
 • På Sri Lanka er det ved fængselsstraf forbudt at fælde eller sælge ibenholttræer!
 • Ibenholts struktur er så "tæt", at træet ikke kan flyde
 • Taylor har en tjenestebolig ved plantagerne i Cameroun, hvor der på skift bor tre hold fra firmaets amerikanske stab.
 • Cameroun ligger i den vestlige del af Afrika og har et anslået indbyggertal på lige under 20 millioner.
 • Cameroun er verdens 53.-største land og er cirka ti gange så stort som Danmark og lidt mindre end halvanden gang så stort som Norge
 • Ibenholt-stiklinger kan først plantes ud i fri natur, når de er mindst to år gamle.
 • Taylors "master builder" hedder Andy Powers, og det er ham, der har udtænkt firmaets nye V-bracing.
 • Cameroun er for næsten halvdelens vedkommende dækket af regnskov med én af verdens højeste biodiversiteter. Mange af de dyr og planter, man finder i området, findes ikke noget andet sted på det afrikanske kontinent!
 • Andy Powers har altid vidst, at han ville fylde sit liv med musik og surfing - tilfældigvis på nøjagtigt samme måde som han forældre i sin tid gjorde
 • Ibenholt hedder på engelsk "ebony" - og tennisspilleren Venus Williams hedder faktisk Ebony til mellemnavn.

Skal du have en Taylor?

Taylor Guitars er stiftet i 1974 af Bob Taylor og Kurt Listug. Taylor er i dag én af de rigtigt store og kendte producenter af akustiske guitarer, som fremstilles i USA nærmere betegnet i El Cajon i staten Kalifornien. Firmaet er blandt de mest nyskabende og eksperimenterende på området, og adskiller sig en del fra eksempelvis Gibson og Martin ved både sit materialevalg og konstruktionen af selve instrumenterne.

Jeg kan kraftigt anbefale dig at tage et kig på vores udvalg af Taylors, som du finder ved at klikke på den lækre Taylor 322e, 12-bånds guitar her nedenfor.

 

 

Læs, se eller hør i øvrigt mere om Taylors afrikanske eventyr på hjemmesiden for "The Ebony Project", som du finder ved at klikke her!