Guitar og iPad?

Der er mange fordele ved at slutte sin bas eller guitar til en iPad eller andre tablets. Det kræver kun et minimum af forberedelse og en billig anskaffelse til det såkaldte "interface" - en teknologisk dims, som skal bruges til at konvertere guitarens analoge "støj" til digitalt format, sådan at iPad'en kan arbejde med signalet. Når du har dét, er du i princippet klar til både at opdage nye lyde, indpille musik og jamme med dig selv på dit instrument eller endog lave dine egne backingtracks først.

Interfacet findes efterhånden i mange forskellige udgaver fra forskellige fabrikanter. Mange har måske hørt om iRig, men også amerikanske Line 6 laver nogle rigtigt gode produkter til formålet.

Læg i øvrigt mærke til, at selvom ordet "guitar" indgår temmelig meget i det følgende, så gælder det i lige så høj grad for el-bas!

Effektprocessor

Med tablet eller telefon har du mulighed for at downloade nogle af de mange apps, som kan bruges til at "forme" din egen lyd. Det hele kan rummes i iPad'en - hvad enten du er til crunch, hård distortion, masser af delay eller én af de mange modulationseffekter som chorus, flanger eller tremolo. Der er masser af muligheder på markedet, og de fleste kan man prøve gratis, før man eventuelt vælger at betale for en fuld udgave af programmet. Der er muligheder for enhver pengepung.

Mange af de tilgængelige apps tager afsæt i velkendte forstærkere og effekter. Møder du for eksempel en forstærker i programmet med det kryptiske navn "Brit 800", kræver det ikke megen fantasi af konkludere, at din iPad med dén "forstærker" kommer til at lyde som Marshalls legendariske JCM 800 forstærker. Tilsvarende vil overdrive pedaler, som hedder noget med "green" eller "screamer" forsøge at lyde som Ibanez' velkendte Tube Screamer, som især bluesrock guitarister har brugt i årtier - for eksempel Stevie Ray Vaughan.

Selv bruger denne skribent JamUP PRO, som er én af de bedre (og dyrere) multieffekt apps

 

 

 

 

Se også et kort eksempel på Line 6's Mobile POD 2 her

 

 

 

 

Som eksempler på andre apps kan blandt mange andre muligheder nævnes:

  • Amplitube
  • Tonebridge
  • jgBassEffects
  • RiotFX
  • iSHRED

Apples studieprogram "Garage Band" rummer også i sig selv masser af muligheder og har også forstærkere, pedaler og mange forskellige effekter indbygget. Programmet har den fordel, at det samtidig kan bruges til sit egentlige formål, nemlig at indspille sin egen musik.

 

Øveforstærker

Med et par gode hovedtelefoner, er det næsten som at være der selv - og så kan det endda gøres uden at forstyrre familien, naboerne eller kiosken nede på hjørnet!

Mange af de apps, man kan hente til formålet, har også indbyggede loopere, så man indspille et backingtrack og jamme med sig selv. Nogle apps byder også på en slags afspiller, hvor man kan jamme med til sine yndlingstracks på telefonen eller iPad'en. Det gælder i øvrigt på såvel IOS som Android baserede telefoner og tablets.

 

Hjemmestudie

Har du først et interface, er der ingen grænser for, hvad du kan lave på din iPad eller Android tablet. Der er masser af muligheder for at lave hjemmestudie, og mange programmer har også i et vist omfang indbyggede trommemaskiner og samplere. Apples Garage Band er allerede nævnt, og dét program er og bliver et af de mest brugte, fordi det er let at bruge og kan downloades gratis, hvis man har én af Apples maskiner at afvikle det på. Der er snesevis af demoer og tutorials på nettet, som viser, hvad man kan med Garage Band og hvordan man bruger det.

Her er nogle eksempler:

  • Tape by Focusrite, meget simpelt program som egner sig bedst til "live" optagelser
  • StudioTrack, simpel 8-spors optager, som er let at arbejde med
  • Music Studio, avanceret multi-track app med masser af muligheder. Ifølge Appadvice.com indeholder Music Studio alt dét, som Garage Band mangler.

Herfra gælder det bare om at komme i gang. Husk, at det er kun din egen fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan opnå med forholdsvis simple virkemidler.