Ged i musikken

Hvad laver et lidt underligt og misforstået dyr på din skærm, når du forsøger at læse om musikudstyr og inspirerende kunstnere? Og hvad har sådan et bæst med horn i grunden med tidernes største bassister at gøre? Læs og forstå lige nedenfor...

Hvis du også tilbringer lidt for meget tid på internationalt orienterede web-sider om musik, kan du støde på geden - det forkætrede dyr. Se for eksempel det billede, som mere end skimtes ovenfor disse linier. Her kan du nyde Musicradar.com's logo for noget, de kalder "GOAT Hunt", og dét skal vi straks se nærmere på, for der må da være en grund til, at musikere pludselig synes at interessere sig for geder... Svaret kommer her:

G.O.A.T.

I USA elsker de forkortelser. Det er simpelthen en integreret del af amerikaneres sprog, at de bruger forkortelser, men dét ved du sikkert allerede. Men netop her kommer geden ind i billedet: GOAT - eller G.O.A.T. står nemlig for "Greatest Of All Time" - altså den største (eller bedste) nogensinde.

Musicradar.com er ganske vist britisk, men dét har ikke forhindret dem i at taget forkortelsen G.O.A.T til sig. Og der er da heller ikke noget sjovere end at rive sådan et lidt underligt og ganske fjollet dyr ud af dets vante sammenhæng og misbruge det til at skrive om musik. Samtidig er der jo også tale om et dyr, som heavy metal-musikere i forvejen elsker at bruge som en reference til nogle mere sataniske elementer i deres musik - enten fordi de mener det med Satan ganske seriøst eller fordi det bare er sjovt at "lege med". Døm selv... Bare som et fint eksempel, så se her en forside af det danske musikmagasin, GAFFA, hvor bandet Baest portrætteres med et par fine små gedekranier for foden og på toppen af bassistens trone. Der er i øvrigt tale om et par kranier, som bandet altid har med på tour, når de drager ud i verden, og som oftest placeres i forruden af tour-bilen, når de kører mod næste venue!

 

Nå, men det var Musicradar og deres jagt på den perfekte bassist, vi kom fra.... Musicradar er en slags online-magasin for musikere og musikinteresserede, og de bringer på næsten daglig basis masser af interessant læsning for os, som godt kan lide at spille eller læse om musik i alle dens former og farver. For tiden bringer de resultatet af en masse brugerafstemninger om musikkens bedste indenfor forskellige områder, og her skal vi se på

Alle tiders bedste bassister

30 bassister er altså mange... Men dét er, hvad der er på listen fra Musicradar.com - 30 lavfrekvente supermusikere! Vi ved jo alle, at bassen er musikkens hjerte, og at en god bassist kan tilføre bandet noget, som man ganske enkelt ikke kan opnå på andre måder. Jeg må personligt (om end ganske skammeligt) indrømme, at det ikke nødvendigvis er alle navne på listen, jeg kender til i forvejen.

Her er nogle highlights, som vi kan taget et kig og et lyt på til inspiration

Tim Commerford

Allerede på 28.-pladsen finder vi én af mine favoritter, som har sat sit præg på 1990'ernes vrede mega-band, Rage Against The Machine, og senere været med i supergruppen Audioslave med Chris Cornell og de fleste af medlemmerne fra førnævnte RATM.

Marcus Miller

Du kan møde Marcus Miller og hans basser fra firmat Sire længere nede i denne artikel, og der er da også skrevet om ham før på disse sider. Han er én af bassismens helt store navne og en levende legende i sig selv. Musicradars brugere har fundet plads til ham på en fin nummer 22. Se ham rulle sig ud i klippet her nedenfor

 

 

Jo, det er lidt jazzet og funky - men er det ikke fedt? Manden er da utroligt dygtig, og så har han efter min mening en personlighed, som er svær at stå for.

Davie504

Med Youtuberen Davie Biale, som står for kanalen Davie504 på Youtube.com finder vi en form for bassist, som jeg i hvert fald ikke kendte i forvejen. Man kan jo næsten sige sig selv, at hele ni millioner følgere på Youtube ikke kan tage fejl, og selvom Musicradars redaktion erklærer sig overrasket, så se selv med her, hvor vi får en smagsprøve på, hvad det er, han kan. Det handler om bas, og så er det ret morsomt!

 

Du kan besøge hans kanal ved at klikke lige her (åbner i nyt vindue).

Flea

På en fin placering som nummer 10 finder vi én af mine personlige favoritter i form af Flea fra Red Hot Chili Peppers. Flea og bandet har lavet masser af stor kunst, og her nedenfor kan du smage på én af mine personlige favoritter fra det mesterlige album "Blood Sugar Sex Magic", som daterer sig helt tilbage til 1991. Jeg er næsten flov over på denne måde at indrømme, at ét af mine absolutte yndligsalbums er ældre end selveste Ed Sheeran...

 

Her var det en smagsprøve på åbningsnummeret "Power Of Equality", som tydeligt viser, hvad det er, Flea kan! Og nu, hvor vi er kommet så godt i gang, kan jeg ikke lade være med at dele én af mine personlige favoritter, som jeg har elsket, siden min meget gode ven, Eno, spillede den for mig engang i slutningen af 1990'erne. Mine damer og herrer... Her kommer en stump af "Soul To Squeese" fra soundtracket til den i bedste fald ligegyldige film, "Coneheads"... Men bassen fejler bestemt ikke noget - og da slet ikke under guitarsoloen, hvor Flea går helt bersærk!

 

Carol Kaye

Der er ikke mange kvinder på listen, men der er heldigvis blevet plads til én af tidernes bedste session-musikere - Carol Kaye fra det legendariske studie-band "The Wrecking Crew", som har indspillet med nogle af tidernes største stjerner. Hun har blandt mange andre indspillet for Simon & Garfunkel, Ike & Tina Turner og The Beach Boys. Det er i øvrigt Carol Kaye, som spiller bassen på den ikoniske indspilning af "With A Little Help From My Friends" med Joe Cocker, som vi alle sammen kender og elsker!

Nyd et strejf af Carol Kayes autoritet som "The Godmother Of Bass" her.

 

 

Hun er i øvrigt pensioneret - men fortsætter med at undervise og skrive bøger. Carol Kaye er i dag 86 år gammel.

Tidernes største bassist?

Du er nødt til at klikke dig ind på Musicradars liste for at få svaret på, hvem der udpeges som bassismens "førerhund"... Jeg kan røbe, at listen ud over de nævnte stadig gemmer på så forskellige navne som Paul McCartney, Jack Bruce, Bootsy Collins, Metallicas Robert Trujillo, Geddy Lee og Jaco Pastorius. Hvis du følger linket længere nede på siden her, er du så heldig, at denne artikel bliver ved med at være åben i baggrunden, så du altid kan finde tilbage til din allerbedste musikforretning, DanGuitar.dk.

Din egen bas

Hvis du endnu ikke ejer en bas - eller hvis det er blevet tid til en opgradering eller udvidelse af samlingen, så kan du klikke lige her (linket åbner i nyt vindue) og se DanGuitar.dk's udvalg af basser. Alle bør jo eje en bas - også hvis du i forvejen er guitarist! Men husk at guitarister som regel er rigtigt dårlige til at lyde som noget som helst andet end en guitarist, som spiller bas.... Så næste gang, du forsøger at tracke en baslinie, kunne det være, at du skulle ringe efter en "rigtig" bassist?

For tiden har vi nogle rigtigt gode tilbud på nogle af vores Marcus Miller basser fra Sire - heriblandt nogle gode pakketilbud med eksklusive pedaler og andet godt. Du finder vores udvalg i Marcus Miller ved at klikke på billedet af den fede, 5-strengede Sire Marcus Miller P7 ovenfor. Du vil elske dem!

Hvis du vil vide mere

Artiklen her handler om og er til dels baseret på Musicradars artikel om alle tiders 30 største bassister. Der er masser af spændende læsestof i artiklen, som indeholder meget andet og mere, end der er blevet plads til på disse sider. Du kan læse den ved at klikke lige her og komme til Musicradars hjemmeside - linket åbner selvfølgelig i et nyt vindue.

... Og skulle vi så ikke slutte af med endnu én af de rigtigt fede - nemlig Victor Wooten, som det ikke er sikkert, at du har hørt om før... Dét har du så nu!