Jazz?!

Er det ikke noget, som kun lidt ældre mænd og syrehoveder går op i?

Sådan er DanGuitar.dk's blogger sikkert ikke den eneste, der tænker... Eller... Måske bør vi tale om det i datid, for sådan tænker jeg nemlig bestemt ikke længere!

Hvis du dykker ned i jazzen, vil du opdage, at genren er fyldt med musikere, som er dygtigere, end i hvert fald jeg nogensinde kan drømme om selv at blive, og at de er blevet så dygtige ved at spille konstant!!! Lad os tage en smagsprøve, som du kan tygge på, mens du læser videre på disse linier. Her er en afspilningsliste fra Spotify med 50 "jazz standards" - spillet af nogle af verdens dygtigste musikere

 


 

... Og jo... Jeg er udemærket klar over, at det lyder ret skørt, men jeg skriver faktisk disse linier med en stille opfordring til, at du sætter dig ned og lærer at spille en smule jazz på din guitar. Jeg har selv snuset til det i flere omgange, og selvom jeg stadig ikke kan finde ud af at spille jazz, så føler jeg, at mine eksperimenter med genren har lært mig meget - og vigtigst af alt: Jeg har moret mig helt utroligt med det, samtidig med at min musikalske verden er blevet udvidet i en retning, jeg aldrig havde troet muligt! Der er bare ét eller andet spændende over at sætte sig ned og dyrke en genre, hvor akkorderne i dén grad afspejler sig i alt, hvad man gør på gribebrættet.

Jens Larsen

Se med her, hvor den danske guitarist og underviser, Jens Larsen, giver en hurtig intro til jazz-akkorder og progressioner og gør dig selv dén tjeneste at prøve at spille nogle af eksemplerne. Jens Larsen er oprindeligt fra Danmark, men han bor nu i Holland, hvor han spiller jazz og underviser, mens han samtidig passer sin Youtube-kanal med op mod 300.000 abonnenter, hvilket i min målestok gør ham til én af Youtubes større guitarkanaler. Jeg har set min (store) andel af Jens' undervisningsmateriale, og jeg skal blankt indrømme, at det ikke er alle hans sætninger, jeg har musikteoretisk indsigt nok til at forstå. Han gør dog altid et utroligt godt stykke arbejde med at forklare sig. I dag tager vi det helt roligt og starter med at kigge på et par lektioner, hvor alle vil kunne være med.

Her er han med 5 grundlæggende akkord-øvelser, som jeg selv har nydt at spille mig igennem, og som jeg lige ser det, bør eksemplerne ikke være sværere, end at de fleste af os vil være i stand til at arbejde os igennem dem

 

 

Hvis du er ny-begynder - eller genren er ny for dig, så tror jeg, at du vil finde noget, du ikke engang vidste, at du ledte efter! For mig sker der rent personligt det, at når jeg spiller sådan nogle små øvelser som dem her med jazz-akkorder, så føler jeg mig pludselig i stand til at skabe noget meningsfuldt på mit instrument. Måske du vil have samme oplevelse? Men kan også være, at du nu sidder og tænker det samme som de fleste af os andre:

Men skal vi snart spille solo?!

Og jo - dét skal vi da! Også her er Jens Larsen særdeles leveringsdygtig, så lad os tage endnu et lille stykke med Jens Larsen og 3 bebop licks, du skal kende. Jeg lover, at det ikke bliver for svært. Til gengæld er det vanvittigt inspirerende!

 

 

Og nu, hvor vi er kommet så godt i gang, så kan jeg anbefale en lidt mere "syret" video med svar på, hvorfor du er nødt til at lære dig nogle "bebop temaer"

 

 

Køb en jazz-guitar

Alle bør eje en "jazzkasse"! Men hvad er helt præcist en god guitar til jazz, og hvor finder jeg sådan én?

Det sikre bud er en 335-type, sådan som Jens Larsen oftest spiller på sine videoer. Du kan for eksempel se ham med sin godt brugte Gibson 335 i videoen om "5 Basic Chord Exercises", som jeg har delt med dig ovenfor, mens han i de andre klip spiller på sin Ibanez af samme type. En 335 er Gibsons klassiske "semi-hollow" - altså næsten hule - el-guitar. Du finder sådan én her hos DanGuitar.dk ved at klikke på dette link - men du skal være både hurtig og heldig, for de sælger ret godt for tiden. Alternativt er du altid velkommen til at kontakte os på telefon, chat eller mail, så kan vi hjælpe med at skaffe én med netop dit navn på!

Du kan også klikke lige her og komme til siden med vores el-guitarer med resonanskasse - eller semi-hollow. Endelig er der dén mulighed, at du klikker på billedet af den fede Hagstrøm Viking ude ved siden af disse linier og følger min anbefaling af, at det er en rigtigt god guitar til pengene, og så kan du også spille alle mulige andre genrer på den... Ligesom du i øvrigt kan spille jazz på snart sagt enhver anden form for guitar - om den så er elektrisk eller akustisk! Vi har tidligere på disse sider været inde og berøre guitaristen og virtuosen, Julian Lage, og han spiller for eksempel meget på en telecaster eller i det mindste en "T-type" guitar, som vi kalder dem, når det ikke lige er Fender, der har lavet guitaren. "Telecaster" er nemlig et registreret varemærke, som tilhører Fender Musical Instruments Corporation.

Selv har jeg en Epiphone Casino, som jeg er ret glad for. Om man ligefrem kan sige, at det er en decideret jazz-guitar er jeg ikke helt sikker på, men den har et sæt fantastiske P90 pickupper indbygget, og den spiller sin rolle glimrende hjemme hos mig. Den er nemlig - som så meget andet, vi har skrevet og talt om i dag - god nok til jazz...