Skab dit eget soundtrack

Uanset hvilket instrument du spiller, kan du lave dette lille eksperiment. Bare lov mig først at sørge for, at din familie er i sikkerhed et sted, hvor der ikke kan ske dem noget ondt... NU skal du høre!

I går, da jeg sad foran mit fjernsyn, falder jeg ned i en udsendelse, hvor kendte TV-personligheder giver gode råd om kulturoplevelser under vores corona-isolation. Frem på skærmen toner en meget dygtig dirigent fra den danske, statslige TV- og Radiofoni - DR, og han har et godt råd. Prøv at besøge hjemmesiden stumfilm.dk (åbner i nyt vindue) og lad dig inspirere og overvælde af, hvad er sker i din fantasi, når du pludselig ser en film uden lyd. Det er film fra en helt anden tid, og som er lavet på en så væsensforskellige måde fra, hvordan vi oplever filmmediet i dag. På grund af manglen på lyd er der kælet meget for billederne, som jo nødvendigvis i sig selv skal rumme al den information, du som seer har brug for. Det virker mærkelig til at starte med, men giv det en chance, og du vil helt sikkert opleve noget, som du ikke er vant til i din hektiske, moderne tilværelse.

NÅ, men så blev det endnu vildere, for Phillip Faber, som han hed, foreslog dernæst, at hvis du spiller et instrument, skulle du tage at prøve at spille til stumfilmene og på dén måde lave dit eget soundtrack! Til venstre for disse linier kan du se en lille stemningsrapport fra mit eget forsøg med dén slags.... Næste gang prøver jeg at stemme ukulelen, før jeg går i gang, og så lover jeg, at piben får en anden lyd!

Men noget af det mest interessante ved sådan et eksmperiment, som jeg her anbefaler dig at udføre, er at du forhåbentligt hurtigt vil opdage, at når der ikke er anden lyd på filmen end den, du selv skaber, får dine toner meget stor indflydelse på oplevelsen. Du vil opleve, at du med meget få toner kan påvirke oplevelsen på skærmen og dermed være med til at (gen-)skabe den visuelle oplevelse af filmen. Hvis du synes, at dét lyder "syret", så er du ikke alene med dén oplevelse, men prøv det nu bare. Har du måske bedre ting at tage dig til lige for tiden?

Jeg har efterladt et link til dig længere oppe i teksten, men du kan også bare klikke på billedet af min kones ukulele ude til venstre, så kommer du til stumfilm.dk, som kan bruges af alle - også hvis du sidder fanget i Peru, mens du venter på at komme hjem til Skandinavien...

... Så grib dine claves - eller køb nogen af DanGuitar.dk ved at klikke lige her eller på billedet af dem herude til højre! Hvis vi kan være dig behjælpelig på anden måde, så tøv ikke med at kontakte os via live-chatten her på siden. Vi glæder os altid til at høre fra vores kunder!

... Men hvorfor stumfilm?

Jeg kan godt forstå, hvis du spørger dig selv, hvorfor det lige skal gå ud over stumfilmene fra Internettet. Hvorfor ikke den nyeste film med Leonardo DiCaprio eller gyseren, som lige er udkommet på Netflix?

Der er skam en rigtigt god forklaring på dét! Stumfilmene er ganske enkelt lavet til at fungere uden lyd og dialog. Der er derfor rig mulighed for at tilføje filmen din egen "farve", uden at skulle tage hensyn til dialog eller (andre) lydeffekter. Samtidig er det film fra en tid, hvor man på grund af manglen på lyd har været nødt til at kæle lidt ekstra for billederne for at få sagt dét, som man ville sige. Der er ganske enkelt lagt flere kræfter i billederne, og nu er resten op til dig!

Spil sammen over nettet

Hvis det ikke var helt nok for dig at jamme med stumfilmene, så forstår jeg dig godt. Derfor har vi på DanGuitar.dk sammensat en pakke, som kan sætte dig godt i gang med at spille med andre via Internettet. Tillad mig derfor liiige at reklamere for dét helt fantastiske produkt, som du med fordel kan anvende - også når samfundet igen er åbent! Det er super let at anvende med den gratis JAMMR software, og pakken indeholder alt, hvad du skal bruge for at komme videre - altså forudsat du allerede har et instrument.

Med vores online øve og samspils pakke kan du øve, spille og jamme med dine musikvenner uden at forlade din bopæl. I kan arbejde med jeres musik, skrive nye numre, forberede optrædender eller øve særligt vanskellige passager helt uden selv at begive jer ned i øvelokalet.

Pakken indeholder en KT-UPC mixer - en alsidig 4 kanals mixer med USB audio interface til computer. Dertil får du en Record DM-08 mikrofon som du kan bruge til sang og kommunikation med dine musik venner og et sæt Record HP-84 Pro hovedtelefoner så i kan øve uden at forstyrre andre, og der er selvfølgelig også et mikrofonstativ med til dit bord.

Efter at have udført vore egne tests, anbefaler vi den løsning som jammr.net tilbyder. Jammr er let at bruge - også for nye brugere - og stilller ikke voldsomme krav til din computer.Du kan læse mere - eller anskaffe dit eget eksemplar af pakken - ved at klikke lige her (åbner i nyt vindue) eller på billedet af pakken til højre for denne tekst.

Metal Trump

Denne artikel endte med at blive lidt tør på grund af manglen på lyd, så lad os slutte med en muntert indslag, som også er lidt beslægtet med dagens emne. Det er i hvert fald noget med lyd, som ikke nødvendigvis var med i den oprindelige version...

Her er Metallicas monster-hit fra 1991 med USA præsident Donald J. Trump på vokal

 

 

Jeg ved ikke, hvor godt det er - men du har helt sikkert aldrig hørt noget lignende!