Hvad er forskellen på Fender American Standard og American Professional?

Til 2017 er Fender kommet med en meget stor opdatering af deres ”flagskib”, American Standard serien, som fremover kommer til at hedde American Professional. Fender lægger meget vægt på, at der ikke er tale om en decideret ny serie – men nærmere en videreudvikling af noget, som i forvejen var rigtigt noget af det bedste, en udøvende musiker kunne købe for penge!

Der er kommet nogle ændringer, som betyder meget for den oplevelse, som det er er at spille på en Fender guitar. Blandt andet er båndene på halsen ændret meget, og der er også foretaget nogle væsentlige opgraderinger af elektronikken.

Her er en oversigt, som Fender selv har lavet, og som viser forskellene i specifikationer for guitarerne, mens de nye detaljer ser lidt anderledes ud for Fenders P-bass og Jazz Bass. Under skemaet forsøger vi hos DanGuitar at sætte ord på nogle af ændringerne.

 

 

… Og der er noget for enhver smag: Fender har hele 92 forskellige instrumenter blandt de nye guitarer og basser. Mest iøjnefaldende er de tre nye farver Sonic Gray, Mystic Seafoam og Antigue Olive. Der også tilføjet nogle spændende Fender Jazzmasters og Jaguar guitarer til serien – for første gang i mange år også med gribebræt i ahorn.

Den nye form på halsen hedder ”Deep C” og giver halsen nogle lidt ”bredere skuldre”, jo nærmere man kommer til guitarens krop. Det giver et bedre greb længere oppe ad halsen.

Båndene er blevet til en form, som Fender kalder ”Narrow-tall”. Som navnet antyder er båndene blevet smallere og højere. At de er smallere giver en mere nøjagtig intonation og bedre plads til fingrene oppe i de højere registre over tolvte bånd. Højden giver ifølge Fenders research den fordel, at fingrene ikke så let kommer til at berøre selve gribebrættet, som kan hæmme fingrenes bevægelser, når man bøjer eller vibrerer toner.

Tremoloen har fået ”pop-in” arm, som er let at montere i en håndevending, og som indebærer den fordel, at armens vedhæftning er fri for slør. Samtidig er mekanismen forbedret, så der ikke længere sidder en fjeder, som kan falde ud i beslaget til tremoloarmen.

Pickupperne er de nyudviklede V-mod pickupper, som er fremstillet i en tilpasset Alnico blanding, som er sammensat nøjagtigt til hver pickups placering OG til de enkelte strenge, så de giver en bedre balance i lydbilledet. Der er også en nyudviklet Shawbucker på modellerne med humbucker. Shawbuckeren giver en vintageagtig humbuckerlyd.

Og det bedste til sidst: Elektronikken er tilføjet Fenders Treble Bleed kredsløb, som betyder, at lyden bevarer spillet i de høje frekvenser, når man skruer ned på guitarens master volume. Normalt vil det være forbundet med et vist tab af tone at regulere lydstyrken på guitarens volumeknap, men sådan er det ikke mere. Nu sørger den indbyggede Treble Bleed for, at tonen bevarer sin dynamik og klang, selv når der skrues ned på guitaren.