Daniel Donato - Demi Lovato?

Hvis du som mig har hørt navnet, Daniel Donato, nogle gange, uden at vide, hvem han er, så lad os hjælpe hinanden. Nu er country jo ikke noget, vi normalt går så højt op i her i det kolde Nord, så det er måske derfor, at han er gledet lidt "under radaren", når jeg har siddet og læst om guitarer og musik på nettet.

Daniel spiller country - masser af det - og han gør det helt utroligt godt! Her fortæller han, hvorfor han begyndte at spille guitar, og det viser sig, at det er Slash og resten af Guns'n'Roses, som kan tage æren for dét. Helt specifikt er det nummeret "Paradise City", som Daniel Donato hørte som 12-årig og derefter ikke kunne gøre sig fri af igen. I klippet, som er lavet af Premier Guitar, fortæller han også, hvorfor han synes, at det indledende riff er ren country, og at det ikke er så langt fra ting, der er lavet af hans egne country-helte, Jerry Reid og Waylon Jennings! Ikke mindst giver han en smagsprøve på, hvad han mener med sit udsagn, og her er det så, at min kæbe falder stadig længere ned mod brystet!

 

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at Daniel Donato er 25 år gammel, og at han aldrig har haft andre jobs end at spille guitar. Han spiller blandt andet med bandet The Wild Feathers og har tidligere spillet med Don Kelly Band, som åbenbart er stort på de kanter... Han har i 2020 udgivet sit første solo-album, "A Young Man's Country", som du kan finde, hvor du normalt streamer din musik. Albummet er indspillet i Nashville på kun et par dage - men med musik- og guitarlegenden Robben Ford som producer bag mixerpulten.... Det er på trods af navnet blevet til et rigtigt fedt album, som også kan nydes udenfor det vilde vesten. Daniel Donato har lavet serien "Cosmic Country", som han også nævner i klippet ovenfor, hvor han giver et andet og mere moderne twist på country-genrens klassiske teknikker.

... Og nej... Daniel Donato har selvfølgelig absolut intet at gøre med Demi Lovato, men ordspillet var da meget fedt, ikke? Så lad os lige få et stykke med Demi, som spiller en genre, vi ikke møder så tit her på bloggen. Her er hun med nummeret "Anyone" - live fra Grammy Awards i starten af 2020, efter at hun er kommet tilbage til musikken efter en periode, hvor hun har kæmpet med at lægge nogle alvorlige misbrugsproblemer bag sig, hvilket sangen også handler om

 

 

Det er altid fedt at se en medrivende live-optræden!

Paradise City

Paradise City er et stort hit fra amerikanske Guns'n'Roses fra deres mere end 30 år gamle debut-album, Appetite For Destruction, som i dag er et udødeligt rockalbum og af nogle betragtes som Slash's egenhændige redning af Gibson Guitars, men det sidste dér er en helt anden diskussion. Appetite solgte mere end 18 millioner fysiske eksemplarer alene i USA, og det er til dato det mest sælgende debutalbum i landet. Det tog pladen præcis ét år fra sin debut som nummer 182 på Billboards hitliste d. 6. august 1987, til albummet gik ind på førstepladsen af samme liste d. 6. august 1988. På verdensplan viser nyere tal, at Appetite For Destruction har solgt mere end 30 millioner plader, og Appetite er dermed én af de bedst sælgende udgivelser i musikhistorien.

Intro-riffet, som Daniel Donato fortæller om, er i øvrigt udtryk for "en typisk Slash" og er skrevet ved en tilfældighed på en lang køretur hjem fra et spillejob, hvor bandet sad bag i bilen og drak pilsnere, mens Slash spillede akustisk guitar. Pludselig lød det af noget spændende, og sangeren Axl Rose begyndte at synge henover det. BUM - sådan laver man et udødeligt hit! Hvis du har glemt, hvordan den lyder, så kommer her den originale musikvideo til Paradise City.

 

 

Lead guitaristen Slash fortæller i øvrigt sin selvbiografi, at når bandet ser lidt stenede ud i musikvideoen, er det fordi de er fra sans og samling på sprut og stoffer, hvilket naturligvis ikke er et eksempel til efterfølgelse, kære læser!

Smag i øvrigt også lige på dén detalje, at Appetite For Destruction i sit oprindelige vinyl-format ikke havde en side "A" og "B" - i stedet var de to sider af albummet storskrydende mærket med "G" og "R" for (naturligvis) "Guns" og "Roses". Der var samtidig dét pudsige ved opdelingen, at "Guns siden" af albummet rent tekstmæssigt roterede om stoffer og det hårde liv i den store by, mens "Roses siden" tekstmæssigt handlede om kærlighed, sex og parforhold. Hvis du aldrig selv har lagt mærke til dét, så kan jeg trøste med, at dét gjorde jeg heller ikke, da jeg i 1989 fik pladen i konfirmationsgave...

Desværre betød tiltagende misbrugsproblemer og stadig større egoer, at bandet langsomt faldt fra hinanden og endte med, at kun Axl Rose turnerede under navnet "Guns'n'Roses" med en flok indlejede musikere. Kernen af det oprindelige Guns blev heldigvis genforenet i midten af 2010'erne, hvor jeg selv fik lejlighed til at se dem i den danske hovedstad. At kalde dét for en stor oplevelse må siges at være en mild underdrivelse.

I maj 2018, da albummet udkom i en remastered udgave, gik det igen ind på Billboards 200 Hitliste, hvilket må siges at være noget af en bedrift så mange år efter - og i en tid, hvor fysisk musik ikke sælger.

Bonusinfo

Jeg har selv haft fornøjelsen af at læse GNR bassisten, Duffs, erindringer om sit liv i musikken, og det er fascinerende læsning. Han fortæller blandt meget andet om, hvad der fik ham til at holde op med at drikke og sniffe stoffer - og på lidt samme måde, hvorfor han satte sig for at tage en uddannelse indenfor økonomi og regnskabsanalyse - for at have forudsætningerne for at vurdere, om han selv fik fuldt udbytte af de hits, han havde været med til at lave, da han var yngre.

Med hensyn til den skumle "countryforbindelse", så er jeg nu ikke overbevist om, at Daniel Donato har ret. Men Duff fortæller til gengæld i sine bøger (for han har nemlig skrevet et par stykker), at hemmeligheden bag Guns' riffs i næsten alle tilfælde er den pentatoniske dur-skala. Hvis du ved, hvad jeg mener, er det jo helt fantastisk - ellers kan du Google dig til masser af viden ved at søge på det engelske udtryk "major pentatonic scale" - eller se med her nedenfor, hvor Justin Sandecoe fortæller om skalaen, og hvad den har med sin relative mol-skala at gøre.

 

 

... Og har du ikke fået nok, så vil Marty Schwartz også gerne lære dig noget om skalaen og et par særdeles anvendelige licks, du kan bruge til alt muligt sjovt