Ikke kun til musik

Hvis man har prøvet at arbejde med studieoptagelse af musik eller liveoptrædender, kender man formentlig de legendariske mikrofoner Shure SM57 og SM58. Især SM57 har været en markedsledende standard siden sin introduktion i 1965 og den egner sig specielt godt til optagelse af instrumenter, som leverer et kraftigt lydtryk som for eksempel trommer eller guitarforstærkere.

Præsidentiel mikrofon...

Men vidste du, at SM57 også bruges af skiftende amerikanske præsidenter? Der sidder to fastmonterede SM57'ere med vindhætter på den amerikanske præsidents talerstol, og dét har der gjort, siden mikrofonen blev lanceret i 1965 under Lyndon B. Johnson, som var præsident i USA fra 1963 til 1969.

Her ses tidligere præsident Barack Obama med "sine" Shure mikroforner i 2010


 

Sjove fakta

Et par andre ubrugelige men meget sjove oplysninger om SM57 og 58 skal du da heller ikke snydes for:

  • Opfinderen af SM57, Ernie Seeler, som var ansat hos Shure i 50'erne og 60'erne, udviklede mikrofonen ved at forfine et tidligere produkt, Unidyne III, og "torturere" forskellige varianter af dén gennem mere end tre år.
  • Ernie Seeler elskede klassisk musik og havde oprindeligt udviklet mikrofonen til brug med symfoniorkestre, mens han ifølge eget udsagn ligefrem "foragtede" den spirende rockmusik. Ved skæbnens ironi er SM57 endt med at være mange rockmusikere og -produceres foretrukne mikrofon til nogle af de mest støjende elementer i den moderne, elektriske musik!
  • Når SM57 især bruges til optagelse af elektriske guitarforstærkere og er den gængse mikrofon til formålet, skyldes det efter manges mening, at SM57 er gået hen og blevet den lyd, man kender og associerer en mic'et guitarforstærker med.
  • "SM" står for "Studio Microphone"
  • SM58 udkom året efter - nemlig i 1966 og udgør stadig i dag en form for branchestandard til optagelse og forstærkning af sang og tale.
  • Begge SM'er er kardioide i deres optagekarakteristik og dermed velegnede til optagelse i støjfyldte miljøer som eksempelvis på musikscener.
  • SM mikrofonerne opfanger lyden via en kapsel, som er monteret i en "pneumatisk" gummipude fyldt med luft. Ophænget er med til at reducere støj, som kan opstå fra almindelig mikrofonhåndtering og gør den derfor velegnet til at spille live!