Sangene som aldrig blev til noget

Har du nogensinde tænkt over, hvor mange sange, der skrives? Eller indspilles - eventuelt "kun" i demo-form?

... Nej, vel? Dét havde jeg heller ikke, før jeg faldt over en rørende reportage fra Youtube-notabiliteten Rick Beato. Lad os lige smuglytte den sang, som Rick Beato og DanGuitar.dk har tænkt sig, at du skal stifte nærmere bekendtskab med nedenfor. Her er duoen, Muddy Magnolias med nummeret "Down By The Riverside"

 

 

 

Det med sangene er faktisk meget sødt, når man tænker over det - at statistisk set bliver de færreste sange nogensinde hørt af nogen. Selvom de selvfølgelig er skrevet til netop dét - at komme ud til lyttere og musik-elskere over hele verden. Rick Beato fortæller nemlig, at de sange, du hører i radioen, er "toppen af toppen af toppen" - altså en utroligt lille del af den samlede produktion af sange, som bliver til her i Verden. Dét passer jo også meget godt med, at vi hos DanGuitar.dk tidligere har skrevet om, at sangskrivning er en muskel, som kan trænes. Og hvis du vil være virkeligt god til at skrive sange, skal du gå i gang med at skrive masser af dem - lige nu!

Rick Beato fortæller videre, at der faktisk indspilles utroligt mange sange på demo-niveau, som aldrig kommer længere. Han bruger et eksempel fra et band, han selv har været med i kaldet "Billionaire", som ifølge Beato selv har lagvet demoindspilninger af op mod 130 sange over en fire-årig periode. Dét kom der angiveligt to albums ud af. Dét siger lidt om, hvor mange sange der samler digitalt støv, som han kalder det. Alt dét og meget mere skal vi opleve i Rick Beatos Youtube-video lige om lidt. Men læg især mærke til, når han begynder at fortælle om sangskrivningen med duoen "Muddy Magnolias" fra cirka tre et halvt minut inde.

 

 

 

Jeg ved ikke, om jeg personligt er helt enig med Rick Beato om genialiteten i "Down By The Riverside", som man måske skal have et mere intimt forhold til til amerikansk "roots music" for at kunne se det fede i. Men det er da på den anden side fascinerende at se, hvor uskyldigt begejstret han selv er over selve håndværket i sangskrivnings- og indspilningsprocessen. Og tanken om alle de sange, som ingen nogensinde kommer til at høre... Dén tanke er rørende, for som Rick Beato siger, rummer sådan en harddisk hele måneder og år af folks liv i form af kunst og sange, som de har lagt sjæl og hjerteblod i, uden at sangene nogensinde kommer til andres kendskab...

Nu kender du altså svaret på et spørgsmål, du sikkert aldrig har haft anledning til at stille dig selv: Hvor går vores sange hen for at dø?

Videoen har endda fået en opfølger, som Rick Beato lavede cirka en måneds tid senere. Her taler han om singer-/songwriteren Owen Beverly, og dér kommer også et par sandheder på bordet om, hvordan dét med at blive "opdaget" og få en pladekontrakt fungerer.

 

 

 

Her hos DanGuitar.dk har vi kun ét godt råd til dig, som vil noget med din musik, men dét siger også alt: Bliv ved med at prøve!!!

Derudover har vi naturligvis masser af gode råd om lyd og udstyr, og dét kan du løbende læse mere om her på bloggen. Du kan også kontakte vores brillante kundeservice på telefon, chat eller mail, og så vil vi gøre alt for at hjælpe dig med netop dit behov, så dine sange ikke skal ende med at samle støv på Rick Beatos harddisk!

Rick Beato

Rick Beato er ikke noget nyt navn for læsere af disse sider. Han er en universitetsuddannet musiker, sangskriver og producer fra Rochester i den amerikanske stat New York, som nu lever af at lave videoer til mediet Youtube.com efter at have haft en "OK fin" karriere indenfor de sine discipliner og som ejer af Black Dog Sound Studios i den amerikanske stat Georgia, hvor også  fantastiske navne som R.E.M. og bandet The Black Crowes stammer fra. Og idet disse linier skrives, føler jeg, at det nok også snart var på tide med et egentligt portræt af The Black Crowes på disse sider. Men dét er jo et andet projekt til en anden tid. Der skal jo altid være noget at glæde sig til...

For tiden er Rick Beatos seerskare oppe omkring 2,9 millioner abonnenenter, hvilket må siges at være en pænt stor skare af følgere... Og så siger han endda selv, at det kun er 58 procent af seerne, som rent faktisk abonnerer på kanalen. Andre ser den bare, fordi de af den ene eller anden grund er faldet over én eller flere af hans meget omfangsrige og grundigt gennemarbejde videoer.

Hans kanal på Youtube.com nærmer sig efterhånden en halv milliard afspilninger på Youtube. Bare for at sætte dét tal lidt i perspektiv, så fortæller DanGuitar.dk's lommeregner, at med en gennemsnitlig varighed på (anslået) 20 minutter, har Rick Beatos videoer været afspillet i næsten 7 millioner døgn!! Dét er da så vildt et tal, at det næsten ikke er til at rumme oppe i hovedet?

Hvis du selv har lyst til at bruge 7 millioner døgn i selskab med Rick, så finder du hans kanal ved at klikke her - linket åbner i et nyt vindue, så du ikke risikerer at gå glip af resten af denne artikel.

Interviews med stjernerne

Rick Beatos kanal og hans foretagsomhed i det hele taget har nået et omfang, for han får mulighed for at lave timelange interviews med nogle af de største stjerner. Den slags mennesker kan ellers være svære at komme i nærheden af, men når man har Rick Beatos overbevisende seertal og hans store saglighed og viden at bakke dem op med, så kan det ren faktisk lade sig gøre at komme i nærheden af notabiliteter som Sting, Joe Satriani, Steve Lukather og John Scofield!

Netop John Scofield er i skrivende stund det seneste af det højt profilerede intervies, som Rick Beato har begået. Hvis du ikke kender John Scofield i forvejen, så har du en oplevelse til gode. Her møder vi igen én af de musikere, som i min verden altid har været der, og som selv blandt andre musikere og endda af store stjerner regnes for kæmpe profil!

Her på DanGuitar er vi for eksempel mindst én medarbejder, som har et blødt hjerte for megastjernen John Mayer, og selv han - altså John Mayer - lægger ikke skjul på sin forkærlighed for John Scofield. For eksempel har John Mayer indspillet covernummeret "I Don't Need No Doctor" med tydelige referencer til Scofields version af samme sang, og de to har også ved flere lejligheder optrådt på samme scene, når der var anledning til det.

Her gælder det imidlertid Rick Beatos interview med John Scofield, som vi lader afslutte dette indlæg i forsøget på at stjæle yderligere en time af dit liv.

John Scofield er blevet 70 år gammel, og han spiller mere smagfuldt end nogensinde før. Han har indspillet utallige albums og deltaget på endnu flere albums, som er udgivet i andre kunstneres navne. Han har blandt mange, mange andre spillet med de legendariske jazz-stjerner, Miles Davis og Herbie Hancock samt en stjerneparade af guitar-kolleger som eksempelvis Bill Frisell og Pat Martino - blot for at nævne nogle enkelte...

Men varigheden til trods, så vær helt tryg: Dén time er givet rigtigt godt ud!

 

 

 

Dam, dabba dam, dam... Dam-dam...