Hurtig levering
30 dages tilfredshedsgaranti
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt
Dyre guitarer!

... Alle elsker da dyre guitarer!! Og i dag skal vi se på nogle af de allerdyreste - overhovedet. Først synes jeg lige, at vi skal tage et stykke med én af dem, og så må du vente med forklaringen til længere nede i teksten.
Vi har netop (gen-)oplevet Nirvanas "Smells Like Teen Spirit" - nummeret og videoen som blev startskuddet til de år i 1990'erne, hvor den hårdere rock var decideret moderne. Selvom den ikke ser specielt dyr ud, og selvom der i essensen er tale om beskidt, alternativ rock, så er Kurt Cobains Fender Mustang i videoen her én af de allerdyreste guitarer, der nogensinde er solgt på auktion. Dén guitar er sammen med andre i samme luftlag en del af dagens emne. Men hvad handler det lige om? Det kræver da vist en nærmere forklaring, og den kommer straks her nedenfor.


Man kunne ret beset også have valgt en anden overskrift på denne blog, som for eksempelMusikhistorie - hvad rager det mig?


I princippet klinger ordet "musikhistorie" jo nok ikke specielt sexet... Det lyder lidt af Mozart og gregorianske koralharmonier, som bliver messet af støvede munke i mørke klostre... Det er emner, som godt kan have svært ved at få gymnasieeleverne op af stolen, når de sveder over det i musiktimerne eller med skriftlige afleveringer til valgfag i musik.


Men når vi så afgrænser vores musikhistoriske interesse til noget mere snævert som "meget dyre rockguitarer", så er vi ved at være dér, hvor alle kan være med. For er der noget federe end kombinationen af rockguitarer og dyrt grej, som vi ikke selv har råd til? Nej, vel.... Dét skulle da lige være, hvis man selv har pengene til at købe meget dyrt grej som i dette tilfælde betyder guitarer, som koster det samme som pænt store huse i Skandinavien.


I dag skal vi se på nogle af de guitarer, som har været med til at skabe rockhistorien og dermed forme musikken, som vi kender den i dag. Det er guitarer, som vi kender til i kraft af veldokumenterede vidnesbyrd, indspilninger og billeder fra live-optrædener.


For at finde frem til de guitarer og for at kunne rangordne dem efter, hvilken der er dyrest, må vi kigge i retning af, hvor sådan noget memorabilia handles i fuld offentlighed, og dét bringer os frem nogle berømteAuktioner


Det fede ved auktioner er, at alle ved, hvad der gælder, og hvad varerne har kostet, når det hele er slut. Masser af berømte og ikoniske genstande indenfor kunstens verden bliver handlet, uden at nogen hører om det, og jeg er ikke i tvivl om, at dét også gælder berømte musikinstrumenter. Men engang imellem ender nogle instrumenter på auktion, og så får vi syn for sagen. Her har vi samlet nogle af de dyreste eksemplarer af berømte guitarer, der nogensinde er solgt på auktion.


Følg med på en lille tur igennem nogle af de allerdyreste, magasinet Guitar World skrev om i maj 2022 i en artikel, som vi har ladet os inspirere af her. Lad os først se på en "udbredt tilstedeværelse" på listen - nemlig


David Gilmour fra Pink Floyd


For de yngste læsere af denne blog giver navnet måske ikke mening... Men David Gilmour var guitarist i Pink Floyd, hvor han samtidig var én af idémændene og sammen med bassist og sanger Roger Waters også var en del af den primære sangskriver-duo. Andre medlemmer var også med til at skrive mange af sangene, men det er Waters og Gilmours navne, som går igen, når man kigger ned over listen af gruppens numre. Du kan finde en liste på Wikipedia ved at klikke her (åbner i nyt vindue). Vi taler om ikoniske sange som "Money", "Another Brick In The Wall (Part II)", "Sorrow" og "Comfortably Numb".


David Gilmour har hele min levetid været en stor stjerne blandt guitarister og musik-fans. Han er i dag 76 år gammel og turnerer stadig. Gilmour har begået nogle af de mest iørefaldende og ikoniske soli indenfor rockmusikken. Her kommer én af de store soli fra "Another Brick In The Wall (Part II)" i en live-udgave med Pink Floyd, som bandet så ud i oktober 1994. Soloen starter lige før fire minutter inde i klippet, og man kan tydeligt se på billederne, at David Gilmour tager sin musik så seriøst, at der bliver sat nye strenge på hver aften!
Lagde du også mærke til lyssætningen og brugen af lasere? Det var stor og banebrydende kunst dengang lige før midste af 1990'erne, hvor lysshowet var ét af Pink Floyds helt store trækplastre på en udsolgt verdensturné uden medstifteren Roger Waters, som resten af bandet i flere omgange har ligget i retssag(er) mod.


David Gilmours guitarer er at finde hele tre steder på listen over de 11 dyreste guitarer, der nogensinde er solgt på aution, og de blev alle tre solgt på auktion i New York i år 2019, hvor Gilmour havde det meste af sin samling til salg. Provenuet gik til en velgørende fond, som han selv har stiftet, og auktionen fik stor opmærksomhed i musikbranchen.


Den dyreste af stjernens guitarer blev en Fender Stratocaster af blandet oprindelse - herunder med en forkortet vibrato-bar og pickupper fra Seymor Duncan. Der var tale om en guitar, som gennem tiden har været meget omtalt som "Den Sorte Strat". Prisen endte på astronomiske næsten 4 millioner amerikanske dollars, men så har en glad køber også fået fingrene i den guitar, som blev brugt til indspilningerne af den herostratisk berømte solo fra nummeret "Comfortably Numb", som vi tidligere har stiftet bekendtskab med på disse sider.


Guitaren var i øvrigt Gilmours fortrukne koncert-instrument helt tilbage fra 1970 til 1986, og dét gør jo ikke affektionsværdien mindre. Den navnkundige sorte strat ender på tredjepladsen blandt de 11 dyreste guitarer, der er solgt på auktion.


Også en Martin D-35 røg af sted til en ny, glad ejer dén dag i New York hos autionshuset Christie's, hvor Gilmour havde sat samlingen til salg til fordel for velgørenhedsorganisationen ClimateEarth. Guitaren kan blandt andet høres på studieversionen af Pink Floyds berømte sang "Wish You Were Here", og Gilmour fortæller, at han har skrevet stort set hele sin imponerende produktion på netop den guitar. Prisen landede på lige under 1,1 million amerikanske dollars, hvilket rækker til en 9.-plads på listen.


Hvis du er nysgerrig på mere omkring David Gilmours syn på sin guitar-samling og dens historie, så kan du høre ham selv fortælle mere om det her
John Lennons Gibson


John Lennon og The Beatles behøver naturligvis ikke nogen nærmere introduktion. På listens femteplads optræder en guitar, som tilhørte John Lennon i The Beatles' tidlige år omkring 1962 og 1963, og som han spillede på, da skrev nogle af bandets første hits. Guitaren blev oprindeligt brugt til at skrive og spille hits som "I Wanna Hold Your Hand" og bandets første amerikanske single-førsteplads, "Love Me Do". Hvis du har glemt, hvordan "Love Me Do" lød, så kan du genopleve den her og dermed også høre tonerne fra Lennons dyre guitar

Der var tale om en Gibson J160E, som Lennon var blevet så utroligt så glad for, at han brugte guitarer af samme type og model i årene efter, at den oprindelige blev stjålet under en julekoncert i 1963. Den oprindelige guitar dukkede under mystiske omstændigheder op igen i 2015 og indbragte tæt ved 2.5 millioner amerikanske dollars, da den samme år blev solgt på auktion i Los Angeles, Kalifornien.


Kurt Cobains guitarer


I toppen af listen møder vi guitarer, som har tilhørt Kurt Cobain fra Nirvana, og som han har brugt på nogle af de filmklip, som stadig er legendariske nu - snart 30 år efter hans alt for tidlige bortgang. Nirvana var aktive i årene 1987 til Kurt Cobains død i d. 5. april 1994 og bandet nåede i dén korte årrække at bringe særdeles elektrisk rock fra byen Seattle ind på histlisterne med en hel bølge af bands i hælene - den såkaldte "grunge".


Vi kan afsløre for dig, at Kurts guitarer befinder sig helt opppe i toppen af listen, og at den Fender Mustang vi så i begyndelsen af denne artikel rangerer som nummer to på listen med et hammerslag på hele 4.550.000 US dollars trods autionsfirmaets indledende vurdering og prissætning på mere beskedne 800.000. Der er endda tale om godt brugt guitar, som har haft brækket halsen i forbindelse med, at Kurt Cobain i 1991 brugte den til at smadre en mixerpult under en koncert på spillestedet Tree Club i Dallas, Texas. 1991 var i øvrigt også året, hvor Nirvanas mesterstykke "Nevermind" udkom - et album som har solgt mere end 30 millioner albums, og hvorfra monsterhittet "Smells Like Teen Spirit" er streamet mere end halvanden milliard gange på Youtube.com. Om der er flere af hans guitarer på listen kan du jo prøve at gætte på med udgangspunkt i denne sang:
Du har netop set og hørt nummeret "Come As You Are" - også fra albummet "Nevermind". Hvis du synes, du kan genkende trommeslageren, så er det nok fordi, du kender ham fra Foo Fighters. Han hedder Dave Grohl og er i dag guitarist og forsanger i sværvægtsklassen. Dét projekt (altså Foo Fighters) startede, da Dave Grohl efter Cobains bortgang ikke vidste, hvad han skulle stille op med sig selv og sit liv og i dén anledning satte sig ned i sit hjemmestudie, hvor han helt alene skrev og indspillede dét, som blev til Foo's debut-album...


Der er masser af andre perler på Nirvanas "MTV Unplugged In New York", som du via Spotify kan få en lille smagsprøve på her

En fed guitar til dig?


Selvom du måske ikke kan byde med, når de berømte instrumenter bliver budt op over én eller flere millioner amerikanske dollars, så kan du heldigvis sagtens selv få lov at mærke et strejf af historiens vingesus hos os på DanGuitar.dk.


Hos DanGuitar.dk sælger vi guitarer fra de dansk designede mærke Santana, som laver nogle guitarer, der bringer historien hjem til dig!


Se for eksempel den rocker-fede Artist model 158 her i farven Black Satin, som du kan checke nærmere ud ved at klikke på billedet.

Du har netop haft mulighed for at se Santanas model Artist 158, som er én af de dyrere, akustiske guitarer fra Santana. Men så har den også fede detaljer hele vejen rundt som massivt træ i dæk, bund og sider og den er endda udstyret med fede "S-indlæg" i gribebrættet og medfølgende hard-case.


Hvis du er mere til en billigere el-guitar, som i betænkelig grad ligner noget, du har set AC/DC's Angus Young med, så kan du klikke på billedet af den fede Draco her