Social distancing

Covid-19 hærger omkring os, og vi må alle hjælpe med at begrænse smittens udbredelse. Som vi efterhånden alle ved, hjælper vi bedst ved at holde afstand til andre og begrænse vores færden i det offentlige rum. I skrivende stund er smitten på vej nedad, og sådan skal det jo gerne blive ved med at være.

Men hvad får du så tiden til at gå med, mens du sidder hjemme? Er bandet sat på pause, og du har ikke flere penge at handle for på nettet? Jo, du kan for eksempel starte med at læne dig tilbage og slappe af, mens du nyder en forsmag på sidste del af denne artikel lige her. Husk at skrue godt op for lyden!


Dét her var det internationale metal-monster, Metallica, som stadig er i stand til at begejstre i dag - 40 år inde i karrieren. Nummeret er et cover-nummer, men dem skal der også være plads til - især når de bliver leveret med så stor en autoritet, som Metallica gør det her i skyggen af Slane Castle. Metallica kan du både se og høre mere til længere nede i denne artikel. Der var her tale om nummeret "Whiskey In The Jar", som er en traditionel, irsk folkesang - indspillet af blandt andre The Dubliners og Thin Lizzy.

Gratis glæder

Heldigvis har vi jo Youtube.com, som kan byde på timers underholdning - både med og uden indhold. Men hvorfor ikke følge mit råd og bruge tiden til noget, som kan udvide din horisont. Jeg har fundet et par vidt forskellige film, som du bør se, før du bliver lukket ud igen.

Frygt ej - det bliver ikke så tørt, som det umiddelbart kan lyde. Og jeg lover, at vi kommer langt omkring - fra gode, gamle J.S. Bach til monsteret, Metallica!

Hvis du ikke selv tror på, at Bach kan være interessant, så udfordrer jeg dig hermed til at give filmen en chance. Som belønning lover jeg, at der er hård RAWK til sidst i denne artikel - men mere om dét senere.

Johann Sebastian Bach

Du har selvfølgelig hørt om Bach. Hvis du ikke har hørt om ham, så venter der her en frydefuld udvidelse af din musikalske horisont, når du skal tilbringe halvanden time i selskab med den britiske dirigent sir John Eliot Gardiner, som i dokumentarfilmen "Bach - A Passionate Life" vil fortælle en historie, som er alt andet end kedelig. Og så handler den endda om et af tidernes mest markante, musikalske genier - en mand som har sat sig markante så spor i musikken, at han stadig kan mærkes i dag - mere end 250 år efter sin død!

Faste læsere af disse spalter vil vide, at jeg er ret begejstret for den amerikanske producer og Youtuber, Rick Beato, som også har givet mig inspirationen til dette indlæg. Lad ham lige forklare dig, hvad det er, som gør Johann Sebastian Bach så fantastisk. Som altid med Rich Beato kan det ikke blive kedeligt! Her er han med "What Makes Bach Great"


Du bemærkede måske, at Rick Beato undervejs fik anbefalet filmen, som jeg her vil give dig et link til. Jeg lover, at du vil få udvidet din horisont ved at blive klogere på Bach, og samtidig får du lejlighed til at nyde nogle musikalske småbidder, som du ikke vidste, at du ville kunne lide. Derfor vil jeg bede dig lytte godt efter og nyde de highlights fra Bachs produktion, som udgør soundtracket. Du kan næsten ikke undgå at nyde det, selvom du måske normalt aldrig kunne drømme om at sætte klassisk musik på derhjemme.... Og de skønne toner begynder at flyde allerede fra starten af filmen, så prøv at give det ti minutter af dit liv!?


Var det ikke fedt?

Johann Sebastian Bach blev født i 1685 og døde i 1750, så det er en ældre sag, vi her har fat i. Han tilhørte det ypperste af barokkens kunstneriske formåen. Tænk engang, at jeg sidder og skriver om en klassisk komponist, som stadig i dag sætter sig spor i den moderne populærmusik. Hvad er der næsten mere at skrive her end: Se nu bare filmen og brug dine ører!

Master of Puppets

... Ja... Fra den ene yderlighed til den anden... Nu springer vi cirka 250 år frem i tiden til 1980'erne, hvor der er betydeligt mere strøm på musikken, når vi skal høre historien om Metallica og deres revolutionerende album "Master Of Puppets", som for evigt ændrede den hårde rock.

Hvordan i alverden kan dét være, spørger du måske... Dét kommer du til at se nærmere til lige om lidt, hvor du kan se filmmanden Stuart Kirwans utraditionelle portræt af "Master of Puppets" i filmen "Hypnotizing Power - The Story of Master of Puppets"

Dét, du nu skal opleve er blevet til ved hjælp af Stuart Kirwan, som normalt arbejder som ekspert indenfor redigering og produktin af film og TV. Han har af kærlighed og gennem grundig research klippet en hel dokumentarfilm sammen af optagelser, interviews og andet godt, som fandtes i forvejen. Han har samtidig formået at indhente tilladelser fra alle involverede, så der er altså tale om et helt igennem legalt produkt, som Stuart Kirwan har gjort tilgængeligt på Youtube - helt gratis!

Med "Master of Puppets" er der tale om en udgivelse fra dengang, Metallica stadig spillede heavy, og det må derfor objektivt konstateres, at det HELT sikkert ikke er alle, der kan lide dén slags. Men historien er stadig spændende, og den trækker tråde til Skandinavien, hvor pladen er indspillet i Sweet Silence studiet i København, DK, sammen med producer Flemming Rasmussen, som også var med til at lave bandets anden udgivelse - "Ride the Lightning". "Master of Puppets" har en stor plads i rockhistorien - den er en plade, som er elsket af mange musikere, som selv i dag er rigtigt store indenfor den tunge rock.


Og hvis du ikke har set filmen endnu, så tillad mig lige at fremhæve nogle af de ting, du kan opleve på de 50 minutter, den varer:

  • "Master of Puppets" er det første metal-album, som er optaget i det amerikanske Library of Congress, hvor man i forbindelse med optagelsene af vurderet pladen til at være "kulturelt, historisk og æstetisk vigtig"
  • Processen med at skrive sangene har altid været lang i Metallica - de arbejder med en sang over flere måneder, hvor de vender tilbage til sangen på ugentlig basis
  • Valget af lokationen i Danmark havde meget med prisen at gøre, for dér kunne bandet få tre gange så meget studietid for pengene i forhold til i Los Angeles
  • Producer, Flemming Rasmussen, fortæller at man afveg fra den normale procedure med at indspille trommer og bas først, fordi sangene var så "guitardrevne", at det ikke gav mening at lægge "følelsen" fast fra starten ved at indspille bassen først
  • Til gengæld var bandet stadig modige nok til at inkludere et langt, instrumentalnummer, Orion, skrevet af bassisten, Cliff Burton. På nummeret kan du høre eksempler på afdøde Cliff Burtons sololinier på bas!
  • "Master of Puppets" indeholder lange og komplekse sange - bandet satte sig for IKKE at beskære sangene under indspilningsprocessen, som man ellers havde gjort meget under indspilningerne af forgængere, "Ride the Lightning"
  • Og læg så lige mærke til, at bandets sange rent faktisk handler om noget! De er i stand til at redegøre for hver enkelte sang og fortælle om, hvad sangen handler om. James Hetfield fortæller meget tænksomt om titelnummeret, at "Master of Puppets" kan sættes ind i mange forskellige sammenhænge, og at det er noget af dét, som karakteriserer en god sang - at dens betydning kan overføres til mange livssituationer og temaer. Som James også siger cirka halvvejs i filmen, så var bandet på det tidspunkt i 1985 færdige med blot at skrive om headbanging. Kirk Hammet fortæller også, at James Hetfields tekster ofte er "åbne" og ofte kan sættes ind i dén sammenhæng, der nu lige optager dig. Kirk fortæller også, at James bevidst styrer udenom deciderede politiske budskaber
  • Metallica elsker at spille live!

I øvrigt har forsanger og riff-smed, James Hetfield, fået lavet en fed guitar ud af planker fra garagen i det hus, han delte med Lars Ulrich i El Cerrito i starten af 80'erne. Dén guitar får du lejlighed til at se i koncerten nederst i denne artikel...

Du kan se mere til Stuart Kirwan ved at besøge hans egen hjemmeside, som du finder ved at klikke her (åbner i nyt vindue).

Metallica "live"

Mens Covid-19 hærger over det meste af verden, har Metallica - som i øvrigt mange andre kunstnere - valgt at streame en båndet koncert hver uge til gratis gavn og glæde. Tillad mig derfor at anbefale bandets profil på Youtube.com, som du kan finde ved at klikke lige her (åbner i nyt vindue). Selv har jeg med fornøjelse nydt koncerten fra Slane Castle i Irland, som du fik en smagsprøve på i starten af denne artikel. Her kan du nyde hele koncerten på næsten to en halv time og se, hvordan solen går ned over borgen, mens de ualmindeligt godt sammenspillede fyre fra Metallica giver den gas i en koncertproduktion af de helt store!