Billie Eilish

Hvis du endnu ikke har hørt om Billie Eilish, må du have boet under en sten de seneste par år.. Du hører vist aldrig radio - og du har i hvert fald heller ingen teenage-børn i huset!

Tag et kigge-lyt her, og så er du helt sikkert med på, hvem jeg taler om, for hvem har ikke hørt megahittet "Bad Guy" før - måske i versionen med Justin Bieber som gæstestjerne? Her er den dog uden Biebers bidrag


Hvordan er det muligt for hende at være så cool som bare 17-årig? Det kræver helt sikkert rå mængder af talent og masser af hårdt arbejde!! Talentet er for en dels vedkommende nedarvet, for begge hendes forældre arbejder i underholdningsbranchen, og hun har fået hjemmeundervisning i stedet for at gå i en normal skole. Hun har sunget, siden hun var helt lille og skrevet sange, fra hun var cirka 11 år gammel, så Billie Eilish har haft en noget anderledes barndom, end vi er vant til i Skandinavien. Noget af dét, fortæller hun selv om her


Billie Eilish er som nævnt fra Los Angeles i den amerikanske stat Kalifornien, og hun er 17 år gammel. Hun er performer, danser, model, singer-songwriter og er i øvrigt af irsk og skotsk afstamning. Rent teknisk er hun sopran og har en æterisk eller hviskende karakter i sin stemme. Hun er lidt sværere at placere rent genremæssigt. Selvfølgelig er det popmusik, hun laver, men der er også klare elementer af elektronica eller elektropop, for dem der tror på dén slags... Hun skriver i øvrigt selv det meste af sangene, men samarbejder også med sin bror, Finneas, om sangskrivningen. Hun er selv inspireret af the Beatles, Green Day, Avril Lavigne og Justin Bieber.

Billie Eilishs' image og visuelle udtryk er, som denne halvgamle forfatter ser det, lidt mere indviklet at beskrive, men også dét er naturligvis en stil i sig selv. Hun lægger selv vægt på at klæde sig alternativt og i for) stort eller dårligt tilpasset tøj, for på den måde at udløse en form for reaktion hos andre eller i håb om at blive taget mere alvorligt, fordi det på en måde åbner folks øjne for andet og mere ved dén person, de står overfor. Det samme gælder hendes brug af accessories og hårfarve, som hun er en flittig bruger af. Hendes image spænder fra det punkede over det mere lillepigede (men stadig med "kant") til noget, som jeg ikke engang føler mig stand til at beskrive. Hun prøver efter eget udsagn at klæde sig, så folk husker hende, og hun vil også gerne være "lidt intimiderende, for at få andre til at lytte"!

Er Billie Eilish den største lige nu?

Først og fremmest, så ved du og jeg jo begge godt, at musik ikke nødvendigvis er en konkurrence, ik'?

Men når dét så er sagt, er der måske noget om snakken... Dén slags kan jo i et vist omfang gøres op på hitlister, og dér ser Billie Eilish ud til at klare sig rigtigt godt, og omtale får hun helt sikkert også masser af. Prøv blot at Google hendes navn, og skal du bare se løjer, for der dukker masser af læsestof op, som du kan begynde at sætte dig ind i, hvis du ikke allerede kender til hende.

I en alder af kun 17 år har man allerede kunnet finde Billie Eilish på det Amerikanske Forbes' liste over bemærkelsesværdige personer, som stadig er under 30 år. Hun står bag hele syv singles, som har indbragt hende guldplader hos brancheorganisationen RIAA i USA - og hele tre platinplader samme sted! Se blot et lille udvalg af, hvad hun har præsteret med sine sange straks nedenfor under "hits"... Men inden da, kan du lige nyde et forholdsvis friskt interview med hende, hvor hun kommer ind på nogle af de ting, der er sket for hende gennem de senere år som for eksempel at have spillet på den enorme festival, Coachella, have megahits, skønne fans og at blive genkendt rundt omkring


Tallene og hitlisterne taler  hvert fald deres eget, tydelige sprog. Læg for eksempel mærke til, at videoen ovenfor med sangen "Bad Guy" er blevet afspillet næsten en halv milliard gange på Youtube.com. Der kræves en ret stor succes, mange fans og stor omtale for at opnå dét!!

Stribevis af hits

Op mod år 2017 udgav Billie Eilish sine første singler. Debut'en "Ocean Eyes" udkom først på musikersiden Soundcloud og blev senere genudsendt gennem pladeselskabet Interscope Records d. 18. november 2016, hvor Billie kun var 14 år!

EP'en "Don't Smile at Me" udkom  i august 2017, efter at hun hver uge havde føjet en ny hitsingle til det, som endte med at blive til EP'en. Succes'en med "Don't Smile at Me" gav hende en plads som "Next Up Artist" hos Apple Music i september 2017, og siden er det kun gået fremad i stadigt stigende tempo.

Billie Eilishs' første decidere albumudgivelse, "When We Fall Asleep, Where Do We Go?" fra 2019 har allerede på nuværende tidspunkt indbragt hende hele fem top-40 singles på den amerikanske hitliste "US Billboard Hot 100". Albummet har gjort hende til den første kunstner født efter år 2000, som har været nummer ét på den amerikanske albumhitliste, "Billboard 200" og den yngste kvindelige kunstner nogensinde til at have et album i toppen af den engelske albumhitliste!

Her det nummeret "Wish You Were Gay", som også køre i høj rotation hjemme hos mig, hver gang min 13-årige datter får bemægtiget sig fjernbetjeningen


"When We Fall Asleep, Where Do We Go" og numrene derfra gjorde hende samtidig til den kunstner, som har haft flest numre på afspilningslisten samtidig - nemlig hele 14 sange fra albummet på "Hot 100" listen!!! Det eneste nummer, hun ikke fik med på samme liste var sangen "Goodbye".

Ros fra etablerede stjerner

Verden er faldet for Billie Eilish, hendes oprigtighed og hendes musik. En snart midaldrende rockdinosaur som mig selv læser mest om musik og udstyr på hjemmesider, som deler min interesse for guitarer og rockmusik, som er af ældre dato eller i det mindste kraftigt inspireret af rockens fædre. Og selv dér har teenage-fænomenet sneget sig ind...

På det guitarcentriske rock-site, Ultimate Guitar, har man for nylig blandt andet kunne læse, at legenden Thom Yorke fra bandet Radiohead, har haft lejlighed til at sige til hende, at "you are the only one doing anything... interesting these days" og i Thom Yorkes mund er dét noget af et udsagn. Til gengæld melder historien (måske) også, at udtalelsen lige så meget faldt i håb om at genere en anden gæst i backstage-lokalet. Døm selv, hvis du læser artiklen ved at klikke lige her.

Også pop-punk bandet Blink-182's frontmand, sanger og bassist Mark Hoppus, har udtalt, at Billie Eilish tilføjer populærmusikken noget nyt, og at hun er "en frisk brise" i den form for musik, hun laver. Der er mere i det end dét, for Hoppus har flere ting at sige. Det kan du læse mere om ved at klikke her (åbner i nyt vindue).

Vil du lyde som Billie Eilish?

Jamen, hvordan er det nu, hun lyder? Hvis du ikke har fået nok, så lad os lige tage et lyt på "You Should See Me In a Crown" her nedenfor


Der naturligvis mange instrumenter og lydspor involveret i Billies produktioner, men i mine ører, har hun altid den dér helt dybe synth-bas kørende for sig med en markant og meget, meget dyb basgang kørende nedenunder numrene, som snarere er lavet på et tangentinstrument end på en "almindelig" bas-guitar med strenge. Du kan for eksempel checke vores prisbevidste Korg Monologue ved at klikke her. Min kollega, tangenttroldmand og lydekspert, Preben, siger, at sådan ét apparat kan give dig den helt rigtige lyd til den slags.

Du har naturligvis også brug for en mikrofon, og du kan se vores store udvalg af dén slags ved at klikke lige her!

Bonus-info

Vi lukker af for denne gang med en tilfældig bonusoplysning: Billie Eilishs' mellemnavn er "Pirate"!!