Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

The Rolling Stones

Her på DanGuitar.dk går vi rundt og tror, at alle kender et band som The Rolling Stones. Men på den anden side, så svæver vi nok desværre i samme vildfarelse, når det handler om bands som Venator, Taagefanger og Killing - uden sammenligning i øvrigt... Hvis du vil høre mere om de tre sidstnævnte og Tornvang Festival i særdeleshed, så hæng på til slutningen af denne artikel.

Tilbage til The Rolling Stones: Bandet er nok ét af verdens mest kendte og berømte kunstnernavne i det hele taget, og Mick Jagger, Ronnie Woods og Keith Richards har til sammen mere end 100 års erfaring med turnéliv på stadion-niveau. Hvis du er i tvivl om, hvem The Rolling Stones er, så se med her på den officielle "musikvideo" for ét af deres mest berømte numre - "Sympathy For The Devil"

The Rolling Stones blev stiftet i London i 1962 og har dermed haft 60-års jubilæum i år. Bandet startede som en slags blues-band, men gik hurtigt over til at skrive deres egne sange i en genre, som på en måde blev en forløber for hård rock og endda heavy metal. På videoen ovenfor kan man også genkende nogle af de særlige træk indenfor tøjstil og smykker, som stadig kendetegner den hårdere rock, men dét er kun ét af de bidrag, som The Rolling Stones har ydet til populær- og rockmusikken i årenes løb. Nogle af deres mest kendte numre er for eksempel "Wild Horses", "Brown Sugar", "Honky Tonk Women" og "(I Can't Get No) Satisfaction" - ingen af hvilke bør kræve nogen nærmere forklaring.

To af bandets frontfigurer, nemlig sangeren Mick Jagger og guitaristen Keith Richards har været med hele vejen gennem alle 60 år, og det er da også de to, som er kendt som noget nær musikhistoriens største sangskriverduo med talrige hits på samvittigheden. I deres velmagtsdage var de så kompetente sangskrivere, at megahittet og den helt fantastiske sang "Wild Horses" ifølge Keith Richards' selvbiografi, "Life", blot tog under en halv time at skrive.

Det menes, at The Rolling Stones gennem tiden har solgt mere end 200 millioner fysiske albums, hvilket gør dem til én af tidernes allerstørste kunstnere.

Darryl Jones - In The Blood

Darryl Jones er bassist og har spillet med nogle af verdens allerstørste stjerner. Han kom med i The Rolling Stones i 1993, da medstifteren og bassisten Bill Wyman valgte at gå på pension efter mere end 30 års tro tjeneste på rockens øverste hylde. Bill Wyman var med til at stifte The Rolling Stones, og han har levet en forholdsvis tilbagetrukket tilværelse på scenerne, hvor han altid stod helt roligt med bassen i en lidt speciel, opadrettet vinkel. Udenfor scenerne var han til gengæld yderst aktiv, og Bill Wyman havde ifølge eget udsagn sex med hele 278 forskellige kvinder i de to år efter, at Stones fik deres store gennembrud...

Men nu handler det ikke om Bill Wymans sexliv - men om manden, kunstnere og bassisten Darryl Jones!

Undertegnede, ydmyge blogger-smølf hørte første gang Darryl Jones, da The Rolling Stones i november 1995 udkom med pladen "Stripped" med genindspilninger af nogle af bandets store klassikere i en mere akustisk og afdæmpet form. Noget var forandret, og bassen på genindspilningerne af de gamle numre var anderledes, end den plejede at være - mere levende... På musikvideoer og presseklips anede man en elegant, sort mand, som spillede bas, så englene sang. Det var Darryl Jones, som havde gjort sin entré!

Darryl Jones er født i 1961 og manden selv er dermed kun ét år ældre end bandet, han nu er med i. Han er fra Chicago, og hans far var trommeslager, mens moderen elskede at lytte til soul-musik. Det var også faderen, som satte den unge Darryl i gang med at spille musik, da han bidrog til juniors udvikling på trommer og zylofon. Som ni-årig skiftede Darryl Jones til bas, fordi han havde set sin nabo spille bas i et lokal talentshow, og han blev hurtigt aktiv på scenerne i Chicago, som har et rigt musik- og natteliv. Hvem har for eksempel ikke hørt om Chicago blues eller Chess Records? Det var i øvrigt også i Chicago, at megabandet Guns'n'Roses begyndte at skrive videre på sangene til pladerne "Use Your Illusion I & II", efter at deres debutalbum, "Appetite For Destruction", storhittede.

Karrieren har for Darryl Jones' vedkommende budt på hele fem år med jazz-legenden Miles Davis. Darryl Jones har endda undervejs (ind-)spillet og turneret med navne som B.B. King, Sting, Madonna, Joe Cocker og Neil Young. Ja, han var endda i et par år omkring 2013-2015 medlem af far-rockkollektivet "The Dead Daisies". Her er han i et interview med sin lokale TV-station i Chicago, hvor han blandt andet fortæller som sin audition for The Rolling Stones og om, hvordan man træder ind i sådan en rolle i et band, hvor de øvrige medlemmer allerede har spillet sammen med hinanden i årtier

Jeg ved, at du nu sidder og brænder efter at vide mere om Darryl Jones, og han er da bestemt også et nærmere bekendtskab værd.

Som en særlig læserservice, kan vi her på DanGuitar.dk oplyse, at dagens hovedperson er med på to forskellige albums af Miles Davis - fra henholdsvis 1984 og 1985. Der er tale om udgivelserne "Decoy" og "You're Under Arrest". Firserlyden fornægter sig ikke på de to albums, men bassen er fed, og det hele groover forbilledligt!

NU kan du også opleve ham i en ny dokumentarfilm kaldet "In The Blood", som handler om Darryl Jones' opvækst og karriere helt tilbage fra årene i Chicago og den kulturelle arv og racebevidsthed fra forældrene og bardomshjemmet. Der medvirker endvidere nogle ret tunge navne fra musikkens verden og heriblandt de nuværende band-kolleger fra The Rolling Stones, ligesom vi stifter bekendtskab med tromme-ikonet Steve Jordan og mange, mange andre.

Filmen er ude på Amazon og Apple TV . Desværre kan den godt være lidt svær at få lov til at streame i Skandinavien. Hvis du som jeg selv gerne vil vide mere om, hvad dén film indeholder, så er her et smugkig. Den er instrueret af Eric Hamburg og er så vidt vides allerede udkommet, mens jeg sidder og skriver disse linier. Hvis du finder en pålidelig måde at streame filmen her i Skandinavien, så send lige en mail til os her på DanGuitar.dk, for vi vil også gerne være med.

Ud over sine gigs for mere berømte kunstnere er Darryl Jones med i en trio kaldet "Stone Raiders". De har mest en funket blues-rock på samvittigheden, men genren er svær at placere helt præcist. Stone Raiders har et enkelt album på samvittigheden - nemlig "Truth To Power" fra 2012, som du kan checke ud her

Kendere vil vide, at Stone Raiders godt kan minde en smule om bandet Living Colour, hvilket ikke er nogen tilfældighed, da trommeslageren, Will Calhoun, er den samme som i Living Colour. Hvis du ikke kender Living Colour, så sæt dig straks ned og lyt det album, som i manges øjne er bandets hovedværk - "Time's Up" fra 1990!

... Men som lovet: Nu til noget helt, helt andet...

Tornvang Open Air 2022

DanGuitar.dk har i august måned i år været så heldige at få lov at lægge manpower til på heavy-festivalen Tornvang Open Air 2022. Dér spillede blandt mange andre også de tre hårdtslående bands, som vi fik nævnt i indledningen - for Killings vedkommende dog i ét af de tidligere år. DanGuitar.dk var officiel sponsor-partner på begivenheden, ligesom vi hjalp med udstyr og teknikere til opsætning og styring af lyd og lys. Vi mener det nemlig alvorligt, når vi lover vores kunder, at vores dygtige kolleger har masser af erfaring fra spillestederne ude i den virkelige verden!

Tornvang er som nævnt en festival for den mere hårdtslående musik, og i 2022 var der besøg af så farverige navne som Gespenst, Demolizer, Flukt og Deadflesh samt mange, mange flere. Folkene bag festivalen har klippet en dokumentarfilm sammen om begivenheden, og dén får du her. Sæt dig godt til rette, for det er en go' lang film, som kommer vidt omkring