Karriere i musikbranchen?

Kunne det ikke være fedt at leve af at spille?

Det er normalt ikke en branche, man søger ind i for pengenes skyld. Der er mange lovende talenter, som har måttet sande, at der skal bijobbes med musikundervisning eller en ualmindeligt lang avisrute, hvis det skal kunne lykkes både at optræde ude i sommerlandet og få daglig aftensmad eller en tør seng at sove i - måske endda begge dele...

Vi kender vel alle den gamle joke om, hvad man kalder en musiker, som ikke har en kæreste? Svaret er "en hjemløs"... Du kender sikkert også den gamle historie om, at en musiker er en person, som kører 500 kilometer i en bil, som er 5.000,- kroner værd - men læsset med udstyr for 50.000 for at spille et job, som giver en 50'ër i drikkepenge.

Der er altså al mulig grund til at tillægge sig nogle vaner om, hvordan man få mest muligt ud af situationen.

Pas på pengene!

Inden, du når ret langt i musikkens verden, er der en masse ting, du bør have styr på, hvis du gerne vil tjene penge på at spille din musik. Det lyder måske kedeligt, men det er dén slags viden, som i sidste ende kan gøre forskellen på, om du kan blive ved med at leve af din musik - eller om du skal søge job som frugtplukker. Somme tider betyder dén slags viden endda forskellen på den førnævnte tørre seng eller slet ingen seng...

Det bør ikke være tabu at tale om penge - heller ikke for dig, som for alvor er på vej ind i musikbranchen. Dels lurer faren for almindelig økonomisk uansvarlighed og dels er der onde mennesker derude, som for egen vindings skyld vil udnytte dine drømme om en fremtid som musiker.

Heldigvis er din økonomiske overlevelse langt henad vejen et spørgsmål om almindelig sund fornuft og nogle gode vaner, som kan læres af de fleste. Her er nogle af de fejl, som andre heldigvis har begået før, og som kan spare dig for at skulle samme vej og dermed slutte din karriere som professionel musiker, før den nogensinde er kommet ordentligt i gang...

Din karriere er en forretning

Om du først lige er begyndt at skabe dig en karriere, så skal du betragte din solo- eller bandkarriere som en virksomhed. Det er helt grundlæggende, når man starter en virksomhed, at du så vidt muligt skal undgå at tage penge ud af virksomheden og bruge dem på noget, som ikke giver endnu bedre muligheder for at tjene penge fremover. Det er selvfølgelig en lodret umulighed, hvis du ikke har andre indtægtskilder end dine optrædender eller indspilninger, men de fleste af os er nødt til at have andre jobs end lige musik for at få tingene til at løbe rundt. Har du andre muligheder for forsørgelse, så hold musikken og pengene derfra adskilt fra din øvrige økonomi og invester dem så vidt muligt på en måde, som kan øge din mulighed for at få spillejobs eller tjene flere penge fremover.

Du - og måske også dit band - bør oprette en separat bankkonto til indtægterne fra musikken. Det er altid en god idé at spare op til dårligere tider eller have reserver til et nyt PA-anlæg eller til at putte i studieindspilninger.

Stjerneguitaristen, Joe Bonamassa, som er meget populær for tiden, oplevede som barn at blive taget under vingerne af den store blues-stjerne, BB. King, som blandt andet lærte sin unge ven en del om musikbranchen og dét at gøre karriere. Ifølge Bonamassa, sagde den gamle mand blandt andet "never forget... It's a business!" Her fortæller Joe, hvordan du kan lyde mere som BB King, hvis du skulle have interesser i dén retning


... Og dét med, at din musik er en forretning gælder i øvrigt også, når det handler om din tid... At være musiker er ikke en undskyldning for at sove dagen væk og bruge dine vågne timer på computerspil og Netflix. Dine chancer for en god karriere, du kan leve af, bliver kun større, hvis du bruger mest muligt af din tid på at kvalificere dig bedst muligt til livet som kunstner. Skriv sange... Syng dem... Skriv nogle flere... Sangskrivning er nemlig også en "muskel", som kan trænes og blive stadig bedre!

Søg hjælp

... Du er musiker... Du ved sikkert en hel del om sangskrivning eller om diatoniske skalaer indenfor en obskur og højt specialiseret form for jazz... Men hvordan skulle du (også) kunne vide noget om musikrettigheder, kontrakter eller mulighederne for at trække musikinstrumenter fra i skat?

Derfor vil mit råd altid være at søge professionel hjælp fra nogen, som i forvejen har indsigt i området. Ja, det koster penge... Men har du i længden råd til at skrive under på dokumenter, som du måske ikke selv helt har forstået rækkevidden af? En god advokat eller revisor kan redde dig fra mange ærgrelser og måske endda hjælpe dig med at sikre, at det er dig selv og ingen andre, som fremover får lov at nyde frugterne af din geniale sangskrivning!

Jeg kender selv et talentfuldt ungt thrash-band, som fik uvurderlig hjælp igennem bandets lokale musikerforbund i forbindelse med forhandlinger om en pladekontrakt...

Guitarvituosen Steve Vai spillede i 1980'erne i legenden Frank Zappas band. Vai fik senere en stor karriere i eget navn, og han fortæller, at han som ganske ung havde meget ud af den erfarvne Frank Zappas råd og vejledning - også mere end han dengang havde nogen som helst chance for at kunne vide. Steve Vai fortæller, at de vigtigste tre ord, han nogensinde har hørt sådan rent karrieremæssigt kom fra Frank Zappa i form af sætningen "keep your publishing". Dét betyder, at den unge guitarist ifølge Frank Zappa skulle sørge for selv at beholde rettighederne til sin musik, selvom det ofte sker i starten af en karriere, at man sælger rettighederne til nuværende og fremtidig kunst for at få lidt penge til brød og smør nu og her. Steve Vai tilkendegiver i samme åndedrag, at dét råd bogstaveligt talt har sikret ham millioner af dollars!

Det er løgn!!!

Du har muligvis hørt myten om, at kreative mennesker ikke har forstand på penge... Det er ganske enkelt ikke sandt, så lad være med at falde for dén gamle historie, om at bare fordi du er udøvende kunstner, har du ikke forstand på økonomi. Der er masser af kunstnere, som i tidens løb har modbevist ovenstående synspunkt. Bare dét, at vækstlaget indenfor den skandinaviske musik får noget at spise hver dag, modbeviser udsagnet ganske effektivt.

Det farligste består nærmere i at tro på, at du ikke har forstand på penge. På dén måde skaber du nemlig selv en faldgrubbe i form af en parat undskyldning både overfor dig selv og dine omgivelser og er på den måde dømt til at mislykkes, men lad det ikke ske! Hvis blot du lærer dig de simple råd i denne artikel, er du allerede godt på vej!

Bliv boende hos mor

Indrømmet: Det ser ikke særligt elegant eller "rock'n'roll" ud efter en aften på de skrå brædder... Du kommer hjem og parkerer i det velplejede villakvarter, hvor du triller din Marshall stack op ad havegangen og ind i dine forældres entré....

... Men det er billigt!!!

Husleje er en fast omkostning, som du enten skal have råd til - eller sørge for at spare dig selv for. Derfor er der alligevel noget sandt ved sætnignen om, at du skal blive boende hjemme hos dine forældre, hvis du har mulighed for det... I hvert fald så længe, du er ung... Et huslejefrit liv er alt andet lige et liv, hvor det er lettere at have frihed til at leve af din musik - også selvom indtægterne måske ikke er ret høje.

Undgå forpligtelser og faste omkostninger

Det er fristende at springe over, hvor gærdet er lavest... Måske har du endda lyst til at springe dette punkt over her i teksten?

Din musik og til dels dine instrumenter og andet udstyr er "aktiver", som er med til at sikre dig fremtidig indkomst... Løbende udgifter og kreditkøb er derimod de huller i pengetanken, som gør det sværere at opretholde dit fremtidige liv som kunstner.

Tænk over, om du har brug for dén fadøl eller baryton-trianglen i den eksklusive "limited edition Purple Haze-nuance" - i hver fald, hvis du er nødt til at købe nogen af delene på kredit! I musikbranchen "netværker" vi alle sammen, og der er ofte ét eller andet kvantum alkohol involveret. Men prøv om ikke, du kan undgå ligefrem at skulle betale renter af den alkohol, du indtager...

Dem, som kender mig, ved at jeg er en klovn med penge, så det klinger måske også lidt hult, men tag det fra én, der har været der gang på gang: Alt hvad du køber på kredit er i princippet et lille røveri begået mod dén person, du gerne vil være i fremtiden!

Køb klogt ind

Det bliver faktisk endnu værre her nedenfor end i ovenstående punkt, hvor jeg frarådede dig at købe på kredit og stifte gæld, som kan binde dig og gøre det svært som spirende karrieremusiker at stå de perioder igennem, hvor du måske ikke tjener så meget. Der er sagt og skrevet nok om den aktuelle Covid-19 situation, men den er alligevel et kerneeksempel på, at man som udøvende musiker godt kan risikere perioder med ingen eller meget beskeden indkomst.

Som (ung) musiker drives man til dels af drømme om mere og bedre udstyr, men jeg vil råde dig til lige at tænke en ekstra gang, før du svinger kreditikortet. Jo, du skal jo bruge noget udstyr. Du skal have nogle ordentlige instrumenter, og det kan også være nødvendigt med mikrofoner og digitalt interface til din DAW, hvis du gerne vil indspille. Men sørg for ikke at gøre unødvendige eller decideret dumme indkøb, hvis du overhovedet kan undgå det.

Det betaler sig også i indkøbssituationen at spørge dig selv om den ovennævnte triangel vil kunne hjælpe dig med at tjene flere penge i fremtiden. Hvis ikke, den kan det, så skal den måske blive på hylden ude hos DanGuitar.dk? Og som repræsentant for sådan en "musik-pusher" skal jeg selvfølgelig huske at gøre opmærksom på, at hvis du ikke har planer om at leve af indtægterne fra din musik, skal du naturligvis bare slå dig løs og købe ind i vildskab!!!

Gør dit hjemmearbejde

Det skal man jo altid gøre, hvis man vil drive det til noget her i livet. Her har du muligheden med Panos Panay og hans arbejdsplads, Berklee College of Music, i et lille interview om at være "iværksætter" og musiker. Hvis du gerne vil undgå at miste modet eller ligefrem falde i søvn, så kan du med fordel springe nogle minutter ind i interviewet, så du undgår den langhårede snak om, hvorvidt musikere fra fødslen indeholder nogle af de egenskaber, som skal til for at blive gode iværksættere og en særdeles uundværlig udredning om oprindelsen af det engelske udtryk "entrepreneurship"... Så hvis du er en utålmodig sjæl, kan du godt springe de første tre minutter over...


Sådan - de 12 minutter var da godt givet ud, ikke?