Super Bowl

Du har formentlig hørt om Super Bowl - den årlige finale i amerikansk fodbold? Og eftersom du lige nu sidder og læser DanGuitar.dk's blog, så interesserer du dig med stor sandsynlighed også mere for musik end den gennemsnitlige borger blandt vore skandinaviske broderfolk... Og så ved du nok også, at pauseshowet under den årlige Super Bowl er en meget stor begivenhed, hvor man beder én eller flere meget store stjerner om at overtage scenen og give den fuld gas.

Men Super Bowl er andet og mere end sit "Halftime Show"... Der er også både musik og spas før selve kampen, som i øvrigt i år blev vundet af holdet Tampa Bay Buccaneers med den legendariske quarter back, Tom Brady. Her skal det handle om optakten, hvor den store hymne, "America The Beautiful" blev fremført af den meget moderne kunstner, H.E.R., og det er netop hende, som vi skal se lidt nærmere på.

H.E.R.

Hvis du ikke allerede kender H.E.R., så har du en oplevelse til gode. Hun er ung, smuk, hårdtarbejdende og anderledes - og så har hun skabt sig en profil, hvor hun netop ikke ønsker at være kendt for hverken ungdom eller skønhed. Heldigvis rummer hun meget mere, og hun arbejder stenhårdt på sin musik.

H.E.R. hedder i virkeligheden Gabriella Sarmiento Williams, og hun er fra Kaliforniens "Bay Area" - altså området omkring San Francisco-bugten. Forkortelsen H.E.R. står for "Having Everything Revealed" og er i undertegnede skribents udlægning en kommentar til den moderne verdens snagende og belurende måde at være på - sat i kontrast til den hemmelighedsfulde profil, som hun debuterede med i 2016. Ironisk nok for én, som betegner sig "Having Everything Revealed", var hun til at begynde med ret mystisk og gådefuld omkring sin identitet. Hun er siden blevet mere åben, men kunstnernavnet har hun valgt at bevare.

For et par uger siden lød det sådan her, da H.E.R. overtog scenen forud for Super Bowl LV d. 7. februar 2021.

 

 

 

Læg mærke til, hvordan hun udvikler melodien og intensiteten fra sit fine akkordspil i starten af melodien til en god, gammeldag guitarsolo med distortion - og som endda slutter med en lille tapping-sekvens, hvor hun har begge hænder på gribebrættet!!! Hun har selv udtalt, at hvad scener angår, så bliver de jo ikke større end Super Bowl, og at hendes mål i al ydmyghed var at gøre sangen til sin egen. Sangstemmen er der bestemt heller ikke en finger at sætte på, og det er ikke uden grund, at H.E.R. alene i 2020 var nomineret til hele fem forskellige Grammy's i forskellige kategorier, da den fornemme, amerikanske pris skulle uddeles.

H.E.R. er født d. 27. juni 1997 og er dermed i skrivende stund blot 23 år gammel. H.E.R. optrådte allerede som barn på TV og i talentkonkurrencer. Hun har undervejs i karrieren allerede fundet støtte og opbakning fra etablerede kunstnere som Alicia Keys, Wyclef Jean, Rihanna og reality-fænomenet Kendall Jenner!

I efteråret 2020 udgav mægtige Fender Musical Instruments en H.E.R. Signature Stratocaster efter anvisninger fra kunstneren selv. Den er i farven Chrome Glow, med anodiseret aluminiumsslagplade og udstyret med moderne, støjdæmpende pickupper - men med vintage lyd - hvis sådan noget overhovedet giver mening?

I sin stadig forholdsvis korte karriere har H.E.R. udgivet temmelig meget musik, siden hun debuterede med EP'en "H.E.R. Volume 1" tilbage i 2016. Siden er der kommet en "Volume 2" til sammen med to EP'er kaldet "I Used To Know Her", som blev fusioneret til én samlet udgivelse i 2019. Musikken kan bedst karakteriseres som RnB i den blide ende, for en stor del af musikken egner sig til dét, der lidt hårdt og uretfærdigt kan kaldes "post brud-sange". Om det er en retfærdig karakteristik må du selv bedømme, når du nu opsøger hende på din foretrukne streamingtjeneste efter at have læst dette, for dét synes jeg bestemt, at du skal, for der er jo ingen vej udenom en guitarsvingende ung kvinde, som formåede at blive nomineret til hele 5 Grammy-priser i både 2019 og 2020!!!

Her er hun i en TV-optræden med sit eget nummer "Hard Place", som indbragte hende en nominering for årets sang i 2020

 

 

 

Nu ved du også fra de to eksempler fra H.E.R.'s side, at en guitarsolo ikke behøver at være lang for at være fed! Hvis du har fået appetit på mere, så kan du opleve en hel koncert fra hendes "I Used To Know Her Tour" ved at klikke lige her (åbner i nyt vindue). Hav i øvrigt tålmodighed med indslaget: Den dårlige lyd forsvinder, så snart koncerten går i gang cirka fem minutter inde i filmen.

Super Bowl Halftime Show

Fra tidernes morgen med den første Super Bowl i 1967 har arrangørerne forsøgt at fylde pausen ud med noget, som de mange, mange millioner af TV-seere kunne finde meningsfyldt. I mange år var det marchorkestre og cheerleaders, som var det eneste, man kunne komme på, men fra 1993 med Super Bowl nr. 27 begyndte der for alvor at ske noget. Man fik sponseret et kæmpe show betalt af Pepsi Cola, som hyrede Michael Jackson til at give den alt, hvad han havde. Og det blev en kæmpe succes!

Siden da har pauseshowet stort set uden undtagelse været en meget stor begivenhed med nogle af de største kunstnere  - enten tidens største navne eller alternativt nogen, som har gjort sig gældende som nogle af de største igennem mange år. Katy Perry og Lady Gaga står som repræsentanter for den førstnævnte kategori, mens The Rolling Stones og Bruce Springsteen må siges at høre til sidstnævnte.

Et af de helt store shows må siges at være mega-stjernerne Shakira og Jennifer Lopez med deres optræden under Super Bowl LIV (det betyder i øvrigt nr. 54) i februar 2020. Dén optræden synes jeg, at vi skal nyde her

 

 

 

Læg mærke til, at showet stadig er sponseret af Pepsi Cola, og at der undervejs bliver gjort meget for USA's store, spansktalende latino-befolkningsgruppe af mellemamerikansk oprindelse. Det er typisk for "Halftime Shows", at der er gjort rigtigt meget ud af opførelsen, som er et stort udstyrsstykke med mange musikere og dansere involveret. Hvis du er en gammel rockdinosaur som mig, så "fangede" du selvføgelig Led Zeppelin temaet allerede omkring de 2 minutter inde, ikke?

Super Bowl nr. 38 d. 1. februar 2004 endte i øvrigt med noget af en skandale i pauseshowet, da Justin Timberlake i et forud tilrettelagt kunstgreb fjernede dét tøjstykke, som skjulte Janet Jacksons højre bryst, som derefter fremstod blottet for de mange millioner af TV-seere... Eller ikke helt blottet, for afsløringen var med al tydelighed forberedt ned til mindste detalje, og den formastelige brystvorte var dækket af en dekorativ stjerne, som ligeledes var monteret på forhånd. For er der noget, de amerikanske familier ikke kan tåle, så er det nøgenhed, men dét fik de altså serveret midt i eftermiddagskaffen dén dag i 2004. Der var tale om en skandale af gigantiske proportioner, og hvis du orker det, så tag et kig på Wikipedias meget lange og detaljerige artikel om skandalen og de følgende sagsanlæg, censurerede pauseshows under andre begivenheder og andet godt ved at klikke på billedet af Janet og Justin ude i venstre side. Det er ikke småting, der er kommet ud af det lille optrin...

Justin Timberlake blev dog sidenhen taget til nåde igen og fik lov at optræde med sit eget show under Super Bowl i 2018, hvilket desværre efter min mening gav TV-seerne en middelmådig oplevelse...