75 år

Alder er jo blot et tal, ikke?

Men hvorfor føles det så ikke helt sådan, hver morgen når jeg står op og ser på mig selv i spejlet? Det er som om, det bliver stadig mere smertefuldt at arbejde hver dag fra "9 to 5", og til sidst er det næsten ikke til at komme igennem dagen, hvis man ikke har en "Apple Jack" at se frem til, når man sætter sig ned om aftenen med sin "Jolene" og tænker "I Will Always Love You"....

Måske du allerede har gennemskuet, hvor dette her skal føre os hen, og hvilken stor kunstner og sangskriver, vi skal fejre i dag... Hun blev 75 år i midten af januar her i 2021, og hun lyser stadig som et fyrtårn iblandt os andre mere dødelige musikere og sangskrivere. Hun er

Dolly Parton

Hun er en af pop- og countrymusikkens største stjerner nogensinde, og hun har allerede levet et helt utroligt liv, hvor hun har beriget musikhistorien med decideret legendariske sange. Alle kender Dolly Parton, men det er måske ikke alle, som ved, hvad hun rent faktisk har været i stand til at udrette. Lad os straks tage en smagsprøve - her spiller hun sin nok mest kendte sang, "Jolene" på Glastonbury-festivalen i 2014.

 

 

Det bør stå klart for de fleste, at Dolly Parton ud over at være en stor sangerinde og sangskriver også er noget af en entertainer i ordets egentlige forstand. Hun underholder ganske enkelt sit publikum og spiller på alle strenge. Og a pro pos strenge, så er hun en mere kompentent guitarist, end jeg nogensinde bliver. Ét af Dollys yndlingsinstrumenter er banjoen - for man er vel ikke countrymusiker for ingenting? Her kan du nyde en anden klassiker, "Apple Jack" sammen med to andre countrystjerner i form af Emmylou Harris og Linda Ronstadt i en TV-optagelse fra 1977

 

 

Som de fleste sikkert ved, har Dolly Parton altid gået meget op i sit udseende, og hun dyrker det som et særligt kendetegn eller varemærke. Hvad end man i øvrigt måtte mene om den visuelle stil, hun har slået an fra starten af karrieren, så er der ingen tvivl om, at det virker. For kender man ikke Dollys musik, så har man om ikke andet lagt mærke til hendes udseende, og dét er fuldt bevidst fra hendes egen side. Her skal det dog handle om musikken, så lad os ikke dvæle mere ved noget, der i forvejen er sagt og skrevet rigeligt om andre steder.

Dolly Parton modtog i 2016 en Lifetime Achievement Award ved USA's Grammy Awards - en pris som kun uddeles til et fåtal af kunstnere med en overbevisende karriere bag sig. Hun har i øvrigt gennem karrieren været nomineret til i alt 50 Grammy'er og har ifølge Wikipedia solgt mere end 100 millioner albums!

Produktiv sangskriver

Som vi flere gange kommer ind på i denne lille "fejring", så har Dolly Parton skrevet sange, som vi alle sammen kender - unge som gamle. Hun har også været meget produktiv og mener selv at have skrevet tusindvis af sange, hvilket ikke er helt usandsynligt i betragtning af, at hun har skrevet sange hele livet! Produktionen tæller mere end 50 udgivne albums - en bedrift som kun ganske få kunstnere kan konkurrere med... Af udgivelserne har hele 44 albums ligget i top-10 på country-hitlisten i hjemlandet og 25 af hendes singler har nået toppen af Billboards country-liste.

For Dollys vedkommende er mange af de største hits skrevet ret tidligt i karrieren, men det understreger alligevel en pointe, som jeg har haft lejlighed til at nævne et par gange på disse sider: Hvis du skal være dygtig til at skrive sange, gælder der det samme som med enhver anden færdighed, du gerne vil tilegne dig: Du skal øve dig - ved at skrive massevis af sange!

Dolly Parton selv har været så produktiv med sin sangskrivning, at mange af hendes sange end ikke er indspillet endnu. Dét har hun dog en plan for at få rettet op på, og hun fortæller selv, at hun er i gang med at indspille vokal og rytmespor til masser af melodier, som musikere og producere kan forlyste sig med at remixe eller lave ny musik til, når hun engang ikke selv er her mere.

I Will Always Love You

Dolly Parton skrev i 1972 sangen "I Will Always Love You" - angiveligt i forbindelse med, at hun havde brudt med sin musikalske sparringspartner, Porter Wagoner, som hun havde arbejdet meget med i starten af sin karriere. I filmen "The Bodyguard", som var et meget stort hit i 1980'erne blev sangen genindspillet af en anden stor sangerinde - nemlig Witney Houston. Witney gjorde sangen til sin egen og strøede en ny tids stjernedrys ud over teksten og melodien, samtidig med at hun langt hen ad vejen forblev tro overfor originalen. Alle kender Witney Housons version, som var et mega-hit og stadig kan høre i radioen fra tid til anden, så lad os tage endnu et stykke med Dolly Parton, som her synger sin egen version af sangen, efter at hun har fortalt sin historie om brudet med Porter Wagoner. Læg i øvrigt mærke til kreditteringen i starten af klippet, hvor der står, at sangen er udgivet på selskabet "Dolly Records", for selvfølgelig har Dolly Parton også sit eget pladeselskab for på den måde at kunne holde sin musik og rettigheder tæt ind til kroppen.

 

 

Witney Houstons udgave lå nummer ét på den amerikanske hitliste i hele 14 uger, og Dolly siger selv, at Witney præstation gjorde Dolly selv rig - sådan siger hun i hvert fald selv om oplevelsen af at have skrevet et mega-hit. Dét tror jeg nu nok, at hun var i forvejen, men hun har naturligvis en pointe i, at Witney Houston gjorde sangen til sin egen...

Og nu hvor vi alligevel taler om store stjerner, så skal det da lige nævnes, at Dolly er gudmor til den unge stjerne Miley Cyrus, som hun har et meget tæt forhold til.

Dolly og pengene

Nå, ja... Og så er Dolly Parton i øvrigt stinkende rig!

Hun har nemlig været rigtigt dygtig til at få et økonomisk afkast ud af sin kunst og karriere, og hun har udvidet sine forretningseventyr også udenfor musikken. Hun ejer forlystelsesparker og hoteller i eget navn, og hendes formue anslås i dag til cirka en halv milliard US Dollars! Det gør hende ifølge amerikanske Smooth Radio til verdens sjette-rigeste musiker - og hvis du går meget op i den slags, kan du læse mere om verdens rigeste musikere/sangere ved at klikke her. Måske vil nogen af navnene på listen overraske dig?

Dolly Partons talent for benhård forretning illustreres meget godt ved historien om hendes (hoved-)rolle i filmen "9 to 5" fra 1980, hvor hun kun accepterede sin rolle i filmen på betingelse af, at hun også måtte skrive og indspille en titelmelodi til den. Dét arrangement blev til "9 to 5", som de fleste af os nok kender, og som indbragte hende to nomineringer til Golden Globe priser og hele to Grammy-priser!!

Dolly Parton er heller ikke nærrig og hun har helt tilbage til midten af 1980'erne brugt en del af sin formue på velgørenhed gennem sin fond, Dollywood Foundation, som har støttet en række forskellige, velgørende formål herunder kampen mod brystkræft, HIV/AIDS-forskning og ordblindhed, ligesom hun selv har optrådt til forskellige velgørenhedskoncerter. Blandt andet bidrog hun sidste år med en million US-Dollars til bekæmpelse af Covid-19 pandemien.

Hvis du har fået appetit på mere, kan jeg anbefale den fantastiske dokumentarfilm "Here I Am" om Dolly Parton og hendes karriere. Hun medvirker selv og er særdeles åben og ærlig omkring hele karrieren. Filmen kan ses på Netflix og er bestemt den tid værd, som du skal bruge på at se den!