Winter is coming...

Nu kommer den mørke årstid, og vejret begynder at blive dårligere. Når man spiller et instrument, betyder det ikke så meget. Tvært imod er der grund til at glæde sig til gode musikalske opgaver i den kommende årstid.

For at komme i gang, får du lige en flok ganske unyttige - men alligevel sjove eller interessante - fakta om pianoer. 

7 sjove oplysninger om piano

Selvom det mest handler om flygler, kan vi alle være med. Hvis du interesserer dig bare lidt for musik, er jeg sikker på, at du vil finde noget interessant.

 

1. Et klaver har cirka 230 strenge

... Og eftersom de i gennemsnit hver har et "træk" på cirka 75 kg. i strengene, har et almindeligt klaver et samlet træk på cirka 18 tons!!!

Det er endnu værre for de store koncertflygler, som kan have et træk i strengene på cirka 30 tons!! Det er dét, der på engelsk kaldes "string tension".

 

2. Et piano består af 12.000 dele

Heraf er cirka 10.000 af dem "bevægelige dele". Det er vanskeligt at forestille sig et mere indviklet instrument, som dog på overfladen er så simpelt...

 

3. Et koncertflygel fra før 1950 har ofte elfenbenstangenter

Det er sidenhen blevet forbud på grund af elefantens status som truet dyreart. På engelsk har man tidligere brugt udtrykket "tickle the ivory" om at spille klaver eller flygel. Det betyder noget i retning af at "kildre elfenbenet", og dét beskriver jo meget godt den bevægelse, man laver med fingrene, når man spiller.

 

4. Det første piano blev opfundet i Italien.

Det var i 1709, at cembalo-byggeren Bartolomeo de Francesco Cristofori opfandt en slags videreudvikling af det klassiske cembalo. Fordelen ved det nye instrument var, at man på et piano kan variere sit anslag og altså dermed spille både højt og lavt. Et cembalo er mere "mekanisk" og har dermed kun én lydstyrke.

Bemærk for fuldstændighedens skyld, at nogle kilder daterer opfindelse til 1698...

 

5. Verdens største flygel er 5,7 meter langt

Det er bygget af den New Zealandske klaverstemmer Adrian Mann. Det tog fire år at bygge, og det vejer 1,4 ton. Adrian Mann var kun 25 år, da han var færdig med konstruktionen.

 Er du interesseret, så se mere her:

 

 

6. Verdens dyreste flygel kostede 3,22 millioner dollars

Det var det canadiske "krystalpiano", som var designet af det canadiske firma Heinzman pianos. Flyglet indgik i åbningsceremonien ved OL i Beijing i 2008, hvor stjernepianisten Lang Lang indviede det.

 

7. Et piano er svært at bringe i stemning

Et hvilket som helst akustisk klaver eller flygel bør stemmes fire gange om året, mens det er nyt. Herefter kan man overgå til "kun" at få det stemt et par gange om året, men frekvensen afhænger dog af de forhold, som det opbevares under.

 

Bonusinfo

Hvis ovenstående ikke er nok, er her lidt flere fakta:

  • Allerede i 1920'erne begyndte jagten på det elektriske piano. Omkring 1960 kom de første elektriske pianoer, som på daværende tidspunkt mest var mindre klaverer med indbygget pickup eller mikrofon. Først i 1980 kom det første digitale piano.
  • I orkestersammenhæng er et piano et percussion-instrument, fordi lyden opstår, ved at strengene rammes af hamre, som falder ned på dem.
  • Et koncertflygel reagerer meget hurtigere end et opretstående klaver. Det skyldes den indbyggede repetitionsmekanisme, som betyder, at man ikke behøver at slippe tangenten helt, før man kan slå den samme tone an igen.
  • Pianoet kaldes også "Kongen over alle musikinstrumenter", fordi der i orkestersammenhæng ikke findes noget instrument, som kan overgå det i tonespænd. Pianoet kan spille lige så dybt som de dybeste instrumenter i symfoniorkesteret og lige så højt som de lyseste.
  • Der findes mere end ti millioner pianoer - alene i USA!