Kontakt vores værksted for prisforespørgsler eller med spørgsmål om reparation af musikinstrumenter eller elektronik.
Emnet rørforstærkere, kan starte mange, og nogle gange, lange og højlydte samtaler. Det bliver næsten religiøst til tider, og holdninger og meninger er mange. Nogle mener, at et rør har en begrænset levetid, mens andre mener, at et rør holder evigt med den rette behandling.
Dog er et rør en sliddel, som ovenikøbet er ret skrøbelig, så de færreste undgår at skulle skifte rør i deres rørforstærker på et eller andet tidspunkt i løbet af deres guitarkarriere. Desuden har alle typer rør også deres forskellige egenskaber og lydkarakteristika, så det at udskifte rør i sin forstærker kan også bare være en tilpasning til ens foretrukne lyd – altså ligesom når en guitarist skifter pickupper i sin guitar eller bruger forskellige overdrive- og distortionpedaler. Blot skal man være opmærksom på, at rørene i effektdelen af forstærkeren skal være de samme, som fabrikanten foreskriver. Til gengæld er der flere muligheder i forforstærkerrørene, som også er dem, der påvirker forstærkerens lyd mest.
Som allerede nævnt, er der nogle eksperter, der siger, at man bør skifte rørene i udgangstrinnet allerede efter 2 år og forforstærkerrørene efter 5 år, mens andre siger aldrig.
Rørene i udgangstrinnet er dem, der er mest belastede og derfor også dem, der bør skiftes oftest.
Her hos DanGuitar har vi nogle meget erfarne folk på vores værksted, og de står altid klar til at hjælpe dig med udskiftning af rør i din rørforstærker. De vil også gerne hjælpe dig med en vurdering af rørenes tilstand i din forstærker og med at finde de rigtige rør til netop dig, hvis de står til udskiftning. Så kontakt os endelig for at få et godt tilbud.
Der er særdeles høje spændinger i en rørforstærker, og det kan der faktisk også være selvom forstærkeren er slukket og frakoblet strøm. Dét kan der, da der sidder komponenter i en rørforstærker, som ”gemmer” på strømmen i noget tid – lidt ligesom et batteri. Derfor kan det være livsfarligt selv at forsøge, hvis du ikke ved, hvordan sådan en forstærker er konstrueret.
Desuden skal rørene i udgangstrinnet biasjusteres ved montering, så de arbejder optimalt med netop din forstærker. Dermed opnår du både den bedst mulige lyd, samt den længst mulige levetid for de pågældende rør.
For at få den lækre rør lyd med det samme, når du skal spille og samtidigt passe godt på dine rør. Så er det en god idé altid at tænde rørforstærkeren et par minutter før du kobler dit kabel i forstærkeren. Hvis din forstærker er udstyret med en standby knap, er det fint først at tænde for dén efter et minut eller to.
Undgå for mange stød og rystelser for din forstærker, da dette kan ødelægge lodninger og printplader. Hvis der opstår dårlige forbindelser i en rørforstærker, har det nemlig indvirkning på rørenes funktionalitet, og de kan lettere gå i stykker.
Store temperaturforskelle er heller ikke optimalt for en rørforstærker. Så hvis du lige har hentet din forstærker i en kold og klam varevogn, så giv den lige lidt tid til at opnå stuetemperatur, inden du tænder for den.
Slutteligt, så må du aldrig røre selve glasset på rørene uden handsker, da fedtstoffer fra dine fingre sætter sig derpå. Når forstærkeren så bliver tændt, bliver rørene så varme, at fedtet brænder sig ind i glasset og dermed gør dem endnu mere skrøbelige.