Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Fender Telecaster

Fender’s Telecaster er den første kommercielt succesfulde elguitar i verden og den elguitar som startede det hele.

Efter anden verdenskrig var Big Bands var gået af mode og blevet afløst af små bands der spillede boogie-woogie, rhythm & blues, western swing og honky-tonk. Mange af disse bands brugte jazz guitarer med mikrofoner men de kunne ikke spille højt nok, var ustabile, sårbare og meget dyre. Fender så derfor et marked for en billigere el guitar som var stemme stabil og som kunne spille højt uden at mikrofonerne gik i selvsving. Han gik derfor i gang med at udvikle et nyt elguitar koncept der omfattede en massiv krop uden hulrum, en separat hals som kunne boltes på den massive krop samt en enkelt mikrofon. Den første udgave af Telecasteren hed ikke Telecaster men blev i stedet kaldt for Fender Esquire. Fender lancerede Esquire i 1950 og fulgte få måneder efter op med en model med to mikrofoner som Fender kaldte for Broadcaster. Gretsch brokkede sig dog over navnet da Gretsch ligeledes havde en elguitar ude som de kaldte for Broadkaster, med ”K”. Fender omdøbte derfor guitaren til Telecaster, hvilket er det navn vi kender i dag.

0 vare(r)

Fender Telecaster: et ikon

Telecasteren kan stadig erhverves i sin oprindelige form men den findes ligeledes, i dag, i et hav af udgaver med forskellige typer kroppe, halse, gribebrætter og mikrofoner. Fender’s berømte guitarbygger, Roger Rossmeisl, står i 1968 bag Telecaster Thinline modellen som er en semi akustisk Telecaster med F-hul og 2 Wide Range humbuckere. I 1972 lancerer Fender en model der hedder Fender Telecaster Custom. Telecaster Custom er et forsøg på at imødekomme de guitarister som søger en Telecaster med en tykkere lyd og et kraftigere rock’n’roll udtryk. I 1972 lancerer Fender ligeledes Telecaster Deluxe modellen som er en Telecaster model med kontureret krop, Stratocaster hoved og to Wide Range Humbuckere. Den næste interessante Telecaster model kommer først i slutningen af 80’erne hvor Fender, efter at have lidt under svigtende kvalitet under CBS ledelse op igennem 70’erne, forsøger at genrejse Telecasteren med en model som godt kunne gå hen og blive en moderne klassiker. Telecaster Plus er udført med en krop i poppel med en top i ask eller elletræ hvorpå der er monteret en ahornhals med ahorn gribebræt. Telecaster Plus er udrustet med Lace Sensor mikrofoner og produceres frem til midten af 90’erne.

Fender’s Telecaster er i dag en uundværlig del af Fender’s sortiment og den fås ligeledes i mere prisbillige udgaver hos Squier. Dens markante og tilstedeværende tone og dens ærlige og ligefremme udtryk gør den til et af de mest succesfulde elguitar designs som vi nogensinde har set.