Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Fender Stratocaster

Fender har sine rødder i en forretning som Leo Fender grundlagde i 1938, i Fullerton, Californien. Som uddannet elektroniktekniker ernærede Fender sig ved at reparere radioer, pladespillere, forstærkere, højttaler systemer, musikinstrument forstærkere, samt ved salg og udlejning af PA-systemer som Fender selv designede og byggede. Leo blev fascineret af de designfejl som datidens musikinstrument forstærkere havde og begyndte selv at bygge og modificere forstærkere. I starten af 40’erne begyndte Fender at designe og sælge sine egne musikinstrumenter og forstærkere.

 

Big Bands var gået af mode efter anden verdenskrig og blev afløst af små bands der spillede boogie-woogie, rhythm & blues, western swing og honky-tonk. Mange af disse bands brugte jazz guitarer med mikrofoner men de kunne ikke spille højt nok, var ustabile, sårbare og meget dyre. Fender så derfor et marked for en billigere el guitar som var stemme stabil og som kunne spille højt uden at mikrofonerne gik i selvsving. Han gik derfor i gang med at udvikle et nyt elguitar koncept der omfattede en massiv krop uden hulrum, en separat hals som kunne boltes på den massive krop samt en enkelt mikrofon. Resultatet blev det vi i dag kender som Fender Telecaster.
 

0 vare(r)

Telecasteren modtager dog en del kritik især bemærkes det fra datidens førende guitarister at Telecasteren burde have haft individuelt justerbare sadler, fire eller fem mikrofoner, at der mangler et vibrato system og at den kunne forbedres ved at lave kroppen mere kontureret så den blev mere behagelig at stå med. Fender lytter til kritikken men i stedet for at arbejde videre på designet beslutter han at beholde Telecasteren som den er og går i stedet i gang med at udvikle en ny guitar som tackler disse kritikpunkter. Resultatet blev Stratocasteren som Fender lancerer i 53/54. Fender’s Stratocaster bliver den første elguitar med tre mikrofoner, vibrato system med fjedertræk og med kontureret krop. Den oprindelige model var bygget med en krop i ask hvorpå der var monteret en ahornhals med et 21 bånds ahorn gribebræt og den var allerede i 1954 udrustet med de Kluson stemmeskruer som i dag stadig kan findes på udvalgte Stratocaster modeller. Stratocasteren var i de første mange år udrustet med en 3-positions pickupvælger, som kun gav mulighed for at vælge de 3 pickupper enkeltvis men guitarister fandt hurtigt ud af at det var muligt at sætte pickup vælgeren mellem første og anden position, således at både bro- og midter pickuppen aktiveres, og på samme måde kunne midter- og hals pickuppen aktiveres ved at sætte pickupvælgeren mellem anden og tredje position. Når to pickupper aktiveres samtidigt, er Stratocasteren konstrueret på en sådan måde at de bliver koblet parallelt, hvilket fører til et lille fald i udgangsniveauet da en større spænding derved bliver ført til jord, Og da den midterste pickup er spundet med modsat polaritet skaber denne pickup konfiguration en humbucker effekt som reducerer støj niveauer betydeligt.

 

 

Stratocasterens lidt tørre lyd i ”mellempositionerne” bliver hurtigt populær er i dag en essentiel del af det vi kender som Strat lyden. Guitarister som Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour, Mark Knopfler, Eric Johnson, Scott Thurston, John Mayer og Eric Clapton gør alle flittigt brug for det vi i dag kender som position 2 og 4 på pickupvælgeren. Det var dog først i 1977 at Fender gik væk fra tre positions vælgeren og begyndte at udruste Stratocasteren med en 5 position pickupvælger.

I 1956 introducerer Fender Stratocastere med elletræs kroppe og i 1959 udvides Stratocaster sortimentet med rosentræsgribebræt, og det bliver muligt at købe Straten i flere farver. I 1965 fører Leo Fender’s svigtende helbred til, at han sælger Fender til CBS. Det fører til et mærkbart fald i kvaliteten af de Stratocastere der bliver udbudt. De sene 60'er Stratocastere med deres store "CBS" hoveder og modellerne fra 70’erne med de markante 3-bolt halse bevirker at Stratocasteren falder i popularitet. Vi har selv haft lejlighed til at snakke med en af Fenders medarbejdere fra CBS-perioden og han berettede at Fender’s samledes produktion af Stratocastere var nede på 5-7 styk om ugen i 1984. Denne udvikling bliver vendt i 1985 hvor CBS sælger Fender til en til en gruppe bestående af Fender medarbejdere og CBS egen William Schultz. De nye ejere er opsatte på at genskabe Stratocasteren i dens oprindelige kvalitet og beslutter at udvikle nye modeller som skal fungere som flagskibe i Fender’s sortiment. Dan Smith og John Page går i tænkeboksen og begår to modeller som samler de bedste egenskaber fra 50’erne og 60’ernes Stratocastere. Fender lancerer en 1957 Stratocaster med en one-piece ahornhals, og en 1962 Stratocaster med rosentrægribebræt. Det bliver starten på Fender’s American Vintage Reissue serie som udover de to Stratocasterere også omfatter en 1952 telecaster, en 1957 Telecaster og en 1962 Precision og Jazz Bass.

I 1987 lancere Fender American Standard Stratocaster serien. Den nye udgave var skræddersyet til moderne guitarister og var baseret på et design der omfattede et fladere gribebræt, en tyndere halsprofil og et forbedret fingerboard. American Standard Stratocasteren bliver løbende forbedret, og den forblev i produktion indtil slutningen af 2016. Fender laver i skrivende stund 56 forskellige Stratocaster-modeller, som alle udbydes i et utal af farver. Antallet af modeller varierer fra år til år, men der er grundlæggende fem forskellige modeller som du bør vide noget om.

American Professional Stratocaster

Den oprindelige American Standard Stratocaster er i dag erstattet af American Professional Stratocasteren som er den direkte efterkommer af den oprindelige Stratocaster fra 1954. American Professional Stratocasteren er bygget med krop i elletræ hvorpå der er monteret en ahornhals, med et 22 bånds gribebræt i enten ahorn eller rosentræ. Den har en 9,5” halsprofil og en moderne deep ”C” hals og er udrustet med Tim Shaw’s V-Mod pickupper.

American Performer Stratocaster

American Performer Stratocasteren er en mere prisbillig udgave af Stratocasteren som dog stadig er fremstillet på Fender’s fabrik i USA. Den er ligeledes udført i elletræ med en ahorn hals og leveres med både ahorn og rosentræ’s gribebræt. Halsprofilen er en Modern ”C” og pickupperne er Fender’s egne Yosemite pickupper. Performer Stratocasteren har fået en glans lakering der ikke er helt så flot som den polyurethan lakering som Professional Stratocasteren er udført med.

American Elite Stratocaster

American Elite Stratocasteren er en Strat som primært henvender sig til den moderne professionelle guitarist. Den er udført i udsøgt elletræ og udstyret med en ahorn hals med et 22” bånds, ahorn eller ibenholt, gribebræt med jumbo bånd. Både gribebræt og hals profil er lavet efter Compound princippet hvilet betyder at på gribebræt og hals ændrer form afhængig af hvilken position på gribebrættet du befinder dig. Elite Stratocasteren er f.eks rundere i de første positioner og bliver fladere og fladere jo længere du bevæger dig op af gribebrættet. Den leveres med tre 4. gen Fender Noiseless pickupper og er lakeret i et flot Satin Polyurethan finish.

American Original

American Original er afløseren for American Vintage Reissue serien som vi omtalte tidligere. Denne serie er dedikeret til at gengive de mest ikoniske modeller i Fenders historie. Hver American Original Stratocaster repræsenterer det bedste af det tiår de repræsenterer. Her får du f.eks periode korrekte Pure Vintage pickupper og elektronik, en autentisk halsprofil, bensadler og en klassisk nitrocellulose lakering. American Original udstyres samtidigt med moderne 5-vejs pickupskifter og det velkendte 9,5"" radius gribebræt så moderne guitarister kan føle sig hjemme på en Original Stratocaster.

Fender Player Stratocaster

Fender Player Stratocaster er Fenders prisbillige udgave af Stratocaster elguitaren. Den er fremstillet på Fenders egen fabrik i Baja Mexico og den er udført efter de samme design principper som Player modellens amerikansk producerede familiemedlemmer. Player Stratocaster laves med en elletræs krop der består af mellem 5 og 7 stykker træ der er limet sammen. Halsen er lavet i ahorn og udrustet med et 22 bånds ahorn eller Pau Ferro gribebræt. Den har en 9,5” radius og en Modern C halsprofil og er udrustet med tre Player Series Alnico 5 pickupper.