Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Fender Precision Bass

Fender har sine rødder i en forretning som Leo Fender grundlagde i 1938, i Fullerton, Californien. Som uddannet elektronik tekniker ernærede Fender sig ved at reparere radioer, pladespillere, forstærkere, højttaler systemer, musikinstrumentforstærkere samt ved salg og udlejning af PA-systemer som Fender selv designede og byggede. Leo blev fascineret af de designfejl som datidens musikinstrumentforstærkere havde og begyndte selv at bygge og modificere forstærkere. I starten af 40’erne begyndte Fender at designe og sælge sine egne musikinstrumenter.

Fender’s Precision Bass, er en elbas som på mange måder er endnu mere revolutionerende end Telecasteren. Sammen med Precision bassen lancerer Fender Bassman forstærkeren, som ikke kun bliver populær blandt bassister, men som i ligeså høj grad bliver brugt af elguitarister.

0 vare(r)

Nye tider for Fender

Big Bands var gået af mode efter anden verdenskrig og blev afløst af små bands der spillede boogie-woogie, rhythm & blues, western swing og honky-tonk. Bassistens dengang foretrukne instrument, kontrabassen, kom i den forbindelse i problemer da den var for stor og uhåndterlig og den kunne ikke spille højt nok til at den kunne følge med de nye elektriske instrumenter. Fender designede Precision bassen med henblik på at overkomme disse problemer. Med udgangspunkt i Telecasteren designer han, i 1951, en 4 strenget elbas som er udrustet med bånd således at bassisten nemmere kan ramme tonerne end det var muligt på den båndløse kontrabas, heraf navnet "Precision". Precision bassen leverer en mere solid og hårdere tone en kontra bassen hvilket passer perfekt datidens populær musik.

Redesign

I 1957 redesigner Fender Precision bassen ud fra de erfaringer han har gjort sig med Stratocasteren som han lancerede i 1954. Precision bassen får nu den form vi kender i dag med det klassiske ”Strat” hoved, en rundere hals/krop samling og den spiltcoil p-bass pickup som Precision bassen stadig, den dag i dag, er udrustet med. Efterfølgende bliver det i 1959 muligt at købe Precision basser med rosentræ gribebræt.
Fender laver i skrivende stund 19 forskellige udgaver af Precision bassen som alle udbydes i et utal af farver. Antallet af modeller varier fra år til år men der er grundlæggende fem forskellige modeller som du bør vide noget om.

American Professional Precision

American Professional Precision som er den direkte efterkommer af Precision bassen fra 1959. American Professional Precision er bygget med krop i elletræ hvorpå der er monteret en ahorn hals med et 20 bånds gribebræt i enten ahorn eller rosentræ. Den har en 9,5” radius og en 1963 C halsprofil og er udrustet med Michael Bump V-Mod pickupper.

American Performer Precision

American Performer Precision er en mere prisbillig udgave af Precision bassen som dog stadig er fremstillet på Fender’s fabrik i USA. Den er ligeledes udført i elletræ med en ahorn hals og leveres med både ahorn og rosentræs gribebræt. Halsprofilen er en Modern ”C” og den er udrustet med to Yosemite pickupper. Performer Precision har fået en glans lakering der ikke er helt så flot som den polyurethan lakering som Professional Precision er udført med.

American Elite Precision

American Elite Precision er en P-bas som primært henvender sig til den moderne professionelle bassist. Den er udført i udsøgt elletræ og udstyret med en ahorn hals med et 21” bånds, ahorn eller ibenholt, gribebræt med jumbo bånd. Både gribebræt og hals profil er lavet efter Compound princippet hvilet betyder at på gribebræt og hals ændrer form afhængig af hvilken position på gribebrættet du befinder dig. Elite Precision er f.eks. rundere i de første positioner og bliver fladere og fladere jo længere du bevæger dig op af gribebrættet. Den leveres med tre 4. gen Fender Noiseless pickupper som er forbundet til en 18-Volt forforstærker med aktiv 3-bånds EQ. og er lakeret i et flot Satin Polyurethan finish.

American Original

American Original er afløseren for American Vintage Reissue serien. Denne serie er dedikeret til at gengive de mest ikoniske modeller i Fenders historie. Hver American Original Precision repræsenterer det bedste af det tiår de repræsenterer. Her får du f.eks. periode korrekte Pure Vintage pickupper og elektronik, en autentisk halsprofil, bensadler og en klassisk nitrocellulose lakering.

Fender Player Precision

Fender Player Precision er Fenders prisbillige udgave af Precision bassen. Den er fremstillet på Fenders egen fabrik i Baja Mexico og den er udført efter de samme design principper som Player modellens amerikansk producerede familiemedlemmer. Player Precision laves med en elletræskrop der består af mellem 5 og 7 stykker træ der er limet sammen. Halsen er lavet i ahorn og udrustet med et 20 bånds ahorn eller Pau Ferro gribebræt. Den har en 9,5” radius og en Modern C halsprofil og er udrustet med en Player Series Alnico 5 P-bass pickup.