Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Fender Jazz Bass

Fender har sine rødder i en forretning som Leo Fender grundlagde i 1938, i Fullerton, Californien. Som uddannet elektroniktekniker ernærede Fender sig ved at reparere radioer, pladespillere, forstærkere, højttaler systemer, musikinstrument forstærkere, samt ved salg og udlejning af PA-systemer som Fender selv designede og byggede. Leo blev fascineret af de designfejl som datidens musikinstrument forstærkere havde og begyndte selv at bygge og modificere forstærkere. I starten af 40’erne begyndte Fender at designe og sælge sine egne musikinstrumenter.

0 vare(r)

Big Bands var gået af mode efter anden verdenskrig og blev afløst af små bands der spillede boogie-woogie, rhythm & blues, western swing og honky-tonk. Bassistens dengang foretrukne instrument, kontrabassen, kom i den forbindelse i problemer da den var for stor og uhåndterlig og den kunne ikke spille højt nok til at den kunne følge med de nye elektriske instrumenter. Fender designede Precision bassen med henblik på at overkomme disse problemer. Og den bliver en stor succes men den får en svag modtagelse blandt Jazz bassisterne. I slutningen at 50’erne må Fender erkende at hans elbas’er ikke rigtigt har fået tag i jazz musikerne. Og han går derfor i gang med at udvikle en ny elbas som han lancerer i 1960. Og Jazz Bass’en rammer plet. Fender’s Jazz Bass har fået en offset kropsform, så den er mere behagelig at spille på når bassisten sidder ned. Og den er, i modsætning til Precision bassen, udrustet med 2 mikrofoner, volumenkontrol på hver mikrofon og den får en bredere hals. Jazz Bass’en har, i forhold til precision modellen, en lysere tone med mere diskant og mellemtone og bliver hurtigt populær blandt 60ernes elbasister.
Fender laver i skrivende stund 26 forskellige udgaver af Jazz bassen som alle udbydes i et utal af farver. Antallet af modeller varierer fra år til år men der er grundlæggende fem forskellige modeller som du bør vide noget om.

American Professional Stratocaster

Den oprindelige American Standard Stratocaster er i dag erstattet af American Professional Stratocasteren som er den direkte efterkommer af den oprindelige Stratocaster fra 1954. American Professional Stratocasteren er bygget med krop i elletræ hvorpå der er monteret en ahornhals, med et 22 bånds gribebræt i enten ahorn eller rosentræ. Den har en 9,5” halsprofil og en moderne deep ”C” hals og er udrustet med Tim Shaw’s V-Mod pickupper.

American Performer Stratocaster

American Performer Stratocasteren er en mere prisbillig udgave af Stratocasteren som dog stadig er fremstillet på Fender’s fabrik i USA. Den er ligeledes udført i elletræ med en ahorn hals og leveres med både ahorn og rosentræ’s gribebræt. Halsprofilen er en Modern ”C” og pickupperne er Fender’s egne Yosemite pickupper. Performer Stratocasteren har fået en glans lakering der ikke er helt så flot som den polyurethan lakering som Professional Stratocasteren er udført med.

American Elite Stratocaster

American Elite Stratocasteren er en Strat som primært henvender sig til den moderne professionelle guitarist. Den er udført i udsøgt elletræ og udstyret med en ahorn hals med et 22” bånds, ahorn eller ibenholt, gribebræt med jumbo bånd. Både gribebræt og hals profil er lavet efter Compound princippet hvilet betyder at på gribebræt og hals ændrer form afhængig af hvilken position på gribebrættet du befinder dig. Elite Stratocasteren er f.eks rundere i de første positioner og bliver fladere og fladere jo længere du bevæger dig op af gribebrættet. Den leveres med tre 4. gen Fender Noiseless pickupper og er lakeret i et flot Satin Polyurethan finish.

American Original

American Original er afløseren for American Vintage Reissue serien som vi omtalte tidligere. Denne serie er dedikeret til at gengive de mest ikoniske modeller i Fenders historie. Hver American Original Stratocaster repræsenterer det bedste af det tiår de repræsenterer. Her får du f.eks periode korrekte Pure Vintage pickupper og elektronik, en autentisk halsprofil, bensadler og en klassisk nitrocellulose lakering. American Original udstyres samtidigt med moderne 5-vejs pickupskifter og det velkendte 9,5"" radius gribebræt så moderne guitarister kan føle sig hjemme på en Original Stratocaster.

Fender Player Stratocaster

Fender Player Stratocaster er Fenders prisbillige udgave af Stratocaster elguitaren. Den er fremstillet på Fenders egen fabrik i Baja Mexico og den er udført efter de samme design principper som Player modellens amerikansk producerede familiemedlemmer. Player Stratocaster laves med en elletræs krop der består af mellem 5 og 7 stykker træ der er limet sammen. Halsen er lavet i ahorn og udrustet med et 22 bånds ahorn eller Pau Ferro gribebræt. Den har en 9,5” radius og en Modern C halsprofil og er udrustet med tre Player Series Alnico 5 pickupper.