- Bløde, komfortable strenge med en varm og rund klang
- Sekskantet "high-carbon"-stålkerne med tinbelægning og nikkelbelagte stål-omviklinger
- Tykkelser: 0.011 0.014 0.018 0.028W 0.038 0.048 0.058
Hvilken type guitarstrenge skal jeg vælge?
Stålstrenge
Stålstrenge har en sprød og lys klang og er nogle af de billigste strenge, man kan købe. Stålstrenge er lidt hårde ved fingre, bånd og gribebræt, og de holder ikke så længe.
Nikkelstrenge
De fleste nikkelstrenge består af en stålkerne med omviklinger i nikkelbelagt stål. Fordelen ved nikkel er, at det er mere resistent over for korrosion end stål, og samtidig giver det strengene en varm og afrundet klang. Nikkelbelægningen gør desuden strengene lidt blødere, så de føles mere behagelige for fingerspidserne end stålstrenge. Prisen for nikkelstrenge er som regel noget højere end for stålstrenge.
Bronze
Bronze-strenge har en utroligt sprød, klar og lys klang, der gør sig godt på en western-guitar.
Kernen i bronzestrenge er oftest lavet af stål, da det har den styrke, som bronze mangler.
Omviklingerne er lavet af en bronzelegering, dvs. bronze blandet med tin, fosfor, zink eller kobber.
Vil du have bronzestrenge, så vælg nogle med coating. Bronze er et metal, der relativt let korroderer, så bronzestrenge uden coating har en meget kort levetid.
80/20 bronze
Lyden af 80/20 bronze-strenge er sprød med en flot brilliance. Faktisk er "80/20 bronze"-strenge slet ikke lavet af bronze! Bestanddelene er 80% kobber og 20% zink, så disse strenge er egentlig lavet af messing (bronze er en legering af kobber og tin). Zinken forhindrer til en vis grad kobberet i at korrodere, men du bør vælge 80/20 bronze-strenge med coating, hvis du vil have en god holdbarhed.
85/15 bronze
En legering af 85% kobber og 15% zink. 85/15 Bronze er populær blandt guitarister, som spiller uden plekter. Den giver god volume til fingerspillet og et tydeligere anslag, som nærmer sig anslaget fra et plekter.
Fosfor bronze
Strenge af fosfor bronze har en fantastisk varm og fløjlsblød lyd, og der høres ikke så meget plekterstøj fra disse strenge. Fosfor er bedre til at forhindre korrosion end zink, og fosfor-bronze-strenge har derfor en ret god holdbarhed.
92/8 fosfor bronze
Strenge med omviklinger af en legering af 92% kobber, 7% tin og 1% fosfor. 92/8 Fosfor bronze-strenge korroderer ikke så hurtigt som bronze-strenge, men det anbefales nu alligevel at vælge en coated udgave af disse strenge.
Gold plated (forgyldte)
Forgyldte strenge klinger mørkt og varmt.
Guld er et ædelmetal og korroderer derfor ikke. Forgyldte strenge behøver ingen coating og er et godt alternativ til guitarister, som ikke bryder sig om coatede strenge, men gerne vil have strenge, der holder længe.
Hvor tykke skal strengene være?
Jo tyndere strengene er, jo lettere er de at spille på. Der skal ikke så meget til for at trykke strengene ned, og det er også let at bende. Tynde strenge er derfor et oplagt valg til begyndere.
Så snart du bliver lidt bedre til at spille, vil du sikkert foretrække lidt tykkere strenge, da de har mere klang og sustain end de tynde. De er mere stabile i tonen end tynde strenge, og desuden skærer de ikke så meget i fingerspidserne.
Hvis du spiller hurtigt, så vælg tynde strenge.
Spiller du klassisk rock eller blues, så vælg strenge i medium tykkelse. De giver dig en relativt fyldig lyd, og det kan fint lade sig gøre at bende.
Er du metalguitarist og/eller stemmer din guitar ned, bør du vælge tykke strenge. Tynde strenge bliver nemt for løse, når du stemmer dem ned. Hvis du spiller jazz, bender du sikkert ikke særlig meget. Så kan du lige så godt købe tykke strenge og nyde den varme, fyldige lyd.