
Murphys lov
Du kender det godt... Publikum er begyndt at indfinde sig, og de sidste detaljer skulle gerne være på plads... Men det er ikke altid, at tingene virker, når de skal.... Somme tider kommer der ikke lyd ud af højttalerne - andre gange kan outputtet i bedste fald betegnes som "hvid støj", og det tegner til at blive det længste - ELLER korteste - spillejob i karrieren.
Det er Murpys Lov, der hamrer løs på dit PA system!
Hvordan finder man fejlen?
Lad det først og fremmest være sagt, at de fleste af den slags problemer kan fixes! Det er meget få PA-anlæg, hvor elektronikken fejler, og andelen af nye produkter, som ikke virker "out of the box" er meget, meget lille! Der vil derfor oftest være tale om et problem, som kan ordnes på stedet.

Inden jeg går mere i detaljer med fremgangsmåden, så hav følgende grundregler for øje:
- Bevar roen - det er ikke tiden for temperamentsudladninger eller panik!
- Fokusér - tænk logisk og analytisk!
- Gå metodisk til værks - lad være med at trykke på knapper og skifte kabler i vildskab efter et mønster, som ligner edderkoppens spind, hvis man forsøger at afbilde det grafisk! En god tommelfingerregel er at følge signalkæden fra input (for eksempel mikrofoner) til output (f.eks. scenemonitors eller PA-højttalere)
- Sikkerhed frem for alt - pas på, når du arbejder med strøm! Lad VÆRE med at åbne en forstærker, som der stadig er strøm til og erstat ALDRIG en sikring med for eksempel en skruetrækker eller en papirclips...
- Tydelig afmærkning af defekt udstyr - sørg for, at du kan kende en ødelagt højttaler igen, så du ikke får den med ud på næste job. Mærk med tape, maling eller kridt!
PA-anlæggets mulige fejlkilder
Der er selvsagt mange ting, som kan gå galt. I din fejlsøgning er det nyttigt at følge signalkæden fra start til slut og have følgende for øje
- Start ved mikseren og find ud af, om den modtager signal fra "lydkilden". Der vil oftes være en form for indikation på mixer- og forstærkerudstyr, som indikerer, om de modtager eller sender noget. Et par hovedtelefoner kan også være et værdifuldt redskab, så start med at finde ud af, om du hører noget - og hvad...
- Er der noget, som ikke er sat ordentligt til? Måske er der et stik, som mangler at blive sat i, eller som er gledet ud. Er der et trådløst system, hvor sender og modtager ikke er parret ordentligt eller slet ikke, så kommer der intet signal igennem! Det er lettere at finde fejl og at stille op i det hele taget, hvis alt udstyr er mærket ordentligt op hjemmefra. Ledninger kan mærkes med farvet tape eller nummereres, ligesom du skal være klar over, hvordan du sætter frekvenserne ens på sender og modtager, hvis du bruger trådløst udstyr.
- At checke ledningsføringen omfatter også at dobbeltchecke, at der overhovedet er trukket ledninger! Det er let at overse i skyndingen, at alt-sopranens mikrofon ikke er sluttet til pulten...
- Er der noget, som er muted - enten på pulten eller andre steder? Guitarister og andre musikere med strengeinstrumenter bruger ofte tunere, som muter og dermed afskærer lyden mellem instrumentet og pulten. Der er ingen grund til at sætte verden i brand, hvis det manglende signal blot skyldes, at en musiker har glem at slå sin tuner fra igen efter brug. Ja, det er hans eller hendes fejl, men det er DIT problem at (gen)skabe lyden! Dette gælder også, hvis lyden har været der tidligere på dagen - check roligt og logisk, at du eller en anden ikke er kommet til at trykke på en mute-knap på den enkelte kanal på pulten.
- Er der enheder i signalkæden, som bruger strøm - men som der er af den ene eller anden grund er slukket for? Der kan være mange potentielle fejlkilder her, men check altid preamps, guitarpedaler, enhver form for on/off-kontakter - både på mikrofoner og effektenheder m.m., strømstik og alle enheder, som kører på batterier. Alt er i spil - både strømforsyninger, powerledninger og batterier. Alle batterier fejler før eller siden!
- Gain eller preamp kan være skruet for langt ned. Hold øje med, at der ikke er en enhed i signalkæden, som er skruet for langt ned eller helt slukket? Der kan også være tale om et signal, som er så lavt, at det efterfølgende bliver kvalt i en noise gate => Så kommer der ingen lyd igennem!
- Er der ikke tale om én af ovenstående fejl, hvoraf mange er menneskelige, kan fejlsøgningen vise, at der er tale om et defekt kabel eller stik. Sørg derfor altid for at have ekstra med og i yderste nød, må du tænke kreativt og overveje, hvad der bedst kan "undværes"... HUSK altid at håndtere et defekt kabel på passende måde, så fejlen ikke sker igen!
- Hvis alle "ikke destruktive" indgreb og diagnoseringsforsøg fejler, så kan der være tale om en defek enhed. Dét besværer selvsagt mulighederne for arrangementsgennemførelse, men forsøg i givet fald at tænke kreativt. Kan du bruge PA'et til at lave en begrænset monitorlyd, som er bedre end ingenting - eller den anden vej rundt. Hvis hoved PA'et fejler, kan du så vende det hele, så monitor-systemet leverer "front of house" lyd til publikum? Her er der virkelig brug for opfindsomhed og eftertanke, hvis arrangementets afvikling skal sikres!
