Ifølge ordbogen er en tromme et "musikinstrument der består af en rund ramme eller en hul cylinder med et skind spændt ud over den ene eller begge ender, og som man slår på med trommestikker, med køller eller med hænderne"... Så kort og upræcist kan det siges, og så er resten op til os, der spiller rytmisk musik!
Vi ved jo alle, at når vi taler om moderne musik, hvor der indgår mere end én musiker, skal der næsten også være en form for trommer med, ikke? NU skal det nemlig handle om en overset "race" her på disse sider: De er rygraden i al rytmisk musik, men alligevel er der ikke skrevet ret meget om dem her på DanGuitar.dk's blog... Så her skal du endelig høre om nogle af de mest hårdtslående trommeslagere i moderne rock. Det kan da ikke blive andet end rigtigt godt. Lad os allerede nu tage et lille kig på én af de herrer, som vi skal hilse på lidt længere nede i teksten, så her kommer en allerede legendarisk trommeslager i form af 53-årige Mike Portnoy fra Long Beach i staten New York, USA.
Der var tale om en "playtrough" af nummeret "Fall To Ascend", som er lavet af Mikes band. Sons Of Apollo. Bandet har han sammen med nogle andre store stjerner, som udgør en sand "supergruppe" i udtrykkets oprindelige betydning i form af virtuose musikere, som allerede fra projektets start har stjernestatus fra deres deltagelse i andre bands, og i Mike Portnoys tilfælde er han blevet kendt som én af grundlæggerne og mangeårig trommeslager i legendariske Dream Theater. Hans efterfølger i bandet, Mike Mangini, er i øvrigt også på MusicRadars liste over de ti bedste trommeslagere i genren,
Checker vi så ordbogen igen, står der, at heavy metal er "tung, aggressiv og hårdtslående rockmusik præget af forvrængede elguitarer og højtklingende, ofte råbende sang"... Intet mindre...
Os, der selv spiller musik og samtidig hører og interesserer os for musik i rå mængder, ved naturligvis bedre - at det er en meget forsimplet og hvad man i det store udland ville kalde "unappreciative" definition. Altså med andre ord: Det skriger til himlen, at ordbogens beskrivelse af heavy metal ikke er skrevet af én, som selv kan lide at høre det! Lad os tage et lille kig på noget af dét, som er tæt på "mainstream" for tiden. Her er det meget omtalte Steel Panther med det meget upassende nummer "Allways Gonna Be A Ho"
Bortset fra, at teksten forhåbentlig er ment for sjov, så har vi her fat i noget af dét, som vi troede var hård rock i 1980'erne, men som i dag vist mest bare er "rock"? HUSK, at hvis du er uenig, så har du altid mulighed for at skrive noget surt til min chef!
Men Heavy metal er jo mange ting - og dét vi for 30 år siden betragtede som hård rock lyder i dag som de rene godnatsange for spædbørn. I den tid, der er gået siden heavy-rockens barndom med blandt andre Led Zeppelin og Black Sabbath i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne, har musikken også fået utallige udløbere og subgenrer, som man kan fordybe sig i og diskutere til ud på de små timer, hvis man altså har dén slags lyster... I dag kan nævnes i flæng både death metal, doom metal, metal-core, groove metal og speed metal - og så har vi endda blot strejfet heavy-universet ved at nævne dette lille udpluk af subgenrer.
Hvad får man så, når man kombinerer de to - altså trommer og metal? Man får selvfølgelig noget, som svarer til musiker-magasinet MusicRadars liste over de bedste metal-trommeslagere i verden lige nu. MusicRadar har nemlig udgivet sin liste over de bedste metal-trommeslagere sidste år, så lad os se nærmere på, hvad de gode musiker-kolleger på bedste, videnskabelige vis har fundet ud af... Og uanset om navne som Mike Portnoy eller Jay Weinberg siger dig noget, så bør du læse videre for at se, hvem der gør det bedst for tiden indenfor de mere hårdslående genrer af rocken, for der er statsgaranti for, at du vil blive et både klogere og gladere menneske af at se, hvor kompetente de her fyre er bag sættene!
Her nedenfor får du et par uddrag eller "highlights" fra listen, men hvis du vil se det hele, er du nødt til at besøge MusicRadars hjemmeside på det link, som jeg forsyner dig med nederst i denne artikel.
Der er selvfølgelig Mike Portnoy, som vi allerede har hilst på i begyndelsen af den tekst, du sidder og forlyster dig med lige nu. Portnoy er fra Long Beach i staten New York, og han var allerede i 1985 med til at starte det band, som senere skulle blive til legenariske Dream Theater, hvis musikalske stjerner, John Myung og ikke mindst guitaristen John Petrucci er blandt nogle af den musikalske verdens mest kompetente virtuoser på hver deres felt. Bandet har også kastet keyboard-troldmanden Derek Sherinian af sig, og han spiller i dag blandt andet i bandet Black Country Communion med Joe Bonamassa, Glenn Hughes og Jason Bonham - sidstnævnte er søn af afdøde John Bonham fra Led Zeppelin, som jo ikke kræver nogen nærmere introduktion.
Mike Portnoys far optrådte som DJ, så han havde ligesom musikken i familien allerede fra en tidlig alder. Selv mødte han sine band-kolleger på Berklee College of Music, hvor Dream Theater blev dannet. Han har haft en lang og spændende karriere, hvorigennem han til tider har kæmpet hårdt med et alkoholmisbrug, som også har inspireret flere albums - blandt andet Dream Theaters "Six Degrees Of Inner Turbulence". Han har selv sammen med John Petrucci produceret hele 6 af bandets album-udgivelser og har siden sin afgang fra Dream Theater indgået i flere musikalske drømmekonstellationer!
En anden trommeslager, som vi finder på listen er Charlie Engen fra bandet Five Finger Death Punch. Ham skal vi have en smagsprøve fra her, hvor han spiller sine glade seere igennem introen til det første album fra bandet, som han selv er med på - nemlig "F8" fra 2020.
Charlie Engens historie med Five Finger Death Punch er i øvrigt lidt speciel. Forud for sin "opdagelse" af bandet, havde de en anden trommeslager i Jeremy Spencer, som måtte lade sig pensionere fra trommestolen på grund grund af en meget dårlig ryg, som endte med at kræve en stor operation. Jeremy Spencer anbefalede selv Charlie Engen som sin afløser. Charlie ernærede sig indtil da som trommelærer og lagde masser af klip på sin Instagram-konto, hvor han gav gode råd og smagsprøver på sine evner. Charlie Engen har ifølge MusicRadar allerede tilført bandet et friskt pust og en ny alsidighed og diversitet. Hvis du er interesseret i at lære mere om dine trommer, så kan jeg i øvrigt anbefale et kig på hans Youtube-kanal, som du kan åbne i et nyt vindue ved at klikke lige her - der er masser af inspiration til morgendagens trommeslagere!
Nummer ét på listen er Slipknots Jay Weinberg, og dét er ikke i sig selv nogen stor nyhed, for der har han nemlig på nuværende tidspunkt befundet sig i fire år. Jay Weinberg har skabt sig noget af et navn for sig selv, siden han overtog trommestolen i Slipknot som 24-årig i 2014. Her skal vi nyde hans kompetente rytmer i et trommefokuseret mix af nummeret "Unsainted" i en live-udgave fra d. 27. august 2019.
Jay Weinberg er i øvrigt endnu en musiker, der ligesom Mike Portnoy har fået musikken ind "med modermælken" og fra barnsben. Jay er søn af Max Weinberg, som har spilllet trommer for Bruce Springsteen & The E Street Band siden 1975 - det år hvor jeg selv blev født...
Jay Weinberg begyndte at spille guitar som 9-årig og udvidede sine kompetencer med bas, da han var et sted omkring 12-13 år. Da han var 14 år overgik han til trommer og fik et par gode råd af sin far, hvis aflagte udstyr han også benyttede sig af til projektet. Han (altså Jay Weinberg) har for nylig i et interview fortalt, at han aldrig har fået rigtigt undervisning i at spille trommer, og at han føler, det har givet ham et rigtigt godt afsæt for at skabe sin egen stil. Allerede som 18-årig i 2008 og 2009 spillede han med Bruce Springsteen ved en række koncerter, hvor hans far var forhindret i et deltage på grund af sit "fritidsjob" som kapelmester på det amerikanske TV-program "The Tonight Show". Det må siges at være noget af en historie, at så ung en mand turnerede med ét af stadion-rockens absolut største navne, og Jay Weinbergs karriere med Slipknot viser da også med al tydelighed, at han har fortsat udviklingen frem til nu, hvor han er én af rockens allerbedste trommeslagere nogensinde og nu altså også en del af historien bag det mystiske heavy-kollektiv, Slipknot.
... På listen fra MusicRadar finder vi også danske Lars Ulrich fra Metallica sammen med flere andre spændende fyre, men dét må du besøg MusicRadar for at høre mere om. Det kniber alvorligt med kvindelige forbilleder bag trommerne, som der desværre ikke er mange af - i hvert fald ikke på MusicRadars liste. Men selvfølgelig er der masser af kvinder, som også kan spille trommer - se for eksempel vores tidligere introduktion til bandet Thundermother, som du kan finde ved at klikke lige her.
Hvis du gerne vil høre det "fra hestens egen mund" og måske gå lidt mere i dybden, så kan du finde MusicRadars artikel om emnet ved at klikke her (åbner i nyt vindue). Der er mere at hente, og der er også flere gode klip, hvor du kan se trommeslagerne i aktion.
Hvis du selv har lyst til at prøve kræfter med rytmens ædle kunst, så kan du finde vores store udvalg af trommer og percussion ved at klikke lige her.
Hvis du er til noget af det bedste, du overhovedet kan få, så skal du klikke på billedet af det fede Custom Shop 22 fra danske Drum Limousine ude til højre, som fører dig til hele vores udvalg af trommer og percussion fra Drum Limousine!
Nedenunder disse linier finder du et par links til tidligere artikler om trommer og trommeslagere.