Alle guitarister elsker pedaler! Der findes et bredt udvalg af effektpedaler i alle prisklasser til både guitar og bas. De fleste bruges til at forandre lyden fra instrumentet og give den et personligt præg – lige fra den klassiske overdrive til ekko. Andre bruges til at optimere lyden ved at fjerne støj, mens andre igen kan bruges til at hjælpe med at stemme instrumentet korrekt.
Pedalerne anbringes oftest mellem instrument og forstærker, men har man en forstærker med effektloop, egner mange effekter sig rigtigt godt til at blive anbragt dér. Det gælder især de såkaldte modulationseffekter i form af chorus eller flanger og de "tidsbaserede" effekter som delay (ekko) og rumklang. Det er forskelligt, hvor pedalerne giver det bedste resultat afhængigt af ens forstærker og sammensætningen af pedaler, så det er altid en god idé at prøve sig frem og måske søge inspiration hos andre eller på nettet.
De fleste pedaler bruger 9v batterier og fungerer bedst, når batterierne er friske. Stort set alle pedaler kan tilsluttes en ekstern strømforsyning, som på én gang kan forsyne mange pedaler med strøm. Man skal være opmærksom på, at de mindste pedaler er konstrueret med så stort et fokus på størrelsen, at der ikke er plads til batterier i dem, så man derfor skal have en ekstern strømforsyning.
Ud over de mindre pedaler, som normalt indeholder én effekt hver, som de til gengæld er rigtigt gode til, findes der også multienheder, som kan bruge mange forskellige effekter på én gang og give fuld kontrol og et væld af muligheder for, hvordan du gerne vil lyde. Den moderne teknologi giver også mulighed for, at forstærkere kan indeholde multieffekter eller lyde som andre kendte forstærkere – de såkaldte "modelling" forstærkere. Check dem ud på vores hjemmeside!
HUSK at have kabler nok til at forbinde guitar, pedaler og forstærker, ligesom det vil være en god idé med én samlet strømforsyning til dine pedaler!
Her er nogle stikord om de forskellige effekter, men vær opmærksom på, at der findes mange, mange flere forskellige typer, og at de enkelte også findes i mange udgaver. Det kan være forskellige typer – eller fra de mest grundlæggende til dem, hvor alt kan indstilles ned til mindste detalje.
Påvirker guitarens signal ved at "klippe" spidserne af de elektriske impulser og dermed give en anden lyd, end instrumentet oprindeligt udsender. Overdrive kan siges at være en blødere påvirkning af de elektriske impulser end distortion – men det er svært at høre forskel på de to effekter. Heavy metal er et godt eksempel på en genre, hvor guitarerne næsten altid er forvrængede med overdrive eller distorition, men generelt må man sige, at de fleste guitartracks med elguitar bruger overdrive eller distortion i ét eller andet omfang.
Virker på samme måde som overdrive og distortion – men gør "noget andet" end dem. Fuzz gør de elektriske lydbølger firkantede. Fuzz giver en karakteristisk lyd, som man blandt andet kan høre på Rolling Stones' gamle nummer "Satisfaction". Jimi Hendrix brugte også fuzz i vidt omfang – især live.
Skruer op for signalet til for eksempel at spille solo. Boost giver også en mere markant overdrive fra forstærkerens preamp og en fyldigere lyd, hvis man i forvejen har forstærkeren indstillet til overdrive.
Dæmper høje udsving i lydstyrke og gør svagere dele af lydbilledet tydeligere. Det er en effekt, som kan lyde rigtigt godt med en forholdsvis klar tone fra guitaren eller med en akustisk guitar, men som også kan tilføje masser af sustain til en elektrisk guitar med overdrive, så tonerne klinger i længere tid. Et godt eksempel på compression er introen til Red Hot Chili Peppers gamle sang "Under the Bridge".
En wah ændrer lydbilledet ved at ændre på signalets frekvensområder. Man justerer pedalen med foden, mens man spiller, og det KAN, hvis man bruger den rigtigt give en grædende lyd fra guitarens høje toner – især hvis man samtidig bøjer strengene. Jimi Hendrix brugte en wah på sin klassiske sang "Voodoo Chile (Slight Return)" og en guitarist som Slash bruger den også meget. Check for eksempel soloen på det gamle Guns'n'Roses hit "'Sweet Child of Mine".
Et andet ord for reverb er "rumklang" og netop dét ord beskriver meget godt, hvad det er for en effekt. Reverb giver illusionen af, at lyden klinger i et rum og kan justeres til forskellige størrelser rum eller akustiske egenskaber. I 1980'erne var det meget moderne at tilføje sangeren en lyd som i et badeværelse med masser af resonans i et forholdsvis lille rum med hårde flader. Mange guitarister kan godt lide "hall", som giver indtryk af et meget stort og rungende lokale eller ligefrem en tom sportshal. Lyden kan justeres i én uendelighed, men reverb er svært at komme udenom. Reverb gør lyden mere tredimensionel, og en elektrisk guitar uden reverb kan let lyde tør og lidt flad. Der er mange forstærkere, som har en form for reverb indbygget – dog uden de store justeringsmuligheder, som man opnår med en pedal.
Delay er i virkeligheden ensbetydende med ekko. Delayeffekten tilfører et ekko, som kan være modificeret eller rent. Man kan oftest indstille, hvor langt ekkoet skal være – og somme tider om det skal være i stereo eller lyde "baglæns". Der er mange muligheder, og der findes mange specialiserede pedaler og effektenheder, som forfiner anvendelsen af delay til en højere kunstart.
En looper kan gentage det, man spiller – i princippet uendeligt. På dén måde kan man øve sig i at spille solo eller harmonisere. En looper er også velegnet til at lægge en forudindspillet "bund", når man optræder solo.
En tuner er lidt simpelt fortalt en pedal eller en lille clips, som hjælper med at stemme guitaren. En del akustistiske guitarer med indbygget elektronik har også tuner i selve guitaren. En tuner virker sådan, at man selv skal dreje på guitarens stemmeskruer, mens man ser på tunerens display, om strengen stemmer eller skal justeres op eller ned.
Det er vigtigt at stemme sin guitar, så ofte som det nu er nødvendigt. Både når man øver sig alene - for at udvikle sit toneøre bedst muligt – og selvfølgelig også når man skal spille sammen med andre instrumenter. Det letteste er at skaffe sig en tuner og bruge den. Det gør de professionnelle også!
Det er værd at nævne, at til scenebrug egner tunerpedaler sig bedst. De er nemlig indrettet sådan, at de afbryder lyden til forstærkeren, når man aktiverer dem. Så behøver publikum ikke at høre på, at man stemmer guitaren, mens forsangeren samtidig er i gang med at præsentere næste nummer.
... Nu ved du alt om pedalerne, så nu gælder det bare om at komme i gang!