Stig Trip

Hvem i alverden er dét, der gemmer sig bag det navn, som indtil sommeren 2018 ikke var specielt kendt i offentligheden - heller ikke blandt guitarister? Nu er Stig imidlertid ved at være verdensberømt - i hvert fald i Danmark. Det er han blevet ved at deltage i konkurrencen om at blive en slags "årets guitarist". Konkurrencen hedder naturligvis intet mindre end Guitarist of the Year, og Stig var med blandt de tre finalister, som optrådte for et dommerpanel og en sal fyldt med guitarinteresserede tilskuere ved den engelske messe "UK Guitar Show 2018", hvor han havde fornøjelsen af at optræde for blandt andre dommeren Simon McBride (check ham på Youtube.com ved at klikke her) og et publikum som talte blandt andre youtube-kendisserne "Danish Pete" og den (også) meget dygtige guitarist Chris Buck.

Stig selv er fra Jylland - og det mærker man på den gode måde. På Copenhagen Guitar Show holdt han et stille og roligt lille foredrag om sin egen baggrund og forhold til guitaren, hvor underskrevne blog-smølf var så heldig at være blandt tilhørerne. Af en finalist i en konkurrence med så højt profileret et navn som Guitarist of the Year, må man sige, at Stig gjorde meget lidt væsen ud af sig selv. Han gjorde et enormt sympatisk indtryk, mens han fortalte lidt om sine guitarer og sin Kemper Profiler og selvfølgelig om konkurrencen, som havde fundet sted en uge tidligere. Jeg bliver nok aldrig verdens bedste fotograf, men her er ét af mine egne billeder fra clinic'en

Clinic'en bød blandt meget andet på disse oplysninger:

  • Stig bor i området omkring Aarhus
  • Han er uddannet og underviser nu ved Det Jyske Musikkonservatorie (også i Aarhus)
  • Han arbejder derudover også som selvstændig underviser i guitar og bas
  • Stig er ret glad for sin Kemper Profiler og bruger især en profileret Morgan AC20 forstærker på Kemperen, som har en Fender-lignende kvalitet over sig
  • Han har lavet noget materiale for Relish Guitars fra Schweitz, som laver nogle ret specielle guitarer, som ved hjælp af en magnetlukning (!!?) kan skilles ad, så der uden brug af værktøj kan skiftes eksempelvis pickupper!
Hvis du får chancen, bør du ikke snyde dig selv for at opleve hverken Stig eller hans spil! Check linket til hans Youtube profil nedenfor, hvor du også kan finde nogle gratis backingtracks, Stig bruger i sin undervisning.

Guitarist of the Year

Mange vil sikkert indvende, at man da ikke kan konkurrere på musik - musik er noget, som skal forene os alle sammen og nydes i fællesskab. Ikke desto mindre har der gennem tiden været masser af konkurrencer indenfor musik - tænk bare på DM i Rock (!) eller på uddelingen af priser og legater indenfor den klassiske musik. Magasinet MusicRadar holder hvert år sammen med de guitarnørdede blade Total Guitar, Guitarist og Guitar Techniques en konkurrence, for de udpeger årets guitarist, og så er der også blevet plads til to øvrige kategorier - nemlig årets akustiske guitarist og årets unge guitarist. Her er et af de videoklip, som vinderen, Gabriel Cyr, på forhånd havde indsendt for at komme med i finalen


Men hvordan ender en musiker og guitarlærer fra Aarhus på scenen foran nogle af Storbritanniens mest kendte guitarister?

Forklaringen bunder i en situation, som de fleste af os (voksne mænd) kan relatere til: Han sad såmænd og kedede sig hjemme hos svigermor og fandt så på at sende nogle af sine kompositioner til bedømmelseskommitéen, som på konkurrencens indledende stadier bestod af stjernene Mark Tremonti, Joe Satriani og Paul Gilbert. Jeg går ikke ud fra, at nogen af dem kræver nærmere introduktion blandt guitarister, som læser denne klumme....

Kommitéen kunne lide, hvad de så og hørte, og efter flere runder og bedømmelser, blev Stig inviteret til at deltage i finalen foran et par hundrede gæster på UK Guitar Show! Dér spillede også den unge amerikaner Hunter Hallberg, som endte med at vinde Young Guitarist of the Year. Hans finalenummer kan du se her nedenfor


Desværre var det ikke Stig, der vand konkurrencen i år. Det gjorde jo altså finalisten fra Canada, Gabriel Cyr. I modsætning til de to andre finalister havde Stig valgt at spille uden akkompagnement, mens de to andre fremførte deres bidrag til finalen med brug af backingtracks. Stig var meget ydmyg og beæret over at have haft lejlighed til at være med i finalen, og han havde kun lovord til overs for sine to konkurrenter, som han også undervejs fik et rigtigt godt forhold til.

Under sin clinic på Copenhagen Guitar Show lod Stig sig også overtale til at spille det stykke, han selv havde valgt at spille i finalen i England. Her kan du nyde Stigs bidrag, som det lød på scenen til selve finalen d. 29. september 2018 på UK Guitar Show.


Links til Stig Trip

Hvis du gerne vil se mere til Stig, så kan du være heldig at finde ham på nettet. Han er desværre ikke blandt de mest aktive på hverken de sociale medier eller sin egen hjemmeside, men han er jo en voksen mand med job og familie, så jeg er sikker på, at han bruger sin energi andetsteds - og temmelig sikkert også på at spille guitar!

... Men her er alligevel et par links eller tre til hans egen hjemmeside, Stigs musikalske profil på Facebook og endelig kanalen på Youtube, hvor du kan se og høre mere af Stig Trips eget materiale!

Endelig er der jo også den mulighed straks at lukke din computer og give dig til at spille guitar i håb om engang at blive optaget på Det Jyske Musikkonservatorie, for så kan du nemlig opleve Stig som underviser dér!

Casper Esmann

Og som om én dansk finalist ikke var nok, så var der faktisk yderligere et dansk element i finalerne på UK Guitar Show i år. Danske Casper Esmann var nemlig også med i finalerne, hvor han deltog i kategorien Acoustic Guitarist of the Year 2018. Du kan nyde Caspers finalebidrag her