Spiller du også akustisk guitar?
Hvis svaret er "ja", så kender du sikkert også til nogle af de mekanismer, som vejret, årstiden og i særdeleshed luftfugtigheden udøver på dit instrument. Har du nogensinde tænkt over, at din guitar godt kan lyde lidt underligt med en større tendens til raslen i løbet af de kolde måneder i starten af året? Luftfugtigheden i dit hjem er nemlig ret afgørende for, hvordan din akustiske guitar opfører sig.
I vintermånederne - og især de koldeste af dem - trækker halsen på din guitar bagover, så strengene lettere kommer til at rasle mod båndene. Hvis du dårligt nok kan genkende din egen guitar i januar eller februar, så er du ikke alene. Kuren er at løsne din truss rod lidt, og det kan du se mere om nedenfor. Men dét er dog ikke mit egentlige ærinde i dag, hvor jeg gerne vil lære dig at sænke strengene.
Når du surfer rundt på nettet, kan du hurtigt støde på engelsksprogede hjemmesider eller videoer på Youtube.com, hvor der tales om guitarens "action". Du tænker måske: "Jamen, der er altid garanti for action, når jeg spiller guitar", og dét er jeg da ikke i tvivl om, at du har helt ret i!!!
... Men det er altså ikke dét, der menes... En guitars "action" er dens strengehøjde. Den måles helt specifikt som afstanden mellem det øverste af 12. bånd på halsen og op til strengen lige over båndet. Du kan se på billedet i venstre side af skærmen, hvor og hvordan man måler højden. Blot skal du være opmærksom på, at der oftest optræder to forskellige mål, fordi højden ikke skal være den samme i begge sider af halsen på grund af strengenes forskellige tykkelse.
I virkeligheden kan man måske også sige, at selve højden - sådan opgivet i millimeter - ikke i sig selv er særligt interessant. For det vigtigste er jo, hvordan guitaren er at spille på. Det praktiske ved at nå frem til et konkret tal er, at du har noget at stræbe efter, hvis du gerne vil have samme højde på alle dine instrumenter, ligesom du også vil have mulighed for at opnå præcis den højde, som fabrikanten anbefaler.
Men for at gøre det endnu mere forvirrende, så kan amerikanerne godt finde på at måle deres strengehøjde eller "action" i 64-dele af en tomme. I Europa foretrækker vi at holde vores mål i millimeter, men hvis du er tvivl om noget, så kan det godt betale sig at spørge gode, gamle "Dr. Google" om en konvertering af målet til millimeter.
Her viser Gibsons "master luthier", Jim DeCola, hvordan du sænker højden på dine strenge. Vi kender jo Jim de Cola fra tidligere indlæg på disse sider, og denne gang viser det sig, at han selvfølgelig også har forstand på akustiske guitarer. Her kan du se, hvordan Jim og hans kolleger på Gibson justerer guitarer.
Husk, at når du sliber eller filer på sadlen, må du ikke komme længere, end at linien fra din blyant stadig er synlig, når du er færdig! Vær i øvrigt opmærksom på Jims fine råd om at sætte en capo på guitarens første bånd, så stregene holdes på plads under operationen. Og jeg kunne blive ved... Der er mange gode råd i videoen, så der er fuld valuta for din tid.
... Men til slut er vi nødt til at bringe en lille men udtrykkelig advarsel: Indgrebet her kan ikke gøres om!!!
Derfor er det utroligt vigtigt, at du hører godt efter allerede i starten af Jims gennemgang og sørger for, at din guitar er ordentligt justeret, før du går i gang med at file sadlen ned, og at du kun tager en lille smule ad gangen. Hvis du er kommet til at tage for meget af, bliver du nødt til at købe en ny saddel, men dét er heldigvis heller ikke nogen stor investering. Nogle guitarister vælger faktisk at have to sadler liggende, og så skifter de bare mellem en høj om vinteren og en lav(ere) om sommeren.
Som lovet i indledningen, er vi nødt til lige at komme en tur omkring det med at justere halsen på din guitar, for dét skal jo være i orden, før du giver dig til at slibe sadlen ned. Her er en lidt ældre video med samme Jim DeCola, hvor han gennemgår proceduren for justering af halsen.
Det lyder måske som en svær og omfattende opgave, men jeg lover dig, at det slet ikke er så svært, når først du kommer i gang!
Der er rift om varerne for tiden... Du har sikkert hørt om Covid-19 eller containerskibet Ever Given, som satte sig på tværs i Suez-kanalen... De to hændelsesforløb har i forening betydet, at forsyningssituationen i den vestlige verden er lettere udfordret for tiden, men dét ved du sikkert allerede. Derfor er det også utroligt vigtigt, at hvis du finder en Gibson på lager, så skynd dig at købe den!
Du finder vores akustiske guitarer fra Gibson ved at klikke på den fine Gibson Songwriter til højre for denne tekst.
Hvis du mere er til hvinende el-guitar eller tunge power-akkorder, så finder du vores udvalg af dem fra Gibson ved at klikke her.
Er du mere eventyrlysten, så har vi altid et godt tilbud på én af de dansk designede Santanaer til dig! Du finder dem ved at klikke her. Santana er et dansk mærke, som går mange år tilbage, men som nu er tilbage i en frisk udgave og med nye features.