Synes du også, at det er svært og tidskrævende at lære at læse noder? Så fortvivl ikke! En verden ligger åben for dig, så snart du har læst dette indlæg om, hvordan du kan lære at læse guitar-tabs. Tabs – eller tabulatur – er et slags system, der viser placeringen af fingrene på instrumentet. Det lyder måske lidt tørt, men er heldigvis hverken kedeligt eller svært at lære, og så snart du har knækket koden, kan du pludselig spille alverdens sange og melodier på din guitar.
Når først du kommer i gang, er det let og logisk at gå til, og så svømmer internettet med gratis guitar-tabs, som bare venter på dig. Hvis du gerne vil se, hvilke sange du kan lære ved at afkode tabs, kan du hurtigt danne dig et overblik på fx Ultimate Guitar, hvor der gemmer sig over 1 mio. sange, der bare venter på dig.
Før vi fører dig gennem vores trin-for-trin-guide til at lære at læse guitar-tabs, er det vigtigt, at du har et indgående kendskab til din guitar og delene, som den består af. Derfor anbefaler vi, at du først læser vores blogindlæg om guitardelenes og guitarstrengenes navne, så du er ordentligt klædt på.
Når du skal spille guitar, skal dine fingre have fat i selve gribebrættet, hvor du laver dine greb og frembringer de toner, du gerne vil høre, når du slår strengene an. Tabs er udarbejdet således, at hvis du lægger din guitar fladt ned i dit skød, så hele guitarens krop og strenge er vandrette i forhold til, vil du få det perfekte overblik.
Som du kan se, betegner hver lodret streg i tabulaturen hver guitarstreng, hvor den streg længst til venstre er det samme som den tykke E-streng. De vandrette linjer bruges derimod til at vise, hvilke bånd du skal placere dine fingre på, og det er vigtigt at huske, at du skal sætte dine fingre mellem båndene og ikke direkte på. Det her er blot en hurtig måde at forstå, hvordan guitar-tabs fungerer, og du skal selvfølgelig ikke spille på din guitar, mens den ligger ned. Dog er der nogle guitarister, så som den afdøde Jeff Healey, der spillede sin guitar således på grund af sit manglende syn. Nedenfor kan du se ham spille sin guitar liggende til Montreux Jazz Festival i Schweiz i 1999.
Det er meget vigtigt, at du i øvrigt er opmærksom på, at der findes guitar-tabs i mange forskellige udgaver. I sin mest korrekte form vil du se tabulaturen under en linje med almindelige noder, og nogle gange skal du læse dine tabs i sammenhæng med noderne, da nodeværdierne (tonernes længde) kun fremgår i selve noderne.
I andre tilfælde kan du finde en lidt mere rå udgave, hvor tabulaturen indeholder tal, bogstaver og tegn. For eksempel indgår der ofte en hel del bindestreger, som bruges til at illustrere de enkelte strenge. Du kan se sådan et eksempel på Ultimate Guitars tabs for introen til sangen “Sweet Child O’ Mine” af Guns N’ Roses. Denne form for tabs bruges oftest, når der er masser af fingerspil involveret, da du hurtigt kan se, hvilken streng på hvilket bånd du skal slå.
Du kender sikkert allerede til nogle grundlæggende akkorder, men lad os kigge på, hvordan de ser ud i tabulatur.
Nedenfor ser du nogle af de mest almindelige akkorder, som de ser ud i tabulatur. Der er tale om akkorderne A, D, E og G, og du kan se, at der er markeret, hvor dine fingre skal placeres – både i forhold til, hvilken streng det er, men også hvilket bånd. Ofte vil du også se et lille ‘x’ over en af de lodrette linjer, og dette betyder blot, at når du slår denne streng an, skal du kun holde din finger på strengen uden at trykke den ned. Dermed får du en blød, afdæmpet lyd.
Med disse fire akkorder kan du allerede spille den gamle klassiker “Wild Thing” af The Troggs.
Hvis du sidder med en følelse af, at vi har glemt noget, så har du selvfølgelig ret. For at gøre det så nemt som muligt, har vi undladt en hel del information, der somme tider fremgår af tabulaturer, som du kan finde på nettet eller i bøger. Nogle gange kan du også fx læse, hvilken finger du skal bruge, hvilken hånd, og endda hvilken retning du skal slå strengen an med dit plekter, hvis du bruger sådan et. Heldigvis kan alt dette vente, indtil du føler dig komfortabel med de enkle standard-akkorder.
Hvis du vil have den helt store gennemgang, kan vi anbefale MusicRadars store gennemgang. Deres guide kommer langt omkring og er perfekt, hvis du ønsker at lære alt om tremolo picking, dive-bombs og meget andet godt.
Hvis du vil tilføje lidt liv i dit guitarspil, nu du ved alt det grundlæggende om guitar-tabs, er det en god idé at bevæge sig videre til andre grundlæggende koncepter indenfor tabulaturer – nemlig slåteknikker.
Skal du spille hurtigt, eller ønsker at tilføje ekstra flair til dine toner, er det hurtigt og nemt at starte med at lære en hammer-on. Det er den teknik, hvor du ikke slår en ekstra tone an, men i stedet fremkalder lyden ved at ""hamre"" fingeren ned på strengen hårdt nok til, at den laver en tone. Du kan starte med at sætte en finger på G-strengen på fx. 5. bånd og slå den an; imens strengen stadig laver lyd, kan du hamre din finger på G-strengen på 6. bånd. Du vil tydeligt høre en forskel!
En anden meget velkendt teknik er den såkaldte pull-off, som nogle også kalder for en flick-off. Det er den omvendte version af en hammer-on, så du laver en tone ved at “trække” din finger af en streng i en let skrabende bevægelse. For at øve denne teknik kan du fx bruge den tynde E-streng at øve dig på ved at placere en finger på 2., 3., 4. og 5. bånd. Spil G-strengen på 2. bånd og mens tonen kører, skal du trække din lillefinger hen over den samme streng på 5. bånd.
Hvis du gerne vil se og høre, hvordan en velsignelse af hammer-ons og pull-offs lyder, bliver du nødt til at se musikvideoen for AC/DC’s klassiske “Thunderstruck”. I videoen kan du tydeligt se lead-guitaristen Angus Young spille indledningen, som udelukkende består af hammer-ons og pull-offs.
Hvis du har en elektrisk guitar, er det også oplagt at lære bends, som er en teknik, hvor du slår en streng an og “bøjer” den opad eller nedad, så du får en fluktuering i tonehøjden. I starten af din rejse mod at blive en guitar-helt vil du tit møde det følgende tegn, som betegner en bend:
På tabulaturen kan du se, hvilken streng du skal slå og bøje. Du vil også ofte lægge mærke til, at du kan bende tonen en hel eller en halv tone. I blues-genren vil der også være såkaldte quarter tone bends. Her skal du kun bøje strengen en kvart tone, så den frembringer en tone, som ligger midt imellem det bånd, du har sat fingeren på og det næste – i opadgående retning.
Du kan også sagtens lave bends på din akustiske guitar, men det er meget hårdere på grund af dens strenge.
En fin måde at vise til dit publikumr, at du kan lidt mere, er ved at tilføje en lille vibrato til dit guitarspil. En vibrato er enkel: Du vibrerer tonen med bittesmå bevægelser i hånden, der får strengen til at “ryste” op og ned. Det er meget forskelligt, hvordan guitarister vælger at ryste strengene både i forhold til hastighed og udsving, og det er derfor en af de mere personlige teknikker. Vibratoen er endda så personlig, at man ofte kan genkende en guitarist blot ved at lytte til en frase eller to. En af de helt store stjerner, der elskede at inkorporere vibratoer i sit guitarspil, er den afdøde blues-legende B.B. King. I klippet nedenfor kan se en live-optræden med nummeret “The Thrill Is Gone” fra Montreux Jazz Festival. Læg mærke til, hvordan han ryster hele venstre hånd i store bevægelser for at vibrere tonen.
Du vil også tit støde på en hurtig version af en arpeggieret akkord. Udtrykket dækker over bevægelsen, hvor man slår en akkord an i en lidt langsommere bevægelse, så man kan nå (i et vist omfang) at høre de enkelte toner – i form af strengene – i akkorden. Tabulaturen viser det som en slingrende linje med en pil i toppen, som du kan se det herunder:
Nu hvor vi har styr på det grundlæggende, så lad os tage et kig på en lille melodi, som er velegnet til alle begyndere, nemlig den engelske fødselsdagssang “Happy Birthday”. Læg især mærke til, at du får god lejlighed til at øve din vibrato undervejs og husk, at du ikke skal spille de sidste to toner.
Det var da ikke så svært, vel?
Nu har du fået en god start på rejsen mod at mestre guitar-tabs, og verdenen af musik ligger åben for dig. Husk, at det ikke handler om at blive færdig med at øve alt, men om at nyde rejsen, udforske musikken og udvikle dine færdigheder. Jo mere du øver, desto bedre bliver du, og før du ved af det, vil du kunne spille dine yndlingssange og skabe din egen musik.
Du kan blandt andet finde alle vores nodebøger her.
Så hvad venter du på? Hiv fat i din guitar, begynd at udforske tabs og lad musikken føre dig på din musikalske rejse. Og husk, vi er altid her for at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning. Så tøv ikke med at kontakte os via live-chat eller telefonisk support, hvis du har brug for hjælp.
Gå ud og lad dine toner fylde verden og del din musik med andre. Musik er en gave, der kan bringe glæde og forbinde mennesker. Så lad os sammen skabe smukke akkorder og uforglemmelige melodier. Fortsæt din rejse og lad musikken guide dig!