En god forklaring

Er det for svært eller tidskrævende at lære noder? Fortvivl ikke, for verden ligger åben for dig, når du med et minimum af tid og energi har læst denne artikel!

Tabulatur er ifølge ordbogen "et system, der viser placeringen af fingrene på instrumentet". Det lyder lidt tørt, men er heldigvis hverken kedeligt eller svært at lære, og så kan du pludselig spille alverdens sange og melodier på din guitar eller bas! Når først, du kommer i gang, er det let og logisk at gå til, og som nævnt svømmer Internettet over med gratis glæder, som bare venter på dig.

Du bestemmer jo heldigvis selv, hvor meget du gør ud af det, og det vil altid være en god idé at have mulighed for at høre den sang, du arbejder på. Systemet med tabulatur gemmer også på nodeværdier - altså hvor lange tonerne skal være. Men du kan let springe dén del over - især hvis det er en sang, du kender godt. Dét håber jeg for eksempel er tilfældet med dén lille strofe, jeg gerne vil lære dig længere nede i denne artikel!?

Hvis du gerne vil se, hvad du kan få ud af at lære tabs, så tag for eksempel et kig på siden Ultimate Guitar på Internettet, hvor der stort set ikke er dén sang, du ikke kan lære. Dog er siden international og engelsksproget, så der er indtil videre kun et sparsomt udvalg af skandinaviske sange. Du finder den ved at klikke her, og linket åbner i et nyt vindue.

Lær at læse tabs

Hvis du ikke kender systemet i forvejen, vil du næsten ikke kunne tro på, hvor let det er at gå til!

Her ser du halsen fra en guitar - det er dér, du sætter dine små fedtede fingre for at få den til at frembringe de toner, du gerne vil høre, når du slår strengene an...

Forestil dig så, at du lægger guitaren fladt ned i dit skød, så guitarens krop og strengene er vandrette, og du kigger "ned" på dem. Så er du allerede godt igang! Til at starte med, har du kun brug for én enkelt oplysning derudover - nemlig at "metalstrimlerne" på halsen hedder guitarens "bånd", og at det er dem, der bestemmer, hvor lys og mørk tonen bliver, når du sætter en finger - ikke PÅ men MELLEM båndene! Men den slags ved du sikkert allerede.

... Og så ved du selvfølgelig også, at båndene har numre.. Man taler for eksempel om "første bånd", som du bruger, når du sætter fingeren på én eller flere strenge mellem "topsadlen" (den lyse strimmel lige under guitarens hoved) og det nærmeste bånd på halsen. Det er dér, hvor der er det største mellemrum til næste bånd, mens afstanden bliver stadig kortere og tonerne lysere, jo længere vi kommer op ad halsen. Hvis du er helt ny på guitaren, så fat mod! Du lærer lynhurtigt at huske, at punktet med de to prikker er tolvte bånd, og hvor de øvrige bånd ligger i forhold til dét! Alt skal nok blive godt!

Vigtig note: Du skal selvfølgelig ikke spille på guitaren, mens den ligger ned. Men du skal vide, at tabulaturen er skrevet, som når du betragter dit instrument fra denne vinkel. Men når vi nu alligevel er inde på det, så lad os nyde en sang med afdøde Jeff Healey, som på grund af sit manglende syn fandt det mest naturligt at spille på dén måde. Her er han med sit eget band på den berømte jazzfestival i Montreux, Schweiz i en optagelse fra 1999.

 

 

Han var da fantastisk, ikke? Desværre gik han bort allerede som 41-årig d. 2. marts 2008.

Nå, men tilbage til emnet! Her er et eksempel på et par simple toner i "tab".

Forskellige tabs

Vær i øvrigt opmærksom på, at du kan finde tabs i mange forskellige udgaver. I sin reneste og mest korrekte form vil du se tabulaturen under en linie med "almindelige" noder - og somme tider skal de læses i sammenhæng, fordi du kan komme ud for, at "nodeværdierne" (tonernes længde) kun fremgår af den øverste linie med noderne - og altså ikke af tabulaturen.

I andre tilfælde kan du møde en lidt mere "rå" udgave, hvor tabulaturen er "håndbygget" med almindelige tal, bogstaver og tegn - for eksempel indgår der ofte en hel del bindestreger, som bruges til at illustrere de enkelte strenge. Du kan se et eksempel på sådan en opbygning ved at klikke her (åbner i nyt vindue) - forvirrende ikke sandt?

Avancerede tabs

Jamen, Allan.. Glemmer du ikke noget?

Hvis du sidder med dén følelse, så lad os lige slå fast, at her handler det om at komme ordentligt i gang, så jo - jeg udelader en hel del information, som somme tider fremgår af tabulaturen, du kan finde på nettet eller i bøger. Tabulatur rummer også til tider information om, hvilken finger du skal bruge på henholdvis den ene eller og den anden hånd og hvilken retning, du skal slå strengen an med dit plekter, hvis du bruger sådan ét. Formålet her er imidlertid blot at få dig godt i gang, så jeg har valgt at udelade en del information. Hvis du vil have den helt store gennemgang, kan jeg anbefale MusicRadars store gennemgang, som du finder ved at klikke her. Dér kommer man langt omkring, og du kan lære om tremolo picking, dive-bombs og meget andet godt... Se for eksempel MusicRadars billede af en "wammy bend" herude til venstre, som viser, at du skal bende tonen C både op og ned ved hjælp af din tremolo-arm - noget som i øvrigt kræver et godt toneøre.

Nå, men vi skal videre med vores lille projekt med at få dig gjort selvkørende indenfor tabs

Start her!

Som vi var inde på lidt længere oppe i teksten, så symboliserer hver "streg" en streng, og tallene er de bånd på guitarens hals, hvor du skal sætte fingrene. Du kender sikkert allerede til nogle grundlæggende akkorder, men lad os kigge på, hvordan de ser ud i tabulatur. Bær over med min kluntede streg og nyd i stedet, at du får en helt eksklusiv og "håndbygget" indføring i emnet.... Helt, helt gratis...

Til højre ser du nogle af de mest almindelige akkorder, som de ser ud i tabulatur. Der er tale om akkorderne A, D og E, som du sikkert allerede kender, men hvis ikke du gør, så er "lige nu" et rigtigt godt tidspunkt at lære dem på. Normalt kan du regne med, at hvis der ikke står noget tal på en "streng", er det fordi, du ikke skal slå den an. For pædagogikkens skyld har jeg her markeret strengene, som ikke skal slås an med et X. Jeg kan næsten ikke være bekendt at forvirre dig yderligere, men jeg er nok nødt til at nævne, at normalt når du møder sådan et "X", så betyder det, at strengen skal slås an, mens du lægger venstre hånd løst over den, så den ikke giver en egentlig tone, men nærmere en tromme-lyd.

Hvis du kombinerer de tre akkorder, kan du allerede spille omvædet til den gamle klassiker "Wild Thing"!

Hammer-ons, bends og mere af det gode

Hvis dit spil skal have liv, så er du nødt til også at forholde dig til et par andre, grundlæggende koncepter indenfor tabulatur (og guitarisme i det hele taget).

"Hammer-on" er den teknik, hvor du ikke slår tonen an, men i stedet fremkalder lyden ved at "hamre" fingeren ned på strengen hårdt nok til, at den laver en tone.

"Pull-off" er den omvendte version af samme teknik, sådan at du laver en tone ved at "trække" fingeren af stregen i en let skrabende bevægelse. Du kan se herude til venstre for teksten, hvordan de to teknikker ser ud i tabulatur på 5. og 7. bånd af G-strengen - to toner, som du med fordel kan bruge over en blues i A eller en Amol akkord, men dét er en helt anden historie...

Hvis du gerne vil vide, hvordan en velsignelse af hammer-ons og pull-offs lyder, så lad os lige tage et klassisk stykke med AC/DC. Dét, som leadguitaristen Angus Young spiller i indledningen består udelukkende af hammer-ons og pull-offs, og det ser man ret tydeligt, når han står med højre arm i vejret, mens han spiller!

 

 

"Bends" er når du slår strengen an og "bøjer" tonen opad. Som begynder vil du tit møde sådan en lille fyr, som du ser ude til højre. Dér viser jeg, at du skal slå strengen (i dette tilfælde G) an med fingeren på syvende bånd (tonen D) og derefter skubbe eller trække i strengen, så lyden bliver en hel tone højere. Dét svarer til, hvis du i stedet havde sat fingeren på 9. bånd. Der kan også stå "1/2" - i så fald er det naturligvis en halv tone, du skal bende. Dét varer til, at du i stedet havde sat fingeren på 8. bånd.

I blues vil du tit møde noget, der hedder "quarter tone bends" - altså at du skal bøje strengen en kvart tone, så den frembringer en tone, som ligger midt imellem det bånd, du har sat fingeren på og det næste - i opadgående retning. Spiller du blues i A, vil du oftest starte med at bøje tonen C på G-strengens 5. bånd en kvart tone op den lyd, som du ville have opnået, hvis du i stedet satte fingeren på 6. bånd - uden dog at bøje den helt så langt. Du kan se ude til venstre, hvordan sådan et bend ser ud.

Nu tilhører jeg den skole af guitarister, som mener, at du skal benytte enhver lejlighed til (med måde) at præsentere din lytter for en lille vibrato. Du vibrerer tonen ved i bittesmå bevægelser at "ryste" strengen op og ned. Det er meget, meget forskelligt, hvordan guitarister vælger at gøre det med hensyn til bevægelsens hastighed og udsving, og vibratoen er én af de mest personlige teknikker, som i nogle tilfælde endog kan få dig til at genkende en guitarist - blot ved at lytte til en frase eller to. Én af de helt store stjerne på dén konto er den afdøde blues-legende, BB King, som du her kan studere nærmere på en live-optagelse af hans nok mest kendte nummer - "The Thrill Is Gone" fra Montreux. Jeg så ham i øvrigt selv på dén verdensturné, som optagelsen stammer fra... SÅ gammel er jeg...

 

 

Læg mærke til, hvordan han ryster hele venstre hånd i store bevægelser for at vibrere tonen! En vibrato vises som en vandret "slingrende" linie - du kan se en hel masse af dem her nedenfor, når jeg præsenterer dig for en lille melodi!

Du vil også tit støde på en lidt hurtig version af en "arpeggieret akkord". Dét meget fine udtryk dækker over, at du slår en akkord an i en lidt langsommere bevægelse, så man kan nå (i et vist omgang) at høre de enkelte toner - i form af strengene - i akkorden. Tabulaturen viser det som en slingrende linie med en pil i toppen, som du kan se det herude til venstre, hvor det er en G-dur akkord, det går ud over.

Tabs til en lille melodi

Nu, hvor vi har styr på det grundlæggende, så lad os tage et kig på en lille melodi, som er velegnet til os begyndere. Her spiller vi melodien til "Happy Birthday", som jeg går ud fra, at de fleste kender, og dermed er vi ikke bundet af nodeværdierne for så vidt angår længden af de enkelte toner. Tilfældigvis er det også dén melodi, som den engelske premierminister, Boris Johnson, har bedt sine borgere om at nynne to gange for sig selv, mens de vasker hænderne grundigt for at være med til at bekæmpe Coronavirusens spredning.

Nyd den her nedenfor i din helt egen version, og læg mærke til, at du får god lejlighed til at øve din vibrato undervejs.... Vær lige opmærksom på, at du ikke skal spille de sidste to toner... Det er dér, hvor der står 16. bånd helt ude til højre... Dér skal man aldrig bevæge sig hen...

 

 

Dét var da ikke så svært, vel?

Så nu er du faktisk allerede godt kørende og klædt på til at fortsætte din musikalske uddannelse ved selvstudie. Og når dét så er sagt, så husk at komme ud og spille med andre, når truslen fra Covid-19 engang har lagt sig igen! Der findes ingen erstatning for at øve dig, men til gengæld er dét at spille sammen med andre musikere vel ét eller andet sted udtryk for den højeste mening med musikken!!

Når du har lært tabs

HELT udlært er der vel ingen af os, der nogensinde bliver, og du skal ikke være bange for at øve dig. Husk også, at musik er en rejse uden mål, fordi din øvning og i det hele taget al den tid, du bruger på din musik udgør målet i sig selv!

Du bør bladre en tur igennem DanGuitar.dk's udvalg af nodebøger og tabs, som du finder ved at klikke lige her!

Og hvis du er fast læser af denne blog, så har du også i et tidligere afsnit læst om Rick Beatos gennemgang af Oasis' sang "Don't Look Back In Anger". Hvis dén blog har vækket din interesse, så kan jeg anbefale bogen med tabs fra albummet "What's The Story, Morning Glory", som du finder ved at klikke på billedet af dens cover herude til venstre. Albummet er en udødelig klassiker, som du bør høre og spille selv - NU!

... OG hvis du har klaret dig hele vejen til slutningen af denne artikel, så har jeg en lille gave i form af dét, som min matematiklærer i skolen kaldte "repetition"... Her kan du få en hurtig gentagelse af lærdommen om tabs - denne gang med Justin, som er en meget aktiv underviser på Youtube.com. Se med her nedenfor og tag eventuelt et kig på Justins kanals, som du finder ved at klikke her. Justin har mere end en million abonnenter, og der er næsten ikke dét, han ikke kan lære dig - og det gælder også nogle af de mest kendte sange i Verden! Men her er det altså tabs, han gerne vil fortælle om

 

 

Rigtigt god fornøjelse på din musikalske rejse!

Husk, at du altid kan kontakte os via vores live-chat eller telefonisk support, hvis der er noget, vi kan hjælpe dig med!