Paul Reed Smith

PRS er kendt som "det tredje" af de store amerikanske guitarmærker. Du kan jo se, om du kan komme i tanker om, hvem de to største er - men det ene starter med F og det andet med G og der er seks bogstaver i hvert af de to andre navne, jeg tænker på...

Stifteren af PRS, Paul Reed Smith, har karakteristisk lagt initialer til, da han valgte navnet på mærket. Paul har selv startet og udviklet mærket - helt tilbage til hans tid i college i 1970'erne hvor han begyndte at bygge guitarer. Det store gennembrud kom, da legenden Carlos Santana begyndte at spille på PRS. PRS er kendetegnet ved Paul og hans markante idéer til, hvordan man laver den perfekte guitar. Det er et emne, som optager ham ganske meget, og som han også har leveret én af de berømte TED Talks om


Paul Reed Smith er i øvrigt på alder med en gennemsnitlig, skandivavisk bedstefar, og han har formået at samle nogle af den moderne musiks mest progressive og krævende kunstnere under sit brand. Blot for at nævne én, så har smørtenoren og mega-guitaristen John Mayer i år fået udgivet sin PRS Guitar - kaldet "Silver Sky". Derudover tæller mærket virtuoser som Carlos Santana, Mark Tremonti, Mark Holcomb og australske Orianthi, som du kan se en smagsprøve på her nedenfor


Firmaet er stiftet i 1985 og er kun gået fremad sidan da. I 00'erne lå man i retssag med Gibson, som mente at PRS's single cut guitarer var lidt for tæt på Gibsons Les Paul, men PRS vandt sagen i ved en appeldomstol og er siden fortsat med at udvikle sit bud på, hvordan en single cut guitar skal lyde og se ud. Det er dén, som PRS kalder for en 245, fordi guitaren er udstyret med en mensur på 24,5 tommer. Et andet bud på en single cut er guitaristen Zach Myers' signaturmodel fra PRS - en fantastisk guitar, som du kan checke ud ved at trykke her! På den måde har Paul Reed Smith i det hele taget en "ting" med tal: Firmaets meget roste 85/15 pickupper er udviklet i 1985 og forbedret/moderniseret i 2015, og sådan har man flere finurlige tal, der går igen hos PRS.

"Rules of Tone"

Som et eksempel på, hvordan PRS griber problemet an, når de stræber efter at skabe den perfekte guitar, kan vi nævne Pauls hemmelige dokument "The Rules of Tone". Paul Reed Smith selv har efterhånden nævnt det flere gange - også under clinics og på seminarer i forskellige sammenhænge, men i nogle år var det angiveligt en hemmelighed, at dokumentet overhovedet fandtes. Paul har selv forfattet teksten, som er en samling af 21 gyldne principper for, hvordan man konstruerer den perfekte guitar med den helt rigtige lyd og egenskaber i form af sustain, tuning, elektronik og alle mulige andre komponenter, som indgår i et godt instrument.

Her fortæller han lidt om det i første del af tre videoer fra et samtale-interview med en medarbejder. Du kan let finde de andre afsnit ved at trykke her!


Som Paul Reed Smith selv fortæller det, er "The Rules of Tone" en samling af 21 principper som - hvis man efterlever dem - i sidste ende fører til en "magical guitar". Indholdet af de 21 råd ligger til grund for mange af de ændringer, som firmaet med ujævne mellemrum introducerer i sin produktlinie, og som for nogles vedkommende med årene bliver til den eneste rigtige måde at gøre tingene på - også hos konkurrenterne. Det handler om både materialevalg som for eksempel det metal, man bruger til guitarens bånd - men også om konstruktionsprincipper. PRS omtaler "The Rules of Tone" som noget magisk og hemmeligt, som man meget gerne vil holde for sig selv, og som heller ikke alle i guitarbranchen har reageret lige positivt på, fordi nogle guitarister eller skribenter for nogle af de store guitarblade ikke er enige i Pauls konklusioner. Se og hør selv mere, når Paul Reed Smith forklarer om det i klippene ovenfor.

Som et lille kuriosom kan det i øvrigt nævnes, at PRS' elguitarer for størstedelens vedkommende har en mensur (skalalængde) på 25 amerikanske tommer. Dermed lægger PRS sig et sted mellem sine største konkurrenter, og man mener selv, at en længde på 25 tommer giver den perfekte balance mellem tone, attack og sustain, mens man samtidig opnår, at guitaren er så behagelig som muligt at spille på! 

PRS SE

Indtil år 2000 var alle Paul Reed Smiths guitarer bygget i USA - og som sådan ret dyre. Det ændrede sig imidlertid, da PRS valgte at lancere sin SE serie, som består af koreansk byggede kvalitetsinstrumenter, som kan markedsføres til en væsentligt lavere pris end de amerikanske modeller. Du kan få de klassiske PRS modeller i form af Custom 22 og Custom 24 i SE udgaver, ligesom nogle af de mest kendte signaturguitarer også laves i en SE udgave som for eksempel Zach Myers, Mark Holdcomb, Carlos Santana og Mark Tremonti.

SE serien er bygget af World Musical Instrument Co., som nok er Koreas mest kendte leverandør af asiastiske kvalitetsguitarer. WMI bygger guitarer og dele til mange af de mest kendte mærker i verden og er som nævnt kendt for at levere kvalitet. I PRS' tilfælde har man ad flere omgange ændret modellerne og bragt dem stadig tættere på de tilsvarende amerikanske guitarer. Indenfor de sidste par år har PRS simpelthen gjordt det, at man har sendt nogle af firmaets bedste guitarer til Korea med instruks om at kopiere dem bedst muligt - altså på den fede måde - for det er nemlig stadig en PRS guitar, du får!

I SE'erne har man indlagt de kendte features som for eksempel de ikoniske fugleindlæg i gribebrættet, PRS' tremolosystem og i vidt omfang også et tykt lag ahorn på guitarens dæk. Her er det en SE Custom 22, du kan forlyste dine øjne med - og klik endelig på billedet, hvis du vil vide mere!

Du finder vores øvrige udvalg af de underskønne PRS modeller ved at klikke her! Og skynd dig, før jeg køber dem alle sammen selv...

PRS Angelus og Tonare

... Og som om det ikke var nok, kan du også få nogle virkeligt dejlige, akustiske guitarer i PRS' SE serie. PRS's Angelus og Tonare har høstet anmelderroser og begejstrede kunder over hele verden, og så er følger der en solid hardcase med, når du køber dit eksemplar!

Du finder DanGuitars udvalg i akustiske PRS guitarer ved at klikke her!