Vi gør det alle sammen... Eller vi har i det mindste alle gjort det på ét eller andet tidspunkt i vores musikalske tilværelser og karrierer... Øvet os... Nogle er holdt op igen og nyder nu blot at spille dét, de kan i forvejen. Andre af os stræber stadig efter at nå højere og udvikle vores færdigheder. Eller måske kæmper vi blot hårdt for ikke at glemme de færdigheder, vi har tilkæmpet os med blod, sved og tårer?
Den tidligere rockstjerne og sangskriver fra bandet "Whitesnake", Bernie Marsden på 71 år, har i et interview udtrykt, at han ikke øver sig længere - men at han spiller hver dag. Men Bernie Marsden og hans Gibson Les Paul fra 1959 kaldet "The Beast" har også nået mere, end nogen af os andre ville turde drømme om. Tilnavnet "The Beast" skyldes, at guitarens pickupper har et lidt højere output, end man sædvanligvis ville forvente af en Gibson fra årgangene omkring 1959, hvor de mest eftertragtede eksemplarer er fra. Selvom 1980'erne var et grimt årti, så lad os alligevel lige hilse på Whitesnake og Bernie Marsden i den originale musikvideo fra 1982
Hvis du holdt udkig efter "The Beast" må vi desværre skuffe dig, for Bernie Marsden spiller på en hvid Stratocaster i videoen. Til gengæld kan du se et mere nutidigt billede af dem til højre for disse linier, og det fornægter sig ikke, at de begge er blevet ældre.
For mit eget vedkommende har jeg den svaghed, at jeg er "genrekonfus" og ikke kan bestemme mig imellem at spille jazz-standards, opgive alt andet for "the blues" eller udvikle den hårdere del af mit rytme-repertoire for at blive en ny James Headfield fra Metallica. Resultatet af dén form for ubestemmelighed er naturligvis, at man (dvs. jeg) aldrig bliver rigtigt god til noget som helst...
I stedet er det en god vane at fokusere indsatsen og øve på nogle få ting gennem en længere periode. Det behøver ikke at handle om genren eller instrumentet, du spiller, for måske har du både lyst til og behov for at spille flere numre i 3/4-takt? Det kan også være, at du har brug for at fokusere på ét instrument i stedet for at ville kunne udfylde samtlige pladser i bandet? Er du trommeslager, kan det naturligvis også være, at det handler om 16.-dele på hi-hatten, som du gerne vil være bedre til for at blive den nye trommeslager i U2 og spille "Sunday, Bloody Sunday" helt perfekt.
Prøv for en periode at samle din indsats om et mere afgrænset område af musikken. Youtube-underviseren Brian fra ActiveMelody.com har for nylig udtrykt det med ordene "stop trying to drink from det fire hose" - altså lad være med at drikke fra brandslangen. Dét kan du høre ham fortælle mere om her
Ja, vi ved godt, at det lyder dumt... Men for at øge fokus på selve det at øve sig, er det en rigtigt god idé at notere nogle ting ned for dig selv. Først og fremmest skal du sikre, at du rent faktisk får øvet dig, så prøv at sætte "øvelse" ind i kalenderen, så du ved, at torsdag kl. 19:30 skal du koncentrere dig om blues-licks med et islæt af den doriske skala i G... For eksempel...
Strategien vil øge dit fokus på, at du skal øve og have noget ud af dét - i modsætning til bare at nulre rundt på dit instrument. Og når først øvningen står i kalenderen, er det også lettere at få sat tiden af til at gøre det!
... Og nu vi er ved det med at skrive noget ned: Hvis du er meget seriøs, er det en god idé at skrive en øve-journal, så du kan holde styr på, hvad du øver, og hvor langt du er kommet. Rådet er let nok at give videre, men det kommer altså også fra en flyvsk og utroværdig blogger. Jeg har nemlig selv for længe siden truffet det valg, at det skal være sjovt at øve mig, og planer og anden form for journalisering ligger i min egen verden så langt fra begrebet "sjovt", at her står jeg af! Dét gider jeg simpelthen ikke!
Men hvis du selv synes, at det er et nyttigt værktøj til at nå de resultater, du tragter efter, så har du fuldstændig ret, og jeg er glad på dine vegne!
Musik er et sprog, og sprog skal tales for at blive bedre.
Det er let at blive fanget ind af edderkoppens spind og øve videre hjemme på værelset, mens man venter på "den perfekte dag", hvor et veloplagt publikum går op i en højere enhed med de evner, du har opøvet i din solitude. Men gæt med her: Det sker aldrig!
Du er nødt til at komme ud blandt andre mennesker, musikere og publikum for at udvikle dig. Du vil blive overrasket over, hvor meget du lærer blot ved at kaste dig ud i det sammen med andre musikere, ligegyldigt om du er til jam-aften, eller om du spiller i band. Du lærer simpelthen bedre i selskab med andre, og bare dét, at du har det sjovt og trives i musikalske situationer er rigtigt godt for indlæringen. Nyere forskning viser endda, at angsten for at fejle - det vil jo i vores tilfælde sige "at spille forkert" - er utroligt fremmende for vores indlæring som musikere.
Du ved sikkert godt, at du skal øve licks, akkorder og hele sange rigtigt mange gange, før de er lagret i din hukommelse og motoriske reflekser... Men du er sikkert ikke helt klar over, hvor mange gange der skal til...
Et gammelt ordsprog lyder, at "amatører øver sig, til de kan kan spille det rigtigt, mens professionelle øver sig, til de ikke kan spille de forkert!"
Omfavn gentagelsen og gør den til et princip, for den er et vigtigt værktøj, når du skal gøre musikken til din egen. Tag princippet til dig, og øv dig på tingene, til du kan spille dem i søvne, og når du dertil, så øv dig noget mere!
... Og man kan jo lige så godt kombinere det nyttige med det behagelige, så på DanGuitar.dk anbefaler vi, at du øver dig sammen med en metronom eller måske ligefrem en trommemaskine, som gør det lige en tand mere inspirerende at øve alle de nødvendige gentagelser.
Et mærke som kinesiske Valeton har gjort det let ved at kombinere en enhed med multi-effekter og en tromme-maskine i den prisbillige pedalboks GP-100 eller storebroderen GP-200. Undertegnede skriverkarl har selv et eksemplar af den store model, GP-200, og jeg kan godt sige dig, at det er utroligt, hvad man kan få for sine penge hos Valeton! Du finder dem ved at klikke lige her.
Ja, det lyder trivielt, men prøv at optage nogle lydbidder af dig selv, mens du spiller. Du vil opdage, at det faktisk kan være en decideret smertefuld oplevelse!?
Hvis det skulle vise sig, at din musik ikke lyder så godt, som du troede, så er der kun to udveje: Køb noget nyt grej eller øv dig noget mere! For mig eget vedkommende har en kombination af de to strategier vist sig at være det mest effektive! Og nu hvor vi alligevel taler om optagelse, hvad så med at anskaffe dig én af DanGuitar.dk's indspilnings-pakkeløsninger? Der er tale om samlede pakker, som indeholder en kombination af mikrofoner, mixere og lydkort - evt. sammen med nogle gode stativer, som du vil blive rigtigt glad for. Check dem ud ved at klikke lige her!
Der er i virkeligheden kun én vej ud af problemet, hvis du er blevet ubehageligt overrasket over resultatet af dine egne indspilninger: Du er nødt til at øve dig og indspille dig selv noget oftere, og her er det så, at DanGuitar.dk's indspilnings-udstyr kommer ind i billedet... Klik eventuelt på billedet af den begynder- og budgetvenlige pakke til venstre for at se, hvor billigt du kan komme i gang med at lave nogle gode indspilninger i god lydkvalitet.
Nej, du ser ikke dobbelt!
DanGuitar.dk har ganske rigtigt også tidligere skrevet om, hvordan du får mest muligt ud af at øve dig på dit instrument, men det var nogle andre råd, vi bragte dengang. Du kan derfor med fordel også studere vores tidligere artikel om emnet med de dertil hørende videoklip.
For de meget videbegærlige, der som jeg selv, hellere vil læse om at øve, end rent faktisk at gøre det, så er her et link. Klik her, hvis du gerne vil vide (endnu) mere om at øve, men husk dette når du har læst færdig: Grib dit instrument og vis det noget kærlighed!
Trofaste læsere af disse sider vil genkende Youtuberen Justin Sandecoe, som ud over sin kanal på Youtube har skabt sig en tilværelse som musikalsk underviser og formidler af undervisningsmateriale centreret omkring guitaren efter i nogle år at have turneret med stjernen Katie Melua. Justin giver masser af gode råd om, hvordan man bliver en bedre guitarist, og her er han inde på lidt af det samme, som vi strejfede ovenfor sammen med Brian fra ActiveMelody.
Husk det nu: "Practice makes permanent!" Så sørg nu for, at det er det rigtige, du øver og indlærer.
Til læsere, som er meget interesserede i det teoretiske grundlag for, hvordan musikalske færdigheder bedst indlæres og hvad forbindelsen er til psykologi, motorik og neurovidenskab, så er klavervirtuosen og forfatteren Kenny Werner ikke til at komme udenom. Han har blandt andet skrevet bøgerne "Effortless Mastery" og "Becoming The Instrument" om, hvordan vi som musikere kan optimere vores indlæring og performance, og dét kan du høre meget mere om et interview herunder, hvor et utroligt svært emne formidles på en meget elegant og lettilgængelig måde.
Blev du klogere?