Hurtig levering
30 dages returret
Tilbage til oversigt

ØV!?

Mange har sikkert oplevet dette her... Guitaren, som var perfekt for en måned siden, opfører sig nu underligt... Den rasler pludselig i båndene, når man spiller på den... Den intonerer måske heller ikke længere helt, som den skal, så den ikke længere kan spille helt rent... Fingrene kan mærke enderne af båndene, der stikker ud fra guitarens hals...

I værste fald kan man se eller mærke, at dækket synker, at lyden bliver tam og dæmpet, eller at lakken på guitaren ligefrem slår revner. Men hvorfor opfører éns trofaste og normalt velspillende guitar sig pludselig sådan?

Luftfugtighed

Ofte vil sådan nogle problemer skyldes, at der er et problem med luftfugtigheden, der hvor du opbevarer din guitar. Det gælder i høj grad for akustiske guitarer, men problemet KAN også i mindre grad påvirke elguitarer. En (akustisk) guitar trives bedst ved en luftfugtighed omkring 45-50%. Hvis luftfugtigheden kommer meget højere eller lavere end 45-50% kan der opstå problemer, fordi træet enten udtørrer eller suger for meget fugt fra omgivelserne.

Luftfugtigheden måles i procent fra 0-100 og tallet angiver, hvor "mættet" luften er med vand. Luftens evne til at rumme vandet varierer med temperaturen, og hvis det skal være helt korrekt, så tales der om den "relative luftfugtighed". Men mere fysik behøver vi så heller ikke at blande ind, før du bliver i stand til at tage vare på din guitar...

Hvis din luftfugtighed er for lav, hvilket den oftest vil være fra 40% og nedefter, kan du opleve

  • uønsket raslen fra kontakten mellem strengene og båndene på halsen
  • fladere "dæk" - fordi toppen af guitarens resonanskasse mister sin spændstighed og krymper
  • lavere strengehøjde - uden at du har stillet på noget
  • bånd, der stikker ud fra halsen på guitaren, fordi træet trækker sig sammen, uden at metal-båndene følger med
  • små eller større revner, der spontant opstår på guitarens krop

Er luftfugtigheden derimod for høj, er problemerne ikke nær så alvorlige, men der kan være tale om

  • øget strengehøjde - uden at du har stillet på noget
  • mere fokuseret lyd i bestemte frekvensområder på bekostning af andre, fordi træet "puster sig op" og dermed ikke kan svinge nær så frit

Generelt er der stor grund til at være på vagt, hvis din luftfugtighed kommer over 60% eller (endnu værre) under 40%. Den kritiske, lave luftfugtighed, opleves typisk om vinteren, hvor opvarmningen af vores huse eller lejligheder får luftfugtigheden til at falde.

Gælder det også for min guitar?

Ja, det gør det! Nogle mener, at dyrere guitarer er mere udsatte for at tage skade ved forkert luftfugtighed, fordi instrumenter i den høje ende af skalaen er mere optimerede med henblik på god lyd i modsætning til solid konstruktion... Døm selv, men det gælder i princippet alle guitarer!

Og kuren er...

For det første, skal du finde ud af, hvordan luftfugtigheden er, der hvor din guitar tilbringer størstedelen af sin tid. Der findes specialiserede målere til guitarer, men ganske almindelige byggemarkeder sælger også fugtighedsmålere, som om ikke andet kan give en indikation af luftfugtighed. Hvis du lover dig selv at huske på, at luftfugtigheden helst skal være "i 40'erne", så går du ikke helt galt i byen.

Hvis din guitar hænger fremme i hjemmet eller øvelokalet, har du brug for at regulere hele lokalets luftfugtighed. Det kan du gøre med luftfugtere eller affugtere fra et almindeligt byggemarked eller en isenkræmmer. Selvom guitaren hænger eller står frit fremme, kan der også være god grund til at bruge en luftfugter bygget til klanghullet i en guitar. De fås hos velassorterede musikforretninger.

Der er dog ingen tvivl om, at den absolut bedste opbevaring for din guitar, er i dens egen kasse, hvis du har sådan én. Kassen hjælper med at holde luftfugtigheden nogenlunde konstant og med at undgå hurtige udsving i både temperatur og luftfugtighed, som begge er hårde ved din guitar. Og så siger det næsten sig selv, at hvis man måler luftfugtighed ved guitaren, så skal den måles I KASSEN, hvor luftfugtigheden godt kan afvige meget fra fugtigheden i de omgivende lokaler.

Når skaden er sket

Hvis du allerede oplever store problemer med din guitar, vil det være en god idé at tage den med omkring en forhandler eller værksted for lige at få set på, om den kræver noget særligt for at blive frisk igen. De fleste skader kan repareres, men det er selvsagt mest optimalt at undgå dem fra starten af!