Hurtig levering
Udvidet returret til 24. januar 2025
Tilbage til oversigt

Hvordan stemmer man en guitar?

Når først du sidder med dit drømmeinstrument i hænderne, er det svært ikke at løbe en finger ned ad strengene. Men er guitaren helt ny, vil du lægge mærke til, at den måske ikke lyder helt rigtigt. Heldigvis er der gode råd til at hente: Du skal bare stemme din guitar. Dette er et altafgørende trin, når det kommer til guitarspil, da det sikrer dig den genkendelige, fantastiske lyd af en guitar.

Desværre er en stemning ikke en engangshandling – det anbefales nemlig, at din guitar stemmes hver gang, du skal bruge den. Derfor har vi lavet en lille vejledning til, hvordan du nemt og ubesværet kan stemme din guitar med forskellige metoder.

Inden du stemmer din guitar

Før du går i gang med at stemme din guitar, er der en del ting, du bør have styr på. For at vide, hvilke dele vi taler om i denne vejledning, og som du skal nørkle med, er det vigtigt, at du kender guitardelenes navne. Dem kan du nemt lære her. Derudover er det også essentielt at vide alt om guitarstrengenes navne, så du ikke kommer til at stemme din guitar forkert. Du kan finde vores grundige vejledning her.

Den nemmeste måde at stemme en guitar – brug en tuner

Når du skal stemme din guitar, er der ingen grund til at gøre processen mere besværlig end højst nødvendigt, og du kan derfor med stor fordel bruge en tuner – også kendt som en stemmemaskine – for at opnå en hurtig og korrekt stemning.

Du kan finde alskens forskellige slags tunere, men de fungerer typisk på samme måde. En tuner vil registrere lyden af den streng, der skal stemmes, mens du slår den an, hvorefter den analyserer lyden og identificerer den grundlæggende frekvens, som sammenlignes med standardtonen for den pågældende streng. Så vil tuneren vise dig, om tonen er for høj (sharp), for lav (flat) eller præcis som den skal være. Dette gentages for hver streng, indtil din guitar er stemt.

Sådan bruger du en tuner

Mange halvakustiske guitarer har allerede en indbygget tuner og ligeledes kan du få modelling-forstærkere med indbygget tuner til elguitar. Hos DanGuitar kan du finde fx en klemmetuner, der klemmes på hovedet af din guitar uanset guitartype, såvel som en pedaltuner til elektrisk guitar, du tilføjer til din pedalkæde.

Når man tænder en tuner, vil den ofte stå på 'standard tuning’ eller ‘kromatisk indstilling’ fra start. Dette betyder kort fortalt, at du vil stemme strengene efter standardtonerne: E, A, D, G, H og E. I visse lande kalder de H-tonen for B, så det er vigtigt at vide, at det ikke er en fejl, hvis der står et ‘B’ på tuneren.

  • Når tuneren er tændt, slår du strengene an, én ad gangen, så der kommer en tone fra dem.
  • Du vil altid kunne se på tuneren, om strengen skal stemmes op eller ned, og dette er en simpel proces: Hvis tonen er for høj, skal du løsne strengen, hvorimod du skal stramme strengen, hvis den er for lav.
  • Du strammer og løsner ved at dreje på den pågældende stemmeskrue, indtil tuneren viser det rette bogstav til strengen, du er i gang med at stemme.

Fra de tykkeste til de lyseste strenge svarer de til tonerne:
Fra dyb til lys

Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du bruger en tuner til at stemme din guitar, kan du se vores fede videoguide her:

Brug en stemmegaffel til at stemme din guitar

Hvis du vil stemme din guitar ligesom i de gamle dage, uden en tuner, behøver du blot en stemmegaffel, der afgiver en A-tone på 440 hertz – også kendt som “kammertonen”. Det er en standardtone, man bruger i fx et orkester, så alle instrumenter er stemt på samme måde. Når du har fået fat i den rigtige stemmegaffel, forløber stemningen således:

  • Slå stemmegaflen let mod din albue eller dit knæ for at sætte den i svingninger.
  • Hold stemmegaflen tæt ved guitarens krop, tæt på klanghullet, så du kan høre tonen.
  • Lyt til tonen og pluk A-strengen og juster stemmeskruen, indtil streng og stemmegaffel lyder helt ens.
  • Herefter skal du bruge A-strengen til at stemme de resterende strenge.
  • For at stemme den tykke E-streng skal du placere en finger på 5. bånd og plukke den, indtil den matcher A-strengen.
  • Stem D-strengen ved at holde på 5. bånd på A-strengen og pluk indtil D-strengen lyder som A-strengen.
  • G-strengen stemmer du ved at placere fingeren på 5. bånd af D-strengen. Dernæst plukker du G-strengen, indtil tonen er den samme.
  • For at stemme H/B-strengen holder du på 4. bånd af G-strengen, hvorefter du justerer og plukker, indtil tonerne matcher.
  • For slutteligt at stemme den tynde E-streng skal du placere en finger på 5. bånd af H/B-strengen og spille, indtil du får en ens lyd.

Her er en tegning, som måske giver et lidt bedre billede:

Stem guitaren ved at bruge flageoletter

Hvis du er en øvet guitarist, kan du også bruge en flagolet-stemning – omtales ofte på engelsk som ‘Artificial Harmonics’ eller bare ‘harmonics’. Flageoletter er lyse overtoner, som du laver ved at lade venstre finger røre strengen let på stålbåndet, der adskiller båndene på guitarens hals, hvor du derefter slår strengen an med højre finger.

Nogle synes, at det er lettere at stemme sin guitar sådan, fordi metoden giver mulighed for at høre begge toner på samme tid, når man stemmer én streng i forhold til en anden. Forholdet mellem de fleste strenge er sådan, at overtonen ved syvende bånd på de fleste strenge skal svare til den dybere strengs overtone ved femte bånd. Hvis du vil kaste dig ud i denne stemmemetode, kan du læse vores trin-for-trin-vejledning nedenfor:

  • Stem den tykkeste E-streng ved hjælp af en tuner, stemmegaffel, klaver eller lignende. Hvis du ikke skal spille med andre og mangler at stemme den tykke E-streng helt korrekt, gør det ikke så meget, da du vil kunne fortsætte og stemme guitaren efter dens nuværende tone.
  • Stem A-strengen ved at spille en flageolet på 5. bånd af den tykke E-streng og 7. bånd af A-strengen.
  • Stem D-strengen ved at spille en flageolet på 5. bånd af A-strengen og 7. bånd af D-strengen.
  • Stem G-strengen ved at spille en flageolet på 5. bånd af D-strengen og 7. bånd af G-strengen.
  • B/H-strengen er lidt mere speciel. Her skal du spille en flageolet på 5. bånd af G-strengen og 5. bånd af B/H-strengen for at stemme B/H-strengen.
  • Stem den tynde E-streng ved at spille en flageolet på 5. bånd af B/H-strengen og 7. bånd af den tynde E-streng.

Andre noter at stemme din guitar efter

En guitar kan også stemmes på andre måder end E-A-D-G-B/H-E, der som nævnt er standardtonerne. Det er i hvert fald disse toner, som vi anbefaler, hvis du skal kunne bruge undervisningsmaterialer såsom bøger, YouTube-videoer og andre gode metoder. Herunder kan du se nogle andre måder, hvorpå du kan stemme din guitar.

  • I blues og rock er det ikke sjældent at stemme guitarstrengene en halv tone ned. Det svarer til, at guitarens stemme bliver præcis så meget dybere, som hvad der svarer til ét bånd på gribebrættet.
  • Drop tuning bruges ofte til både akustiske genrer og tungere rock eller decideret heavy metal og giver en anderledes og ofte lidt tungere lyd sammen med en større spændvidde i instrumentets toneregister. Nogle guitarister kan godt lide at stemme deres dybe E-streng ned til D, C eller måske helt ned til H. Når man bruger diverse drop tunings, skal man også sætte tykkere strenge på, så strengene ikke bliver for slappe og bare hænger og slasker i stedet for at vibrere smukt.
  • Åbne tuninger er, når man stemmer guitaren til en akkord eller en del af en akkord, så strengene lyder som akkorden, når man slår dem an uden at sætte nogle fingre på gribebrættet. Denne måde bruges eksempelvis af Keith Richard fra Rolling Stones.

Hvad er næste skridt?

Når du har stemt din guitar, kan du endelig gå i gang med at følge vores guide til at lære nemme guitarakkorder, som du kan finde lige her. Føler du dig klar, kan du også gå direkte over til vores indlæg om guitar-tabs, og hvordan du lærer at læse dem.