Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Sådan vælger du guitar

Når man leder efter en guitar, kan det især som begynder være en god idé at gøre sig klart, hvad man skal bruge guitaren til, og hvad der kendetegner de forskellige muligheder. Her er nogle bemærkninger om forskellige typer af guitarer.


En akustisk guitar kan være hel- eller halvakustisk. Den akustiske guitar kan fungere uden forstærker – blot med den lyd, der kommer fra guitarens krop. Nogle akustiske guitarer er udstyret med en form for pickup og måske en forforstærker, så de med et kabel kan sluttes til en forstærker, en computer eller en mixerpult – alt efter behov. En moderne guitar med indbygget pickup og forforstærker indeholder næsten altid en tuner, som kan hjælpe med at stemme guitaren og fortælle, om strengene skal stemmes op eller ned.

Spansk guitar

Den spanske guitar eller klassiske guitar er på en måde guitarens "oprindelige" form, selvom den selvfølgelig også har udviklet sig gennem tiderne. I dag er en spansk guitar en guitar med en lidt mindre krop og nylonstrenge. Den har en rund og blød lyd og er let at spille på. Det er en oplagt begynderguitar men kan bestemt også bruges af andre end begyndere – for eksempel hvis man spiller klassisk musik.

En lidt sjov detalje: Strengene var helt op til anden verdenskrig lavet af dyretarme – som regel fra får eller køer. Strenge af nylon blev først for alvor sat i produktion i 1948 af instrumentmageren Albert Augustine i New York.

En spansk guitar er oftest udelukkende akustisk. Der findes dog også halvakustiske spanske guitarer eller de særlig udgaver i form af Yamahas Silent Guitar, som kan ses og købes i vores guitarafdeling.

Westernguitar

Her er der tale om en guitar med stålstrenge, og som har en lidt hårdere, lysere klang end den spanske guitar. Westernguitarer findes i rigtigt mange forskellige konstruktioner, hvor kroppens form og størrelse varierer, ligesom en guitar kan have kortere eller længere "mensur" – det man også kalder skalalængde. Det vil sige længden af stregene, når de sidder på guitaren. Det mest normale er en skalalængde omkring 62 til 65 centimeter. Dét mål betyder noget for, hvordan guitaren er at spille på – eksempelvis kan børn have lettere ved at spille på en kortere skalalængde. En længere mensur giver en anderledes lyd fra guitaren.

Den mest anvendte form er den såkaldte "dreadnought" guitar udviklet til forhandleren Ditson i 1916 og senere forfinet af firmaet Martin Guitars, som selv lancerede den under eget navn i 1931. Oprindeligt var "dreadnought" en bestemt model, som var opkaldt efter det britiske slagskib af samme navn. Navnet betyder noget i retning af "frygt intet" og skulle symbolisere guitarens styrke både med hensyn til lyd og holdbarhed. Martins egen D28 guitar er meget berømt, men i dag er navnet almindeligt accepteret og karakteriserer den form og konstruktion, som Martins dreadnought guitar havde i 30'erne.

Ud over dreadnought kan nævnes et par andre almindeligt forekommende former:

"00" eller "Grand Concert" – er en westernguitar, som i form minder mest om en spansk guitar. Det vil sige, at den har en lidt mindre krop og passer godt til unge eller små guitarister eller til rejsebrug. Det er en form, som er tæt forbundet med den akustiske bluestradition fra starten af 1900-tallet. Bluesmusikeren Keb Mo spiller ofte på sådan én.

"Grand Auditorium" eller "000" – er lidt større end "00" og har somme tider konveks bagside for at øge resonanskassens rumfang. Det er en form som giver højere lydstyrke end sin mindre slægtning. Eric Claptons signaturmodel fra Martin er en "Grand Auditorium".

"Jumbo" – navnet siger det hele. Formen er udviklet af Gibson, som lancerede sin første jumboguitar i 1934. Det er en guitar med masser af bas og god lydstyrke. Som et godt eksempel kan nævnes, at Bob Dylan har spillet på jumboguitarer. Bruce Springsteen ses somme tider med en jumbo guitar fra Takamine. Se vores udvalg af Takamine her på hjemmesiden under vores akustiske guitarer.

12-strenget guitar

En 12-strenget guitar er en en westernguitar – altså med stålstrenge – som har 12 strenge. Strengene er arrangeret i par, som slås an sammen - den ene er meget høj og lys og spiller præcis én oktav højere end sin "makker". Det er guitarer, som især sig til akkordspil, og som giver en meget fyldig, næsten ringende lyd med fokus på de høje registre. En 12-strenget guitar egner sig ikke til begyndere, fordi den godt kan være svær at spille på.

Resonator

Resonatorguitaren er udviklet til orkesterbrug i 1920'ernes USA. Det er en westerguitar, der er konstrueret sådan, at lyden forstærkes akustisk af én eller flere "kegler" inde i guitaren. Det er hensigten, at guitaren på den måde skal være i stand til at spille højere, så den kan konkurrere med andre instrumenter i et orkester. Ofte er guitarens krop lavet i metal.

En resonator er kendt for for sin metalliske – næsten banjo-agtige lyd - og bruges især meget indenfor genrerne bluegrass og akustisk blues. Den er idéel til at spille slideguitar!

Halvakustisk

Mange akustiske guitarer har indbygget elektronik, så de kan sluttes til en forstærker eller mixerpult. Der findes forskellige typer af elektronik og pickupper til akustiske guitarer. Nogle har et "kontrolpanel" og knapper på oversiden af guitaren, mens andre har det indbygget i klanghullet. De fleste halvakustiske guitarer bruger en "piezo" pickup, som opfanger vibrationerne ved stolen, der hvor strengene er fastgjort til guitarens krop. Dyrere modeller kan være udstyret med en mikrofon inde i guitarens krop, som giver en endnu mere naturtro gengivelse af guitarens klang. Moderne, halvakustiske guitarer har næsten altid indbygget tuner.

Parlor- og 12-bånds guitarer

Kropsformen "parlor" dækker over, at der er tale om en westernguitar med en mindre krop – en størrelse som man i slutningen af 1800-tallet blev spillet i det bedre borgerskabs saloner, og som i form og opbygning minder meget om en spansk guitar. Nogle firmaer har givet den andre navne – Martin kalder det koncert-guitarer, og Takamine har lanceret deres under navnet New York. Formen giver en klarere lyd med et tydeligt defineret og somme tider varmt midterområde og god diskant, mens lydstyrken og bastonerne er lidt mindre end på større guitarer. Det er en type guitar, som siden er blevet identificeret med de tidlige bluesmusikere i USAs sydstater – måske fordi størrelsen egner sig godt til en rejsende musikant. En parlor guitar er meget velegnet til fingerspil og anslag af færre toner ad gangen, fordi lyden er så klar og veldefineret.

En særlig gruppe af parlorguitarerne er dem, hvor halsen møder guitarens krop lige omkring 12. bånd, hvor der normalt er 14 frie bånd på halsen. Konstruktionen betyder til gengæld, at en større del af stregenes vibrationer er flyttet ind over guitarens krop. Det giver højere lydstyrke end kroppens størrelse berettiger til og endnu med punch i midterfrekvenserne. En 12-bånds guitar egner sig rigtigt godt til ragtime eller akustisk blues, men går også godt igennem i mix'et, når man spiller sammen med andre.

Elektrisk

En elektrisk guitar er udstyret med pickupper, som opfanger svingningerne fra stregene og omsætter dem til elektriske signaler, som gennem en elektrisk forstærker bliver til lyden af elguitaren, som vi alle kender den. Alle kender Hendrix og Clapton – for nu blot at nævne to ikoner, som har spillet på elektrisk guitar.

Elguitarer bruges til mange forskellige genrer som for eksempel rock, blues, jazz eller pop. De findes alle steder, og kan lyde præcis, som man gerne vil have det alt efter valg af forstærker eller effektpedaler. Det har størst betydning, hvilke pickupper der sidder i guitaren, og det er vigtigt at gøre sig klart, når man køber en elguitar, hvilken type pickupper, der er tale om.

Guitarister har i årtier diskuteret, hvad træsorten betyder for lyden. Der er ikke noget endeligt svar, så i virkeligheden er det nok mest korrekt at sige, at det er en meget personlig oplevelse, hvordan en guitar er at spille på.

Nogle elektriske guitarer er hule og har resonanskasse med klanghul. De kaldes på engelsk for "semi hollow", og der findes ikke rigtigt noget dansk udtryk for konstruktionen. Man ser det typisk i form af et nodetegn - en "F-nøgle" skåret ud i dækket på guitaren, så man kan se, at kroppen er hul. Den form for elguitarer er lettere og giver også en anden lyd, hvor man bedre kan høre træet. Et klassisk eksempel er BB Kings guitar "Lucille", og også Noel Gallagher fra Oasis har spillet meget på den form for guitar.

Variax

Variax er en serie fra Line 6. De kan bedst betegnes som synth eller modelling guitarer, og der er groft sagt ikke noget, de ikke kan. Det er guitarer, som kan lyde som andre kendte guitarer, og som kan indstilles til at ændre guitarens tuning med et tryk på en knap. Der er også indkodet lyden af flere kendte akustiske guitarer, så det er en guitar, som kan bruges til alt – også hvis man skal flere forskellige klangbilleder i den samme optræden – eller endda indenfor den samme sang. En Variax kan også lyde som en banjo eller sitar, hvis man har brug for dét til et mellemspil eller en intro til en sang, hvor man hurtigt skal skifte tilbage til "normal" guitarlyd.

Der er masser af muligheder, så det gælder bare om at komme i gang. Husk også, at ham der efterlader sig flest guitarer efter sin død - er ham der vinder!