Hurtig levering
30 dages returret
Tilbage til oversigt

Turnéliv

Som ung musiker drømmer du sikkert om at komme ud på landevejene og gøre din musik tilgængelig for både nye og gamle fans.

Hvis du er alene om projektet - eller i hvert fald føler dig som projektets ankermand m/k - er der nogle ting, du skal være opmærksom på, før det går løs, og dér kan vi hjælpe dig. Jo, vi sælger ganske vist udstyr og instrumenter, men vi har også en viden, som vores medarbejdere har samlet op gennem mange år i branchen - både bag, foran og scenerne i ind- og udland!

Til lige at komme i gang på er her nogle tips og tricks fra en moderne, rejsende musiker - R.J. Ronquillo. Nogle af hans råd vil måske overraske dig?

Skal du på turné?

... Selvfølgelig skal du dét!

Hvis du overvejer at tage din egen musik med ud på landevejene og prøve drømmen af, så lad være med at spørge nogen om lov. Du skal nok klare dig, og det skal helt sikkert nok blive en oplevelse for livet - hvad enten du nu får det helt store gennembrud eller ej! Der gemmer sig masser af fede oplevelser udenfor dit fødesogn, så læs med her - så er du bedre forberedt!

Sådan turnerer du

Her kommer en flok gode og særdeles blandede råd om, hvad det kan være en god idé at være opmærksom på, når du gerne vil have din musik ud på scenerne og leve det "ægte" turnéliv ude i verden. Hvis du brænder for det, skal det nok lykkes, og om ikke andet, så garanterer vi dig, at du får oplevelser for livet, når du drager ud på landevejene og møder musikfans i det virkelige liv - fremfor på Bandcamp, Myspace, Youtube, Spotify - eller hvor det nu ellers kunne være. Digital markedsføring har sin plads, og dét vil du da også se mere om blandt vores råd her nedenfor. Men der er altså ikke noget, der slår scenelivet og den umiddelbare kontakt med dit publikum!

Nogle af vores råd er mest rettet mod solo-artister, men mange af dem kan også bruges for turnerende bands.

Jeg vil gerne turnere - hvor starter jeg?

Du skal starte med at gøre dit klart, at det gælder om at spille så meget og så mange steder som muligt. Den unge danske stjerne Jakob Dinesen fortæller for eksempel, at da han startede, spillede han alle steder... Han nævner for eksempel "bodegaer, indkøbscentre og et enkelt pizzaria i ny og næ"... Du kan overveje, om du har mulighed for at optræde til velgørenhedskoncerter, eller om det ville være en idé, at forsøge dig med nogle stuekoncerter, som det er meget moderne at holde for tiden. Lav en aftale med arrangøren om at "lade hatten gå rundt" blandt gæsterne. Du kan godt blive overrasket (på den gode måde) over, hvad du får ud af dét!

Brug dit netværk på eksempelvis Facebook og kom i kontakt med kolleger eller fans, som bor i byer, du kunne tænke dig at spille i. Du skal ikke undervurdere betydningen af at få kontakt med andre musikere, der hvor du gerne vil hen.

Hvordan trækker jeg publikum til mine koncerter?

Den korte udgave af svaret er, at du bare skal opfordre dem til at komme - og gerne personligt. Facebook opslag har en værdi, men hvis det er din første turné, så skal du huske at spørge dine bekendte eller fans ligeud, om ikke de har lyst til at komme til koncerten i morgen! Brug enhver tænkelig lejlighed til at komme i kontakt med dit publikum og husk at udnytte dit netværk skamløst!

Er det farligt for en kvinde at turnere alene?

Nej, det bør ikke være farligt at turnere alene - uanset om du er mand eller kvinde. Men husk altid at bruge din sunde fornuft, når du er i kontakt med andre. Vær altid opmærksom på, hvor du er, og hvor du skal hen. Lad være med at drikke alkohol, så du altid kan holde dig mentalt ovenpå! Og uanset, hvilket køn du er, så skal du altid holde informationerne om dit overnatningssted så tæt til kroppen som overhovedet muligt!

Hvordan planlægger jeg min tour?

Øeh... Lad være med at spørge... Hvis du ikke kan planlægge en tur med alle de muligheder for research, planlægning og booking, som Internettet giver dig, er det nok bedst, at du nøjes med at spille på gågaden i din hjemby...

Men når dét så er sagt, så skal du have styr på din færden i lang tid fremover - medmindre du selvfølgelig vil gøre dig som gademusiker. Lad det være en læresætning, at planlægning i sidste øjeblik altid er dyrere, end når du har reserveret dine (billige) flybilletter og overnatninger i god tid.

Hvordan får jeg spillejobs?

Den første kontakt sker altid på dit eget initiativ. Send en mail med at klart emne øverst og vedhæft et par optrædender med godt lys og lyd. Giv en kort beskrivelse af dig selv og din musik, men lad være med at skrive for meget. Teksttunge henvendelser har det med at afskrække, og så drukner du hurtigt i mængden. Vær klar til at følge op telefonisk, for spillestedernes bookere får mange af den slags mails hver uge.

Skal jeg have egen lydmand og PA-udstyr med?Sådan kan en rider for dit band f.eks. se ud.

Det er klart det letteste at begrænse dig til steder, hvor de har deres eget PA-anlæg, for der er grænser for, hvor meget du kan tage med dig rundt i verden. Send i god tid en "rider", hvor du skriver, hvad du har brug for af udstyr, og vær forberedt på at skulle sende den flere gange, for sådan nogen har det med at blive væk... Lav en god og dækkende liste, som du lægger op på nettet, så kan du nøjes med at sende et link til spillestedet.

Hav styr på dine ting

Du skal selvfølgelig selv medbringe din egen guitar og måske en god mikrofon. Tag masser af kabler og det nødvendige værktøj med. Hvis du har udstyr, som bruger batterier, så tag flere med, end du tror, du nogensinde får brug for - det samme gælder i øvrigt for kabler! Og en tuner!!!

Det er en god idé at have en liste med en kort beskrivelse af dine ting incl. eventuelle serienumre, som du kan få brug for til forsikringen, hvis noget går (helt) galt!

Og hvis du medbringer et stort strengeinstrument som guitar, bas eller harpe og skal ud at flyve, så sørg for på forhånd at få afklaret, om du må medbringe instrumentet som håndbagage, eller hvike regler der i øvrigt gælder. Du kan ikke forvente, at lufthavnspersonale eller bagagefolk tager hensyn til din guitar, og mange musikere har fået rigtigt ubehagelige overraskelser på dén konto. Om nødvendigt, og hvis billetterne er billige nok, så må du booke et sæde til din guitar. Guitarhelten Joe Bonamasse rejser for eksempel ofte sammen med "Mr. Gibson"....

... Og... En hardcase er et must have!!!

Skal jeg lave merchandise?

Skal jeg have mit eget merchandise med?

Merchandise kræver investering og håndtering, så du skal i givet fald være ret sikker på, at du har mulighed for at få solgt noget. Det er træls at brænde inde med efter en turne, for hvornår får du igen brug for 500 klistermærker med dit eget navn og logo?

Brug din logiske sans og tal med dine "fans" og forbindelser. Find ud af, om de ville købe en CD af dig efter en koncert og indret dig derefter.

Kan jeg tjene penge på at turnere?

Det kan du godt... Men du skal huske at have styr på økonomien! Det skader ikke at sørge for de billigst mulige overnatninger og mad. Hvis du medbringer et band, har du selvfølgelig et ansvar for, at de kan opretholde et eksistensminimum, men overvej lige en ekstra gang, om Birte nu også skal med, hvis hun kun spiller tambourin på de dér to numre... Undgå unødige udgifter og skær ind til benet!

Det kan være nødvendigt at indlægge hvile- /overliggerdage, hvor du eller I lader op og passer på stemmen, men husk at lægge dem ind i budgettet som udgifter, der ikke er forbundet med tilsvarende indtægter. Det er alt andet lige lidt sværere at slappe helt af, når du ved, at du har fire andre musikere med, som koster dig penge, mens de slapper af... Du kan være ret sikker på, at "pengene fosser ud af statskassen", hvis du skal betale for fire hotelværelser og mad på jeres hviledage...

Dette og meget, meget mere...

Der er selvfølgelig flere faktorer, der spiller ind i forhold til booking og "road life", end der kan være i en hel roman. Tænk dig derfor grundigt om og planlæg så meget som muligt på forhånd. Spørg altid dig selv, hvad du skal gøre i et "worst case scenario", så du er forberedt på alle eventualiteter.

Det er ikke alle spillesteder, der laver deciderede kontrakter, men om ikke andet, så bekræft hellere aftalen overfor den en ekstra gang, så du har retten på din side, hvis noget går galt.

Forventningsafstemning med alle involverede - også dem derhjemme - er et must, som også vil koste dig betydelige ressourcer, før du tager af sted!

Er der andet, jeg kan hjælpe dig med?

Har du brug for mere inspiration, så check nogle af vores tidligere blog-indlæg her nedenfor, hvor du blandt andet kan læse om at rejse verden rundt som krydstogtmusiker på de syv verdenshave - eller hvad med nogle "blandede bolcher" i form af nogle helt generelle råd om, hvordan du udvikler dig som musiker?

Har du brug for nyt udstyr, så det er det på DanGuitar.dk, det foregår, men dét ved du sikkert allerede!

... Og fik jeg nævnt, at du skal huske at tage rigeligt med strenge, batterier og kabler med? Klik her for at se, hvad vi kan sælge dig af tilbehør!

Har du stadig ikke fået nok, så er her en reportage af Rhett Shull fra en turne, hvor de spillede opvarmning for Dwight Yoakam. Hvis du ser det hele, finder du måske ud af, hvad det er, der kan gøre turnélivet mindre sjovt...