Det kan være forvirrende at finde rundt i, hvad der er hvad... Fælles for messing- og træblæsere er, at vi ser dem alle steder - både i symfoniorkersteret, det lille jazzband, eller når der skal spilles "Det er så yndigt at følges ad" for sølvbrudeparret...
.. Men vidste du for eksempel, at en didgeridoo hører til messingblæserne? Det virker jo umiddelbart ret dumt, når man nu ved, at den som oftest er lavet af træ.
Didgeridoo'en regnes blandt verdens ældste blæseinstrumenter. Den har været brugt af den oprindelige befolkning i Australien gennem mere end 1500 år og er som sådan i sin oprindelige form lavet af træ!
Fun fact: I Danmark blev didgeridoo'en pludselig meget kendt, da 100 musikere optrådte med didgeridoo på Rådhuspladsen i København i anledning af Kronprins Frederiks bryllup med australske konprinsesse Mary i 2004.
En træblæser er et blæseinstrument, hvor lyden opstår ved, at man blæser luft ind på en måde, så luften rammer et "blad" eller en skarp kant. Derved opstår der en lyd, som forstærkes i instrumentet. Det rørblad, som frembringer lyden er i mange tilfælde lavet af bambus.
Træblæserne tæller så forskellige instrumenter som for eksempel
En messingblæser kendetegnes ved, at lyden opstår på grund af vibrationer i musikerens læber. Lyden herfra forplantes og forstærkes i instrumentet. Selvom det kan lyde fjollet, behøver en messingblæser ikke at være lavet af messing. For at fuldende forvirringen, kan nogle af dem kan også være lavet af træ eller plastic.
Messingblæsere kan for eksempel være
Vuvuzelaen, som blev meget berømt i forbindelse med fodbold-VM i Sydafrika i 2010 er et godt eksempel på et instrument, som er en messingblæser, selvom den ikke umiddelbart ligner de mest kendte messingblæsere - eller endog i de fleste tilfælde end ikke er lavet af messing.
Vuvuzelaen giver en meget kraftig og gennemtrængende tone, som kan nå helt op på 127 decibel i lydstyrke. Dét betyder, at den rent faktisk kan være skyld i tab af hørelse, hvis kan kommer for tæt på en vuvuzela for fuld udblæsning!
Kan det virkelig passe, at en saxofon er en træblæser, når enhver kan se, at den er lavet af metal?`
Ja, saxofonen er faktisk en træblæser. Den blev opfundet i 1846 af Adolphe Sax og er siden blevet meget udbredt - også indenfor moderne musik. I 1980'erne gjorde saxofonisten Kenny G sig til den bedst sælgende instrumentalkunstner i moderne tid med mere end 75 millioner solgte albums! Men også indenfor blues, rock og især jazz finder man saxofonen.
Grunden til, at saxofonen er en træblæser, er at lyden opstår ved at saxofonisten blæser luft ind i instrumentet mod et lille "blad", som normalt er lavet af bambus. Eftersom lyden sålededes kommer fra et stykke træ, er saxofonen altså en træblæser, selvom den udefra ser ud til at være lavet helt i metal.