Hurtig levering
30 dages returret
Tilbage til oversigt

Sætter man ikke bare stikket i?

Jo, og så behøver denne artikel jo ikke at være længere...

... Men dét er den (artiklen altså). Så svaret ligger nok desværre også lige for... Du har en guitar, der lyder godt, og du vil gerne indspille eller optræde med den, så du skal have den sat til et større anlæg eller i det mindste forbundet til en mixer. Hvad gør du?

Hvis det er en akustisk/elektrisk guitar, så kan du vælge blot at sætte et kabel til guitaren i den ene ende og stikket i mixerpulten i den anden ende. Men musikkens og elektronikkens verden er heldigvis mere sofistikeret end dét, for du bør faktisk bruge en

Preamp til akustisk guitar

Det er muligt, at du aldrig har hørt om sådan én - eller tænkt over dens eksistens og formål, før du pludselig selv havde behov for én.. Men der er altså noget, der hedder en preamp til akustisk guitar. Preamp betyder groft sagt "forforstærker", selvom det er en lidt underlig, skandinavisk udgave af et engelsk fagudtryk, men ordet beskriver på den anden side meget godt, hvad sådan én kan, og hvad du bruger den til. Den skal nemlig sidde mellem dit instrument og mixeren/forstærkeren.

Det sjove her er så, at den vel ikke er strengt nødvendig, sådan en preamp - for der kommer ganske vist lyd igennem også uden brug af preamp. Men så er det vigtigt at stole på undertegnede skribent, hvis du ikke selv kan høre forskellen, men det er jeg nu ret sikker på, at du kan: Lyden er ganske enkelt tynd, livløs og éndimensionel, hvis du bare kører dit instrument direkte i stikket uden at have en preamp i signalkæden.

Nogle kunne måske også få dén ide at sætte en akustisk guitar til en "almindelig" forstærker til el-guitar, men dét er altså ikke nogen god idé... Hvis du prøver det, vil du hurtigt kunne høre, at der mangler noget i lydbilledet. Også selvom det efter min mening lyder bedre, end at sætte en akustisk guitar direkte i mixerpulten. Problemet er, at en almindelig forstærker, som ikke er målrettet akustiske guitarer, "skærer" lyden til og giver meget punch i midterfrekvenserne, mens der stort set ikke slipper nogle af de smukke, ringende overtoner igennem, som er noget af det, der kendetegner en akustisk guitar.

Hvis du skal indspille akustisk guitar, så er det altid en god idé både at optage lyden ved hjælpe af mikrofon(er) og have et jackstik i guitaren, hvis du har mulighed for det. Så kan du mixe sporene ind efter behov og ønsker, ligesom du har mulighed for at lave et lidt mere lækkert stereomix. Du kan lære lidt mere om optagelse med mikrofoner og det efterfølgende mix ved at se Paul Davids' video om emner her nedenfor

Når du har set den video, er du godt på vej, men noget mindre en Pauls setup kan også bruges. Hvis du nu skulle have mulighed for at indspille i stereo, kan det godt betale sig at ofre lidt tid på Pauls råd om placering af mikrofonerne - både i forhold til guitaren og den indbyrdes placering af mikrofonerne. Hvis du kun har en enkelt mikrofon, så placer dig sådan, at mikrofonen "svæver" i luften cirka 30 centimeter fra et punkt mellem guitarens klanghul og dér, hvor guitarens krop slutter og halsen fortsætter - som på billedet her. Det skal helst være en kondensatormikrofon, fordi sådan én som hovedregel er bedre til at "få det hele med", men hvis du kun har en dynamisk mikrofon, må du prøve dig frem og finde den løsning, hvor netop dit udstyr lyder bedst. Hvis du vil vide mere om mikrofoner, kan du med fordel aflægge besøg på det link, der står nedenfor denne artikel.

... Og så skal jeg nok lige for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at metoden med at bruge en mikrofon til din akustiske guitar som altovervejende hovedregel ikke virker, når du skal ud at optræde live. Mikrofonen vil ganske enkelt registrere alt for meget uønsket scenelyd.

Sådan sætter du din guitar til

Her hos DanGuitar.dk har vi tilfældigvis for nylig lavet en videodemonstration af NUX's Stageman Floor preamp til akustiske guitarer, og vores video indeholder masser af gode fif, hvis du skal gå direkte i en mixerpult - hvad enten du indspiller i studiet eller spiller live gennem et stort lydanlæg. Dén guide kan du stifte bekendtskab med her

Du kan købe dig én ved at klikke her - eller dens storesøster, Stageman AC-50! Det hører nemlig med til historien, at en "rigtig" forstærker også kan bruges til formålet, hvis den er bygget til akustisk guitar. Langt de fleste forstærkere til akustisk guitar er også udstyret med en form for "line out", hvor du kan sætte forstærkeren til en mixerpult eller din foretrukne elektroniske arbejdsplatform - DAW, som den slags programmer hedder.

Stageman produkterne er også yderst velegnede til at bruge live. Og lad mig i dén forbindelse også lige nævne, at hvis du har problemer med feedback, er det altid en god idé at prøve at aktivere din "phase shift" eller lignende, hvis din guitar eller premamp er udstyret med sådan en knap. Dén skifter nemlig nogle af frekvensområderne, og så kan man godt være heldig, at få luget ud i de frekvenser, som du har problemer med. Har du ikke sådan en knap på dit udstyr, kan du selv eksperimentere med din equalizer eller tone-kontroller for at se, om du kan afhjælpe problemet. I nogle tilfælde kan en indsats til klanghullet i din guitar også hjælpe. Sådan én er forholdsvis prisbillig, og du kan for eksempel købe den ved at klikke lige her. Hvis intet andet virker, kan du blive nødt til at flytte rundt på scenen og opstillingen, så der ikke er nogen monitors eller andre højttalere, som peger direkte på din guitar.

Forstærker til akustisk guitar

Der findes masser af forstærkere til akustisk guitar, og mange af de moderne modelling-forstærkere kan også håndtere signalet fra en akustisk guitar. NUX'en, som jeg nævnte ovenfor er for eksempel et rigtigt godt bud, hvor balancen mellem pris og kvalitet ligger klart i guitaristens favør.

Hvis du er god til at læse engelsk og har masser af tid til at sætte dig ind i emnet, kan jeg anbefale hjemmesiden Acoustic Guitar Forum og dens afdeling om forstærkning af akustisk guitar. Dén finder ved at klikke her!