Der er sagt og skrevet meget om dette navnkundige instrument her på disse sider... Og derfor var det måske på tide, at vi ogsålige tog os tiden til at kigge lidt nærmere på et instrument, som af én eller anden grund er blevet til skydeskive for morsomheder og upassende bemærkninger i en række forskellige sammenhænge her på DanGuitar.dk's blog. Men hvorfor er den dét? Og hvad er en jødeharpe i grunden for en størrelse? Check billedet nedenfor og læs med her...
Selv mødte jeg jødeharpen helt tilbage i de små klasser i skolen, hvor min ven og gode klassekammerat, Steffen, mødte op i skolen med med et underligt, kurvet stykke metal, som han så gik rundt og stak i munden, hver gang vi havde frikvarter. Han svarede beredvilligt, at der var tale om en "jødeharpe", og så gik han ellers bare rundt på skolen og sagde "BOING" med den i både passende og upassende sammenhænge. Det er sidenhen gået Steffen rigtigt godt, men der var godt nok lige et par dage, hvor det meste af klassen var bekymrede for, hvad der nogensinde skulle blive af ham... Og Steffen... Hvis du læser dette, skal du vide, at du nu også er mere eller mindre ansvarlig for et blogindlæg hos DanGuitar.dk, for uden dig var jeg ikke sikker på, at jeg nogensinde har haft jødeharpen så present i min erindring!
Jødeharpen er ikke verdens ældste musikinstrument, men den har været kendt i noget, der i dag nærmer sig 4.000 år. Men mon ikke, den overgåes af trommen med indtil flere årtusinder? Lad os også lige slå fast med det samme, at jødeharpen ikke har noget at gøre med jøderne eller deres historie. Man mener i stedet, at navnet måske er en let omskrivning af "jaw harp" - altså noget i retning af en "kæbeharpe". En anden teori angiver, at ordet oprindeligt var det franske "jeu", som angiver noget i retning af at lege eller spille for sjov.
Nogle steder kalder man den i dag for en mundharpe (som ikke må forveksles med en mundharmonika, selvom de er i samme musikalske familie), men der synes i hvert fald i dele af Skandinavien at være nogenlunde enighed om ordet "jødeharpe". I engelsksprogede lande vinder undtrykket "jaw harp" igen frem - måske fordi man her i 2021 nok ikke bør identificere noget (herunder ikke et musikinstrument) ved anvendelse af et ord som henviser til en gruppes religion eller etniske oprindelse, og af nogle kan opfattes som nedsættende. Især i USA er man lidt længere fremme med dén tankegang end her i Skandinavien. I Østrig kendes den som "Maultrommel", hvilket vel bedst kan oversættes som en "mundtromme". UNESCO har i øvrigt anerkendt østrigsk musik med "Maultrommel" på listen over verdenskulturarv!
Jødeharpen er som regel udført i metal, men der findes også eksempler på jødeharper udført i dyreknogler eller træ. Bladet, som frembringer lyden er i dag oftest af metal, men kan også være af bambus eller siv. Her kan du se et eksempel på en tyrkisk Kamuz, hvor "rammen" er lavet af træ.
De tidligste fund af noget, som kan have været jødeharper, er udført i dyreknogler og stammer fra den kinesiske provins Shaanxi, som ligger nogenlunde midt i Kina. Fundene er dateret til omkring d. 18. århundede før vor tidsregning, mens de første skriftlige kilder fra oldtidens Kina nævner jødeharpen eller et lignende instrument allerede omkring det tredje århundrede før vor tidsregning. Nogle mener dog at have fundet nogenlunde lige så gamle rester af jødeharper i Europa, men forskerne diskuterer stadig, om det nu også er helt rigtigt - blandt andet fordi der ikke er nogen europæiske kilder, som nævner eller afbilleder jødeharpen på skrift før mindst et par årtusinder senere...
Instrumentet har været brugt mange forskellige steder. Østrig, Tyrkiet og Kina er allerede nævnt ovenfor, men smag lige på så eksotiske oprindelsessteder som Nepal, Cambodia og Indien. I vor tid indgår den også i visse værker indenfor den klassiske musik. Der er fundet vestlig kirkemusik med jødeharpe, som kan dateres helt tilbage til 1.300-tallet, og Johann Albrechtsberger, som i dag anerkendes som Beethovens lærer, skrev hele syv koncerter for jødeharpe, Mandora (en tidlig luth) og orkester i årene omkring 1770.
Hvis du skal lære at spille jødeharpe, så kan jeg anbefale dig at starte med denne video, som følger her nedenfor disse linier. Her kaldes jødeharpen ganske vist for en "jaw harp", men det er altså samme instrument, vi taler om. Og som jeg fik nævnt ovenfor, så mener man også, at navnet "jødeharpe" kan ske at stamme fra ordet "jaw harp"... Døm selv... Men se med her, så er du flyvende i løbet af ingen tid!
Hvis du ikke orker at se videoen lige nu, så er her et kort resumé: Du holder den smalle del af instrumentet mellem tænderne og slår tonen an på det bedre blad i mindten ved hjælp af en finger. Samtidig skal du huske at trække vejret, men dét skal man jo selvfølgelig altid... Men denne gang skal du bruge din luft til at give tonen liv, når bladet vibrerer efter anslaget. En jødeharpe kan som udgangspunkt kun frembringe én tone, men med formen på din mund kan du give tonen liv og forme den, ligesom du kan ændre "overtonerne", så tonen alligevel kan bruges i en musikalsk sammenhæng.
Men før du kan lære at spille på dette sjove instrument, skal du naturligvis have fat på én...
Ingen samling af musikinstrumenter er da komlet uden en jødeharpe eller to! Dét forstår vi her på DanGuitar.dk, og derfor har vi naturligvis også jødeharper i vores sortiment, så du har mulighed for at supplere dine indkøb med dette historiske instrument.
Hvis du kommer forbi vores butik, kan du da på ingen måde tage hjem uden en jødeharpe i lommen, og hvis du køber ind hos os på nettet, så lover jeg, at du ikke skal betale mere i porto, hvis du falder for fristelsen til også at putte en jødeharpe i din digitale indkøbskurv!
Du finder din nye jødeharpe eller på billedet af den nedenfor.
Den er håndlavet i Østrig - er ikke alle kvalitetsinstrumenter dét?