8 gode grunde til at spille guitar

I USA er den første uge i oktober udpeget til "Mental Illness Awareness Week" - altså en uge, hvor der er ekstra opmærksomhed på psykiske lidelser. Men hvad har det med guitar eller musik i det hele taget at gøre, spørger man måske sig selv.... Men den er go' nok... Onlinemagasinet Music Radar har i starten af oktober bragt en artikel om, hvad det kan betyde for dig og din hjerne, hvis du lærer at spille guitar. Har du børn, gælder de gode råd naturligvis også for dem!

... Og mens vi er ved børn....


Om Toby Lee her har hørt, at guitarspil er godt for hans psyke, ved jeg ikke, men han er i hvert fald dygtig!

Uden yderligere forsinkelser kommer grun

Guitarisme er en terapi

Musikkens gavnlige virkning på psyken har længe været kendt og vinder stadig mere frem både i det offentlige og private uddannelsessystem, bosteder og psykiatriske afdelinger. Musik lindrer stress og forbedrer hukommelse, motorik og kommunikationsevne. 

Musik er godt for hjertet

Hollandske forskere har konkluderet, at guitarister som spiller mere end 100 minutter om dagen viser tegn på drastisk lavere blodtryk og lavere hvilepuls sammenlignet med andre.

Guitar eller klaver styrker kreativiteten

Mange instrumenter - men i særdeleshed guitar og klaver - hjælper med at slippe din kreativitet løs. Uanset hvilken kreativ opgave, du er kørt fast i (skoleopgaver, arbejde eller åbningstale til Folketinget), så vil nogle minutters stille og roligt spil frigøre kreative kræfter i din hjerne. Guitaren eller klaveret hjælper med at bringe os i kontakt med vores egen kreativitet. Det handler om at komme i "flowtilstand", hvor man er helt fordybet i aktiviteten. Dét kan der skrives meget om, og "flow" eller "at være i zonen" er et kendt og velbeskrevet fænomen indenfor psykologien. Det er generelt dér ("i zonen") det er lettet og mest tilfredsstillende at være menneske, så det er dér, vi gerne vil hen!

Musik holder hjernen ung

Det er almént kendt, at antallet af hjerneceller falder med alderen, men vidste ud, at der er mulighed for at øge antallet af hjerneceller fra en tidlig alder ved at spille musik? Og selvom du måske først kommer i gang i en sen alder, så vil dét at spille et instrument hjælpe med at holde din hjerne skarp i lang tid fremover.

Det styrker dit sociale netværk at spille guitar (eller et hvilket som helst andet instrument)

Du skal ikke undervurdere, hvad det kan betyde for dit velbefindende at spille sammen med andre. Dét at være sammen med ligesindede på regelmæssig basis udvilker en form for lykkefølelse i hjernen. Og så vil musik også give dig nye venner og et tættere forhold til dem, du vælger at spille sammen med!

Guitaren udtrykker følelser

Vi lader Slash forklare det på en nyere video fra Ernie Ball, hvor han fortæller præcis, hvad det er, en guitar kan hjælpe med at udtrykke


Det giver selvtillid at spille guitar

Når du lærer at spille, ender du formentlig før eller siden med at spille for andre - hvad enten det er familie- eller bandmedlemmer, et decideret publikum eller bare din hund. Du vil sikkert opleve det som meget skærmmende til at begynde med, men du lærer hurtigt, at du får en kick ud af at overkomme din tilbageholdenhed. Jo mere du optræder for andre, jo mere tillid og selvværd får du ud af dét og opøver samtidig nogle evner, du kan bruge til at kommunikere i mange andre sammenhænge som for eksempel i skolen, på arbejde eller i den lokale petanque-klub...

Guitaren gør dig til en del af noget større!

Nu har vi set, at guitaren kan gøre meget for din hjerne - og på meget forskellige områder. Men det største er måske, at når du spiller regelmæssigt, er du en del af noget større - noget verdensomspændende. At spille guitar forbinder dig til millioner af andre guitarister over hele Verden som alle forstår, at guitaren kan andet og mere end "blot" at være et musikinstrument... Music Radar slutter af med at sige, at "musikken kender ingen grænser" - hverken fysiske eller mentale grænser...

Bonus: Kelly Jones fra Stereophonics

Music Radar bragte også et fint bonus-råd i form af et citat fra Kelly Jones fra det walisiske rockband Stereophonics. I min oversættelse lyder hans oplevelse med zen og guitarer cirka sådan her: "Jeg husker, at min far altid sagde, at hvis du har en guitar, er du altid helt alene.... Selv syntes jeg, at det virkede som et ret dramatisk ting at sige, men nu hvor jeg er 43 år gammel, ville jeg være grundigt på spanden uden dén. Det er den eneste genstand, du kan regne med hver eneste dag. Ligegyldigt, hvad der eller sker i dit liv, så føles alting pludselig helt rigtigt, når du samler guitaren op!"

... Mens du filosoferer over, om Kelly har ret, kan du nyde et stykke med Stereophonics her nedenfor

Sindets dag

I Danmark kender vi ikke til Mental Illness Awareness Week. I stedet bruger vi "Sindets Dag" hvert år d. 10. oktober, hvor en række organisationer og offentlige myndigheder ansporet af World Federation of Mental Health sætter fokus på psykisk sundhed og sygdom. Du kan læse mere om den hos foreningen Sind ved at trykke her!