Electric Ladyland

Hvis du ikke kender Jimi Hendrix og pladen Electric Ladyland, så har du noget hjemmearbejde, du skal have gjort - NU! Det er dén LP, som indeholdt udødelige klassikere som sangene "Voodoo Chile Slight Return" og Hendrix' udgave af Bob Dylans "All Along the Watchtower". Der er ikke mange guitarister i verden, som kan sige sig fri for i ét eller andet omfang at skylde Jimi Hendrix en smule anerkendelse. Dobbeltalbummet indeholder en flerhed af forskellige stilarter eller genrer, men det hele flyder naturligt sammen til en helhed, som stadig - 50 år senere - er værd at lytte til!

I løbet af 1968 var Jimis band "The Jimi Hendrix Experience" travlt optaget af at turnere, samtidig med at man indspillede så ofte, chancen bød sig. Jimi selv gjorde ingen hemmelighed af, at han var i gang med noget, som han selv mente var både stort og anderledes, end hvad han hidtil havde udgivet, og at indspilningerne havde stået på siden sommeren i 1967. Tingene foregik nemlig lidt hurtigere dengang, og Hendrix' korte karriere som indspillende kunstner bød på tre studiealbums over en periode på ikke over fire år.

Her fortæller Eddie Kramer, som siden selv har opnået status af legende, om albummet og den nye udgivelse, som du kan læse lidt mere om umiddelbart nedenfor


Electric Ladyland udkom d. 16. oktober 1968 og var den eneste plade fra Jimis hænder, som toppede hitlisterne på begge sider af Atlanterhavet! For at fejre 50-året udgiver Sony d. 9. november 2018 et særligt box-sæt med en remix'et surround-sound udgave af Electric Ladyland, som er lavet af Eddie Kramer, som arbejde som tekniker på Hendrix' studiealbums og siden har arbejdet for Led Zeppelin og mange, mange andre af rockens helt store figurer! Der medfølger også diverse optagelser i form af jams og "outtakes" samt en dokumentarfilm om indspilningerne.

Jimi Hendrix

James Marshall Hendrix - senere kaldet Jimi - blev født i amerikanske Seattle i 1942,mens hans far aftjente krigstjeneste under anden verdenskrig. Jimi opnåede allerede i levende live status som rockens absolut største guitarist og talte blandt sine lamslåede kolleger og beundrere blandt mange andre guitaristerne Pete Townsend og Eric Clapton. Han døde desværre alt for tidligt som 27-årig i 1970, hvilket nok desværre kun har bidraget til at gøre myten og legenden om Jimi Hendrix endnu større. Jeg er fan og har været det, siden jeg selv for alvor begyndte at spille guitar. Hvis du ikke selv kan se det fede i Jimi Hendrix, så prøv at give hans studiealbums en chance for en grundig gennemlytning. Jeg kan anbefale at starte med "Axis - Bold as Love" fra 1967 med blandt andet balladerne "Bold as Love", "Castles made of Sand" og legendariske "Little Wing".

Jimi Hendrix er begravet i sin fødeby Seattle, hvor man kan besøge hans gravsted, som fans fra hele verden valfarter til året rundt.

Hvis du ikke allerede kender til Jimi Hendrix, ved jeg da slet ikke, hvor jeg skal begynde eller slutte med fortællingen, så jeg vælger den nemme udvej og anbefaler at lytte, som jeg fik nævnt ovenfor, og efterlader sig med et par udvalgte videoer fra Youtube og link til optegnelserne på Wikipedia. som du finder ved at trykke her.

... Og ny så lige lidt Jimi her, hvor han spiller "All Along the Watchtower" live i Atlanta d. 7. juli 1970 - kun et par måneder før sin død


Bær over med optagelsen - der var som regel stoffer og dårlige lydanlæg involveret i koncerterne på den tid. Selv finder jeg hans studiealbums markant bedre end de ellers vidt berømte og berygtede live-optrædender. Her er også en video af Youtube-kontoen Polyphonic,hvor han nøgternt gennemgår, hvad der gør Jimi Hendrix til så god en guitarist


... Men nu tilbage til Electric Ladyland og

Ti ting du ikke vidste om Electric Ladyland

I anledning af albummets 50-års jubilæum er der sagt og skrevet mangt og meget. Den danske guitarist Mika Vandborg (Electric Guitars, Gnags, Dicte og Hempler, Love Shop) har i flere interviews fortalt, at det var Electric Ladyland og Jimi Hendrix, der fik ham selv til at vælge guitaren som sin levevej, og i forbindelse med LP'ens jubilæum satte Mika trumf på, da han på Facebook skrev, at dét eksemplar af Electric Ladyland, som fik ham selv i gang, var en gave, som hans mor engang havde købt til Mikas far som en "kærlighedsgave". I øvrigt lægger Mika ikke skjul på, at det oprindeligt var coveret med de nøgne damer, der vækkede hans opmærksomhed - og se så bare, hvad der sidenhen skete... Du får lige en smagsprøve på Mika og makkeren Søren Andersens "Electric Guitars" her:, hvor de på dansk TV fortæller om Jimi Hendrix


Blandt de udgivne features i anledning af jubilæet, har det amerikanske musikmagasin Rolling Stone udgivet en artikel med ti ting, du ikke vidste om Electric Ladyland, som jeg så skamløst viderebringer til vores skandinaviske læsere her

Rolling Stone Magazine gav Electric Ladyland en blandet modtagelse

Bladets anmelder, Tony Glover, var vild med de mere bluesy elementer af LP'en, mens han til gengæld syntes, at Jimi selv ødelagde nogle af de "dybere" øjeblikke med skringede guitarlyde - som for eksempel på "1983 - A Merman I Should Turn to Be". Rolling Stone har siden taget albummet til nåde og placeret det på en flot 55.-plads på listen over de 500 største albums nogensinde.

Jimi Hendrix var utilfreds med det endelige mix

Regningerne for studietid brugt på Electric Ladyland var astonomiske. Måske derfor valgte pladeselskabet at spare og forceret det endelige mix, mens Jimi Hendrix selv var på turné. Han var derfor ikke tilfreds med den lyd, der endte med at være på pladen.

Pladeselskabet valgte coverfoto

Jimi havde selv fået Linda Eastman, som senere blev gift med Paul PcCartney fra The Beatles til at tage billeder af bandet, som han ville bruge på coveret. I England valgte pladeselskabet uden Jimis viden at bruge det senere så berømte cover med nøgne kvinder, som du kan se her

Konsekvensen i det bonerte England var i øvrigt, at mange pladeforretninger nægtede at sælge pladen, mens andre udstillede og solgte en i et ucharmerende brundt papiromslag.

Hendrix' manager løb sur i processen og opsagde samarbejdet

Under indspilningerne blev Jimis perfektioniske for meget for manageren, Chas Chandler, som tidligere havde spillet bas i hitbandet "The Animals". Den omstændelige proces med pladens indspilning siges at have været strået, der brækkede kamelens ryg, og Chas ønskede ikke længere at være manager for Jimi - én af de mange udfordringer, Jimi Hendrix mødte hen mod slutningen af sit liv...

Voodoo Chlld (Slight Return) blev indspillet for rullende kameraer

På en TV-optagelse, hvor bandet blot skulle have ladet som om, de indspillede, valgte Jimi Hendrix at lære bandet en ny sang, han havde skrevet, og det endte med, at den vidt berømte sang blev indspillet under TV-optagelsen. Desværre er optagelserne siden gået tabt.

Brian Jones fra The Rolling Stones forsøgte at spille med

Under et besøg fra vennen, Brian Jones, blev "All Along The Watchtower" indspillet. Brian Jones forsøgte at spille klaver på optagelserne, men var for påvirket af alkohol og muligvis andre substanser, som han også havde hang til. I stedet endte ham med i stedet at være med på den endelige optagelse på percussion.

Bob Dylan bøjede sig for "All Along the Watchtower"

Hendrix var en stor fan af Dylan, og onde tunger hvisker, at nogle af Hendrix' mere mærkelige sangtekster er forsøg på at efterabe en Dylan, som Hendrix ikke selv helt forstod. Det skulle blandt andet gælde teksten til "The Wind Cries Mary" fra Jimis første studiealbum.

Under alle omstændigheder erklærede Bob Dylan, at Hendrix' rearrangerede version af "All Along the Watchtower", var bedre end Dylans egen, og Bob Dylan valgte da også i 70'erne at turnere med en version af nummeret, som lænede sig kraftigt op ad Jimis version.

"Voodoo Chile" var et jam

D. 2. maj 1968 havde Hendrix besøg i studiet af blandt andre musikerne Steve Winwood og Jack Casady, som han havde mødt på sin favoritklub i New York. De fortsatte til studiet The Record Plant, hvor Eddie Kramer optog et langt jam, som endte med at komme med på pladen som nummeret "Voodoo Chile" - i øvrigt er bifaldet under og efter nummeret klippet ind i optagelserne senere for at få det til at virke som et jam på en livescene hen mod de sene timer på natten.

Jimi Hendrix spillede selv kazoo på "Crosstown Traffic"

Hendrix eksperimenterede altid, og da han ikke helt kunne få den lyd, han ledte efter, lånte han en kam og beklædte den med mad- eller bagepapir. Han spillede selv på den, og lyden blev klippet sammen med guitar-riffet på "Crosstown Traffic"!

Whitney Houstons mor synger kor på pladen

På den første sang, man optog til albummet, medvirkede vokalkvartetten The Sweet Inspirations, hvor sangerinden Emily Cissy Houston, som havde en tre-årig datter, Whitney Houston, som senere selv blev en verdensstjerne. Whitney døde desværre ligesom Jimi Hendrix alt for tidligt...

Hvis du gerne vil læse om detaljerne til de enkelte punkter, kan du finde Rolling Stones artikel ved at klikke her.

Fender Stratocaster

Jimi Hendrix spillede som oftest på Fenders Stratocastermodel, som vi selvfølgelig har på lager i flere forskellige udgaver. Jeg kan eksempelvis anbefale en hvid Player Stratocaster med ahorngribebræt, som den Jimi spillede på under sin meget, meget kendte optræden på Woodstock, hvor han blandt andet spillede sin version af den amerikanske nationalhymne "The Star Spangled Banner". Du finder vores Fendere ved at klikke her!