Hurtig levering
30 dages returret
Tilbage til oversigt

Hvad er et mini-PA

De fleste ved nok, hvad et PA-anlæg er. Men vidste du også, at "PA" står for "Public Adress"? Altså at være i stand til at formidle et budskab i form af lyd til offentligheden... Dén formulering var nok lidt "langhåret", så lad os tage den ned på jorden igen...

... SÅ: Et PA system er altså et lydanlæg bestående af mikrofon, forstærker og højttaler(e). Sådan ét kan i sagens natur bruges til mange forskellige ting som for eksempel foredrag, filmfremvisning, teater eller koncerter, og de findes i alle tænkelige størrelser fra bittesmå kombi-anlæg til dem, der bruges til store stadion-koncerter.

Mit budskab med dette indlæg er at forklare dig, hvad fordelene kan være ved at have et lille PA-anlæg, selvom du ikke nødvendigvis tager ud og holder foredrag, eller hvis du kun spiller koncerter med band på større spillesteder, som selv har deres egne lydanlæg. Jeg har nemlig selv oplevet, at det kan være en stor fordel at "gøre sit hjemmearbejde" på et mindre, privat anlæg, før man tager ud og spiller - og det gælder uanset din genre!

Hvorfor har jeg brug for et lille lydanlæg?

Svaret ligger lige til højrebenet, men alligevel er det noget, man let kan glemme: Du har brug for en form for lydanlæg for at kunne forberede dig optimalt, før du skal tale, synge eller spille for andre - og helst mod betaling. Dertil kommer, at alle musikere elsker grej, og her er en god anledning til at skaffe noget mere "legetøj", som oven i købet i sidste ende kan vise sig at være virkelig nyttigt.

Man siger, at "djævelen ligger i detaljen"! Konkret betyder dét for dig som musiker, skuespiller eller foredragsholder, at jo bedre du kender dig selv og dit udstyr, jo bedre bliver resultatet også, når du får mulighed for at fremføre din kunst for andre. Hvis du som foredragsholder tager ud til arrangementer, hvor du skal tale igennem en mikrofon er det SÅ utroligt vigtigt, at du er vant til at høre din egen stemme gennem et PA-anlæg. Og lad os gå skridt længere... Hvis du kender dit udstyr og er vant til at tale i mikrofon, har du mulighed for at blive endnu bedre, hvis du udvider dit "repertoire" af virkemidler ved aktivt at inddrage mikrofonen i din performance. Det er guld værd at vide, hvordan et simpelt grynt, piften eller et dunk med håndfladen påvirker tilhørernes oplevelse, holder dem vågne eller måske ligefrem får dem til at grine?!

Hvis du råder over et mindre lydanlæg dimensioneret til dine behov, er du bedre i stand til at udvide pakken af ydelser, du kan tilbyde. Du bliver bedre, OG du kan tilbyde at medbringe dit eget anlæg til optrædender og dermed udvide kredsen af potentielle arrangementer, som du kan optræde til.

Sang og sangskrivning

Hvis du har erfaring med at optræde i mindre set-ups, så ved du også, at det ikke er alle sange, der virker. Skriver du sange, kan du også blive overrasket, når du synger en ny sang til en koncert, for pludselig lyder den ikke, som den gjorde hjemme i dagligstuen. Dén slags oplevelser kan undgås med tilstrækkelig forberedelse, og alt andet lige, har du bedre chancer for at gøre et godt indtryk, hvis du allerede på forhånd har hørt dig selv spille og synge sangen gennem et lydanlæg.

Undgå falske toner

Jeg er ikke selv sanger, men engang imellem falder vores band alligevel over en sang, hvor det er mest oplagt, at jeg synger kor eller ligefrem tager lead vokalen. Selvom jeg kender sangen og har forberedt mig hjemmefra, så sker der alligevel somme tider dét, at jeg ikke kan lide min egen stemme gennem vores PA i øvelokalet. Somme tider er det klangen, mens jeg desværre ved andre lejligheder må konstatere, at jeg slet ikke kan synge dén sang i den toneart, jeg troede, da jeg sad hjemme og øvede... Jeg synger med andre ord falsk...

Dét kunne jeg ved de lejligheder have undgået hjemmefra ved at øve mig igennem et sanglæg, hvor jeg bedre kunne analysere min frasering og få en bedre balance mellem instrument og vokal. Her er et stemningsbillede fra Grenaa Gademusiker Festival 2017, hvor man slet ikke kunne høre mig, fordi vi ikke på det tidspunt havde investeret i et lille lydanlæg.

Der fås nemlig også mindre PA-anlæg, som kan køre på batteri, og sådan ét kunne vi godt have brugt dér!

Hvilket mini-PA skal jeg vælge?

Du skal først og fremmest tænke grundigt over dit behov!

  • Hvor skal du spille; - hvor store lokaler er der normalt tale om?
  • Skal dit anlæg "konkurrere" med trommer eller andre instrumenter?
  • Har du behov for, at anlægget kan køre på batteri?
  • Ville det være smart med indbyggede effekter til for eksempel akustiske instrumenter?