Hurtig levering
30 dages returret
Tilbage til oversigt

Rør i forstærkeren

Guitarister er som regel enige om, at når det handler om at opnå den rigtige tone, så er der ingen vej udenom forstærkere med rør i. På engelsk eller amerikansk taler man om "valves" eller "tubes", og engang var alt radio- og forstærkerudstyr baseret på rør. Det er en teknologi, som bare nægter at dø, og som vi skal se, findes der ganske enkelt ikke bedre lyd til guitarer, end dén der kommer fra rørforstærkere.

I dag har vi guitarister flere muligheder, men af én eller anden grund vender vi alligevel altid tilbage til rørene, når vi er på jagt efter en "tone", som kan fortrylle os selv og vores publikum. Der er bare noget over måden, en rørforstærker lyder på, som ikke kan efterlignes digitalt. Om ikke andet, så er det et spørgsmål om følelse. Det er trods alt kun dig selv, der kan mærke, hvordan lydtrykket fra din power-akkord forplanter sig fra anslaget af plektret mod strengene, gennem pickupper og kabel, forstærkning gennem rørene i din amp og til præcis dét øjeblik, hvor lydtrykket rammer dig i brystkassen!!! De af os som har prøvet det, ved hvad jeg taler om.... Det er som om, lyden "blomstrer op", før den rammer med fuld styrke, men i Skandinavien har vi desværre ikke rigtigt noget ord, som beskriver tonens udfoldelse helt så godt, som det engelske "bloom".

... Og så er der altså noget i selve lyden fra en rørforstærker... Klangen fra din guitar gennem forstærkeren kan som regel karakteriseres som "varm", uden at det sådan lige er muligt at beskrive nærmere, hvad der ligger i dét ord. Men det er noget med, at lyden af en "drevet" rørforstærker indeholder overdrive, uden at være skarp - og at den reagerer forskelligt på, om du slår guitaren hårdt an, eller om du er mere blid i dit anslag. Man taler om, at forstærkerens respons er meget "dynamisk".

Og SÅ er der jo også altid dét gode salgsargument for rørforstærkere, at de spiller HØJT!!! Det elsker alle guitarister vel, - ikke sandt?

DANE, MAX og The Beatles

DANE er et dansk mærke med rødder helt tilbage i rockens barndom i 1960'erne. DANE og søstermærket, MAX, har i tidens løb lagt forstærkning og enheder til flere store begivenheder. For eksempel var man involveret i planlægning og lyd til den første udgave af Roskilde Festival.

Den oprindelige idé-mand, Per-Ole Larsson, stod bag firmaet Europæisk Musik Import A/S, og han fik som skandinavisk agent for VOX en idé om at udvikle en serie af forstærkere, som kunne bruges til at opfylde ethvert behov for forstærkning - altså med løsninger til både PA-anlæg, bas, guitar og alt muligt andet mellem himmel og jord. Dét skete, da han blev bedt om at levere VOX-forstærkere til The Beatles' første udenlandske optrædender i Hamburg, fordi VOX på det tidspunkt ikke kunne levere egenlige PA-anlæg til forstærkning af sang, og derfor grundlagde Per-Ole DANE.

Konceptet var, at Per-Ole ville lave et PA-anlæg, som var baseret på at kunne udbygges med en separat 50-watt forstærker for hver højttalerenhed. Han lavede anlæg, som kunne levere en effekt på mere end 300 watt, og hvor banalt det end lyder i vore dage, så var det noget nær utænkeligt i 1960'erne at kunne levere så voldsomt et lydanlæg. Dét startede produktionen og udviklingen, som førte til salg af tusindvis af forstærkere i ind-og udland. MAX og DANE blev solgt både i Norge, Danmark, Tyskland, England, Frankrig og andre steder. Alle steder reklameredes der heftigt for produkterne, som for eksempel med billedet af den fine MAXForty, som er taget en tur på stranden uden til venstre for disse linier.

Alt var både designet og håndbygget af EMI. Per-Ole Larsson og Europæisk Musik Import havde fastansatte teknikere til at lave printpladerne på eget værksted, og det var også dem, som stod for at indsætte rør og styrepaneler, ligesom de stod for tests af de færdige forstærkere. De enkelte komponenter i forstærkerne blev installeret på printpladerne af "loddedamer", som der var ansat 6 til 8 stykker af. "Lodde-damerne" sad hjemme hos sig selv og installerede komponenter, som de fik leveret én gang om ugen, hvor den forgangne uges produktion også blev samlet sammen af en mand, som var ansat til at stå for transporten.

Jeg tror ikke, at The Beatles nogensinde kom til at spille på forstærkere fra MAX eller DANE, men det var deres koncerter i Hamburg som startede eventyret. Til gengæld er der vished for, at mægtige Led Zeppelin spillede gennem EMI's skandinaviske produktlinie i forbindelse med en koncert i Danmark engang i starten af bandets karriere, som siden førte dem så vidt omkring.

Din egen lyd

DANE stod i 1970'erne for innovation og vellyd. Dén tradition er tilbage nu, hvor vi er stolte af at kunne præsentere 2021's udgave af de traditionelle rørforstærkere - designet i Danmark. Hvis du er mere til bas, så hæng på lidt endnu og læs med længere nede.

Alt dette her kan selvfølgelig kun føre ét sted hen: Jeg skal have sådan én - og dét tror jeg også, at du skal, når først du har hørt dens varme, boutique-agtige vellyd og måske endda følt, hvordan den er at spille på!

Her kan du opleve Jesper Juhler, som sidder og hygger sig med en DANE forstærker. Dét fik han nemlig lige akkurat tid til mellem et par af de utallige øvere med sit up-and-coming band.

Lyder det ikke bare fedt? Og så er en forstærker fra DANE endda til at komme i nærheden af sådan rent økonomisk.

DANE forstærkerne fåes for tiden i to udgaver på henholdsvis 15 eller 30 watt ren rørdrevet fløde-lyd med enten EL84'ere eller 6L6GC i effektforstærkeren. Der er kælet for detaljerne, og alle forstærkere checkes og testes, før de forlader vores teknikers arbejdsbord. Begge de nye modeller er naturligvis udstyret med ægte fjeder-rumklang og 12ax7 rør i preampen, mens der er forskellige muligheder for at styre lyden eller tilføje vibrato - alt efter hvilken model du vælger. Du kan læse mere om DANE Classic 15 ved at klikke her eller om DANE Classic 30 ved at klikke netop her eller på billedet af den - for det er nemlig en DANE Classic 30, du kan nyde synet af til højre for disse linier.

Fælles for begge forstærkere er, at de leverer ren vintage-stemning og boutique-lyd i et prisleje, hvor de fleste af os kan være med. Det er sjældent, man ser sådan en kombination af pris og kvalitet - og så endda udtænkt og designet i Danmark!

Køb dit eget eksemplar ved at klikke lige her eller på billedet af Classic 30'eren ude til høje og bliv en del af en lang, dansk historie, som startede med det skilt, du kan se her til venstre for disse linier.

DANE til bas

Hvis du foretrækker bas, kan du også få en DANE forstærker på massive 150 watt baseret på det ypperste i solid state teknologi. Den er selvfølgelig udstyret med Line Out, så du kan gå direkte i mixerpulten, mens dens 15 tommer enhed leverer smæk for skillingen direkte i øregange på sine ofre. Det gør den særdeles velegnet til både store og små scener!

Combo'en er udstyret med en unik "Boot-switch", som mere end antyder, at du kan give lyden og tilhørerne et effektivt spark, når du aktiverer den!!!

Hvis dén slags er noget for dig - kombineret med en effektiv 4-bånds equalizer, finder du bas-udgaven af DANE ved at klikke lige her eller på billedet af DANE Bass 150 ude til højre for disse linier!