Hurtig levering
Returret til 24/1 2024
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt
Lær at øve dig

Her på DanGuitar.dk har vi flere gange tidligere skrevet om, hvordan du får det maksimale ud af din tid på instrumentet. De tidligere artikler finder du nogle fine links til nedenfor denne tekst. De gode råd kan endda bruges, uanset hvilket instrument, du spiller på - fra jødeharper over bongotrommer til de fineste, klassiske strygeinstrumenter. Vi har også tidligere lavet artikler med guldkorn om, hvordan du får øvet dig noget mere - eller i det hele taget får øvet dig, og dem vil jeg også anbefale dig at tage et nærmere klik på.


Denne gang vil vi gerne præsentere dig for et konkret eksperiment, du kan lave, når du øver dig. Det er en teknik, som med garanti vil gøre dig til den bedste musiker, du kan blive!


DanGuitar.dk's bedste øve-råd


... Eller i hvert fald ét af de bedste råd, vi længe har hørt, leveres af Youtube-kanalen Open Studio, hvor bassisten Bob DeBoo giver en demonstration her, som kan give stof til mange hyggelige timer i øvelokalet. Og så gør han det endda på gulvbas, og hvor ofte ser man lige sådan én på DanGuitar.dk's blog?


Fold ørerne ud i starten af videoen, hvor hvis du ikke har hørt ordentligt efter fra starten, så bliver det helt umuligt at følge med hen mod slutningen. Det lyder måske kedeligt, men intet er kedeligt, når blot man vælger at lægge sin interesse i det, man gør. Til gengæld er der heller ingen tvivl om, at øvelserne fra Bob DeBoo vil gøre dig til en bedre musiker, hvis blot du vælger at investere din tid og energi i at forstå og udføre øvelserne korrekt.




Hvor lyder sådan en bas bare fedt, ikke?!


På disse sider har vi flere gange haft fornøjelsen af at hilse på den danske jazzmusiker og -lærer, Jens Larsen, som bor i Holland. Jens Larsen laver videoer på Youtube om alskens emner, som relaterer sig til os, der gerne vil lære at spille guitar-jazz, og denne gang vil han gerne dele nogle tanker om, hvordan du bedst tilrettelægger dine bestræbelser i den retning. Imens får han aflivet nogle myter om, at du først kan begynde at spille (jazz-)sange, når du har tilegnet dig alle akkorderne, tonerne og skalaerne som ren rygmarvs-viden, og han leverer en simpel opskrift på, hvordan man prioriterer sin indsats. En del af videoen foreslår, at du anlægger følgende strategi:




  1. Vælg en forholdsvis simpel sang

  2. Lær sangens akkorder

  3. Lær melodi-linien

  4. Spil!


Disse guldkorn falder omkring tre et halv minut inde i klippet. Hvis du vil vide mere, kan jeg varmt anbefale både Jens Larsen og denne, konkrete video, som du kan se her




Husk, at det handler om at spille musik - uanset hvilken genre, du spiller! Teori og tonelære er et værktøj og på ingen måde et mål i sig selv. Og alle vores musikalske helte har garanteret for en stor dels vedkommende brugt deres tid på at spille musik hele tiden i stedet for at sidde for sig selv og terpe skalaer. Hvis du har lyst til at lære mere af Jens, kan du finde hans kanal på Youtube ved at klikke her - og linket åbner selvfølgelig i et nyt vindue, så du ikke går glip af resten af denne artikel.


Hvordan bliver jeg bedre til at spille?


Som tidligere nævnt har vi skrevet den del fine artikler om det her på DanGuitar.dk. Med udgangspunkt i denne artikel, så det er oplagt, at du skaffer dig en metronom - både til at lave øvelser, som dem der er beskrevet her, men også til at spille "sammen med" sådan i al almindelighed. Når du er vant til at spille i takt til metronomen, kan du begynde at arbejde med, hvor du lægger dine egne anslag i forhold til takten. Man taler om, at du kan spille både på slagets (altså rytmens) forkant, bagkant eller præcis på beatet. Når du mestrer dét, kan du bedre lægge præcis dén følelse i dit spil, som du ønsker at formidle til dine lyttere.


En anden herlig fordel ved at være vant til at spille med metronom er, at du minimerer risikoen for at "fryse" og gå i stå, når du en dag kommer i studiet for at indspille din egen musik, eller hvis du skal optræde som musiker i en større produktion, hvor du både skal spille sammen med andre musikere og måske også spille til et "click-track" - altså lyden af en metronom i dine in-ear monitors. Tro os, når vi gør opmærksom på, at du ønsker at have prøvet det, før du rent faktisk står i situationen!!!



En metronom til dig


Hos DanGuitar.dk har vi naturligvis metronomer på lager i mange forskellige udgaver. Dét gælder lige fra den "gammeldags" model med pendul, som du sikkert har mødt i din skoletid, og til de mere moderne, elektroniske udgaver som eksempelvis WSM-002 fra Cherub, som leveres i en komplet pakke, hvor du også får en nodelampe med i købet. WSM-002 leveres med et indbygget og genopladeligt batteri, så du både kan holde rytmen og se noderne eller akkorderne foran dig! Du kan se den på billedet til venstre, og hvis du klikker på billedet kommer du til den specifikke produktside, og så er du allerede godt i gang med selv at blive en bedre musiker. Og hvis dit behov mere er til den traditionelle, mekaniske løsning fra billedet lige her ovenfor, kan du finde den i form af M20 fra Musedo ved at klikke lige her.


Er du guitarist, eller hvis du spiller på digitalt piano, kan du ofte være så heldig, at metronom-funktionen er indbygget i noget af det udstyr, du allerede bruger. Dét gælder for eksempel Valetons helt nye GP-200 multi-effektenhed til guitar og bas, som du finder ved at klikke på billedet af boardet ud for for disse linier. GP-200 har endda en simpel rytmeboks indbygget, så du kan indstille en virtuel trommeslager til at spille præcis den rytme eller genre, du arbejder med. Hvis du er mere til tangent-instrumenter, så klik her for at se nærmere på


Til trommeslagere kan vi anbefale Cherubs DP-950, som er en eletronisk øveplade med indbygget metronom. Dén finder du ved at klikke lige her.


Taagefanger


Hvis du gerne vil spille noget rigtigt voldsomt musik, så viser vores kolleger her på DanGuitar.dk, hvordan dét kan lyde. Her er det Taagefanger, som har indtil flere af DanGuitar.dk's kolleger med i slænget, når de går på scenen.




Hvis du skal ramme lige så præcist som gutterne fra Taagefanger, kræver det lang tids øvelse med metronomen og desuden nogle ret klare aftaler i bandet om, hvem der giver signal - og på hvilken måde - når I skal mødes på et taktslag. Start med at købe dig en metronom og følg retningslinierne ovenfor, så er du godt igang. Det eneste, du derefter mangler, er nogle lige så kompetente venner at spille sammen med i dit band.


Hvis du hellere vil høre noget mere med Taagefanger, kan du checke deres live-EP ud i vinduet herunder, eller du kan finde bandet på facebook ved at klikke her.