Bliv guitar-helt

Du har været der før... For nogle af os måske kun i vores drømme... Publikum koger og kigger op mod scenen i tusindvis, da du træder frem på de skrå brædder og sætter den ene fod op på en monitor og bare giver den gas! Dine fingre flyver over gribebrættet - kun afbrudt af inderlige bends og akkompagneret af sjove grimasser, for du giver den naturligvis dit bedste "guitar face"...

 

 

Men hvad skal der i grunden til, før du når dertil? Og hvordan gør du det så godt som muligt, når du endelig får chancen for at udleve din barndoms drømme på den store festivalscene? Dét skal vi da have en lille snak om her, så læs med nedenfor, før det er for sent...

Beskrivelsen (eller i det mindste behovet for forberedelse) kan måske nok passe på mange andre instrumenter. Så hvis du er bassist eller spiller tangenter, så kan de følgende råd stadig læses - måske med visse forbehold. Der er tidligere sagt og skrevet en del om at øve sig - eller hvordan du får øvet dig. Jeg har inkluderet et par links under artiklen, som du også kan kigge lidt på, men indtil da er her nogle udvalgte fokusområder

Bedre akkordskift

Ja, jeg ved det godt... Akkorder er noget nær den mest grundlæggende færdighed, du kan ønske dig på dit instrument. Men ikke desto mindre, kan vi alle blive bedre til både selve akkorderne og til at skifte imellem dem. Studier viser, at noget af det mest essentielle for en lytters eller tilskuers oplevelse, er groove! Altså musikkens puls og rytme - og hvis ikke dén er på plads, så kommer bandet aldrig til for alvor at swinge. Derfor er det en færdighed, som med fordel kan øves rigtigt meget!

Men hvordan? Joeh, der er mange måder at gøre det på, men helt grundlæggende skal du selvfølgelig øve dig på de numre, I skal spille for et publikum. Men allerede inden da, vil det være en god idé, at arbejde på hændernes grundlæggende kondition og smidighed, og dét kan du jo passende gøre med nogle spændende akkorder fra jazzens verden... Selvom du måske ikke går op i jazz, vil både dine hænder og dit publikum takke dig senere - og personligt synes jeg altid, at der kommer nogle spændende klange frem, når jeg forsøger at spille jazz - være sig tilsigtet eller ej. Du kan lære mere om det sammen med Jens Larsen i videoen her nedenfor

 

 

... Og helt grundlæggende så bør du (også) øve dig på at spille hele sange... Spil også regelmæssigt og helst hver dag... Og så vil du selvfølgelig også støde på problemer med svære og udfordrende passager eller akkordskifter. Dem bør du isolere og øve for sig selv, før du øver dem i sammenhæng med resten af sangen.

Hvordan lærer jeg svære sange?

Ud over, at du selvfølgelig skal have det mest grundlæggende på plads og have evnerne til at spille de sange, du gerne vil opføre for et publikum, så er der selvfølgelig en overordnet strategi, som vil gøre det lettere for dig at indlære numrene. Den kommer her:

  1. Start med at skabe dig et fundament. Selvom det måske lyder for let købt, så lær de nemmeste dele af nummeret først. På dén måde får du lavet dig et skelet, som du efterfølgende kan bygge mere "kød" på. Det er også en god idé at kunne orientere dig i nummeret, før du begynder at grave dig ned i detaljerne. Sørg for at kunne nynne med på det meste og vide, hvornår der er vers, omkvæd eller solo.
  2. Når du har det mest grundlæggende på plads, så brug noget tid på først din hånd på gribebrættet. Øv akkorderne og skiftene, prøv at få riffs ind under huden og ud gennem fingrene - uden at slå en tone an! Derefter gør du det modsatte - læg "klør fem" på tværs over strengene, så de ikke siger noget, og øv så anslagene med din plekterhånd.
  3. Først derefter prøver du at sætte det hele sammen. Du kan starte med at lave en forsimplet version af de sværeste passager, som du efterfølgende kan udbygge og indlære mere i detaljen, mens du i videst mulige omfang øver dig på at spille hele nummeret i sammenhæng.
  4. Til sidst kan du kaste dig over at isolere enkelte, svære passager og få helt styr på dem i detaljen!

Hvis du læser med længere nede i teksten, finder du et link til en grundig artikel hos GuitarWorld om mange af de problemstillinger, du kan møde, når du skal gøre dig klar til gigs. Dén artikel er meget grundig og indeholder også for en stor dels vedkommende noget "hjemmearbejde", som efter min mening bør være på plads, længe for du overvejer at spille koncerter. Der er masser af gode råd til, hvad du bør øve for at stå bedre rustet til at stå på scenen i Glastonbury.

Sådan får du styr på nerverne?

Forberedelse og kendskab til dit eget materiale er jo desværre ikke altid nok. Vi kan alle blive ramt af "lampefeber" eller decideret sceneskræk. Faktisk holdt den verdensberømte danske guitarist Jørgen Ingmann helt op med at spille, fordi han var ramt af invaliderende sceneskræk, som det ikke var muligt for ham at få styr på - dét endda til trods for, at han var anerkendt verden over som én af de allerbedste jazzguitarister, der overhovedet fandtes på det tidspunkt!

Et godt og meget grundlæggende råd er at have styr på dit repertoire og dit udstyr. Det giver ro i sjælen at vide, at der er en god plan, og at der er tænkt på enhver tænkelig situation. Kort sagt, så kan du selv gøre disse "småting"

  1. Øv dig meget mere, end du tror er nødvendigt! Når du ved med dig selv, at alt er øvet meget grundigt igennem, kan du også bedre koncentrere dig om at nyde koncerten. Det handler om "muscle memory" - du skal have alt materialet i fingrene, så de selv finder vej rundt på gribebrættet!
  2. Hvis det overhovedet er muligt for dig, så besøg spillestedet på forhånd. Det giver en helt anden ro i maven bare det at vide, hvordan det hele ser ud, så du ikke skal opleve scenen for første gang ganske få minutter før, du stiger op på den for at spille for et betalende publikum!
  3. Hav helt styr på dit grej - og hvordan det virker. Sørg for at have det rigtige med og have indstillet og testet alt på forhånd. Det er dumt at komme af sted med en forstærker, som er for svag, eller ikke at vide, hvordan din delay-pedal virker med effekt-loopet på forstærkeren.
  4. Forudse og forbered dig på grej-nedbrud. Hav ekstra kabler, batterier, strenge, rør og alt muligt andet med. Det er rart at kunne sige til dig selv, at der er tænkt på enhver eventualitet, for så behøver du nemlig ikke at have katastrofetanker om dén slags!
  5. Tag dig tiden til at stille op... Lad dig ikke stresse ud i en situation, hvor du ikke selv føler, at du har fået det optimale ud af din lydprøve!
  6. Hav en guitar med backstage - og brug den! Alt er lettere, hvis du allerede har varme i fingrene, før du går på scenen. Der kan nemlig godt være lang tid mellem sådan en lydprøve og din koncert...

Hvis du gerne vil høre mere om forberedelserne til at spille koncert, så har trommeslageren Ben Minal nogle ting, han gerne vil fortælle dig i klippet her

 

 

Bandet, han taler om, "Toska", har i øvrigt netop meddelt, at de går hver til sit. Men du kan stadig høre deres materiale på Spotify, eller der hvor du ellers streamer din musik.

Hvis du vil vide mere

GuitarWorld udgav for nylig en artikel, hvor jeg har hentet noget venlig inspiration til ovenstående. Den er værd at læse i sin helhed og går mere i dybden med nogle af de nødvendige forberedelser, som skal gøre dig til en bedre rockstjerne, end du allerede er. Du finder artiklen ved at klikke her. Artiklen indeholder også nogle mere konkrete øvelser, som du kan kaste dig over, næste gang du spiller guitar. Og husk at øve dig lidt hver dag!!

Trænger du i stedet bare til en ny guitar, så besøg vores afdeling for dén slags ved at klikke på billedet af den fine el-guitar ude til højre, mens bassisterne bedes klikke lige her - så kommer man nemlig direkte til bassismens hellige haller!